zelfvertrouwen - afbeelding 1j

Zelfvertrouwen

 

Sta achter jezelf

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Het is als ouder zeer belangrijk dat je je inzet om je kind te stimuleren. Als je merkt aan jouw kind dat het nogal onzeker is en wel wat meer zelfvertrouwen kan gebruiken op school is het goed om te kijken op welke manier jij als ouder hieraan kunt bijdragen. Zelfvertrouwen is op alle aspecten van het leven belangrijk en voor kinderen met name op school. Lees daarom hier wat je moet weten over het zelfvertrouwen van je kind!

 

Het belang van zelfvertrouwen

Een laag gevoel van eigenwaarde en weinig zelfvertrouwen kunnen je kind enorm in de weg zitten. Kinderen met een goede portie zelfvertrouwen staan open om nieuwe dingen te proberen. Hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen stelt ze in staat om met fouten om te gaan. Dit helpt ze om dingen opnieuw te proberen waardoor ze ook meer kans hebben om hun best te doen op school. De schooltijd kan voor veel af en toe al een moeilijke periode zijn, dus als je kind van zichzelf al onzeker is kan dat zeker nadelen met zich mee brengen. Hij durft bijvoorbeeld in een nieuwe groep vrienden niet goed voor zichzelf op te komen of durft niet helemaal zichzelf te zijn waardoor hij dingen doet die hij liever niet zou doen om erbij te horen.


Daarnaast zijn schoolcijfers van grote invloed op het gevoel van zelfvertrouwen. Je kind kan onzeker zijn over zijn leerprestaties en hierdoor veel stress ervaren. Dit kan ertoe leiden dat ze niet optimaal presteren, terwijl ze wel meer zouden kunnen. Je kind moet juist leren dat het helemaal niet erg is om te falen, en dat je fouten maakt om ervan te leren. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen is dus zeer belangrijk voor je kind.

 

Hoe verloopt die ontwikkeling van zelfvertrouwen?

Voor de ontwikkeling van zelfvertrouwen zijn een aantal factoren van belang: het leren van nieuwe dingen, erkenning van goed gedrag door zowel ouders als docenten, zich begrepen voelen, een stijgende lijn zien ten opzichte van een voor zichzelf gesteld doel, vrienden maken en zich geaccepteerd voelen. Als ouders kun je dus voor een ontzettend groot deel bijdragen aan de stimulerende omgeving die goed is voor het zelfvertrouwen van je kind.

 

Hoe kun jij helpen met het zelfvertrouwen van je kind op school?

  • Geef niet te harde kritiek en geef je kind juist lof.

Door het geven van lof uit je dat je trots bent. Dit kan heel stimulerend werken maar je moet het niet overdrijven, dit kan averechts werken. Als lof niet verdiend is dan voelt dat ook zo voor je kind en zal het overkomen als een leugen. Het is niet erg om een keer te erkennen dat het wat minder goed ging. Vertel dan gewoon dat het erbij hoort zolang je maar probeert, volhoudt en je best hebt gedaan. Harde kritiek is niet motiverend en negatieve berichten en verwoordingen schaadt de eigenwaarde en het zelfvertrouwen.

  • Wees een voorbeeld.

Door zelf veel verantwoordelijkheid op je te nemen geef je het goede voorbeeld. De kans is heel groot dat als je kind jou zonder tegenzin veel klusjes ziet doen, hij dat vanzelfsprekend acht en zal overnemen. Probeer dus tegenover je kind niet te veel te klagen en voer je dagelijkse taken zo veel mogelijk vrolijk uit. Dan ziet je kind jou als rolmodel en leer je jouw kind het ook op die manier te doen.

  • Help met het uitproberen van nieuwe dingen.

Zijn hele schoolperiode zal je kind van alles leren. Des te meer een kind leert, des te meer kansen dit biedt voor het zelfvertrouwen om te groeien. Geef jouw kind de kans om te leren en trots te zijn op zichzelf. Door je kind nieuwe dingen te laten uitproberen geef je je kind zelfvertrouwen.

 

 

Bijles

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.