Een goed begin is het halve werk

De scriptieperiode kan vooral vlak voordat deze begint aanvoelen als een Mount Everest. Het is dan ook van belang dat je deze periode zo goed mogelijk voorbereid en begint. Er is een aantal stappen dat je kunt nemen om het scriptieproces zo prettig mogelijk te laten verlopen.

 

Het onderwerp

Later in het scriptieproces zul je veel voordeel hebben van een uitgebreide voorbereiding tijdens het kiezen van je scriptieonderwerp. Probeer jezelf in te lezen in verschillende onderwerpen, onderzoek of er literatuur beschikbaar is en vraag jezelf eens af of je bereid bent maanden bezig te zijn met het onderwerp van jouw keuze. Je maakt het jezelf niet makkelijk als je een onderwerp kiest waar je bij voorbaat al genoeg van hebt. Lees voor meer informatie over het kiezen van een onderwerp ook ons blogartikel ‘Voorbereidingen: een onderwerp kiezen’.

 

Scriptierichtlijnen

Er zijn universele richtlijnen opgesteld waaraan een master- en/of bachelorscriptie moet voldoen. Elke universiteit en hogeschool in Nederland biedt een document met deze richtlijnen aan de studenten. Bereid jezelf goed voor door deze richtlijnen te lezen. Als het goed is ben je gedurende je studie vaak in aanraking gekomen met wetenschappelijke artikelen die min of meer dezelfde richtlijnen aanhouden als een scriptie, en dus hoef je niet bang te zijn dat je verrast wordt door de eisen die jouw universiteit of hogeschool aan je scriptie stelt. Bij deze richtlijnen hoort ook kennis over verwijzen en bronvermeldingen. 

 

Scriptiebegeleider

Vanuit de opleiding wordt aan iedere student die een master- of bachelorscriptie schrijft een scriptiebegeleider toegewezen. Deze begeleider is een docent of professor met expertise over jouw gekozen onderwerp. De meeste opleidingen geven de student de mogelijkheid op te geven welke begeleiders zij geschikt zouden vinden voor hun onderwerp en scriptie. Als jouw opleiding die mogelijkheid biedt, past het bij een goede voorbereiding om daar zorgvuldig gebruik van te maken. Voer bijvoorbeeld een voorbereidend onderzoekje uit naar welke docenten en professoren op jouw universiteit of hogeschool goed aansluiten bij je interesses en werkwijze. Vraag jezelf af of je juist intensieve of vrijere begeleiding nodig hebt, en welke begeleider daarop aansluit. Het is tevens een optie om scriptiebegeleiding bij een externe partij (tegen betaling) aan te vragen. Scriptium heeft scriptiebegeleiders uit alle vakgebieden en kijkt ook wetenschappelijke verslagen na. 

 

Locatie

Het is verstandig om aandacht te besteden aan de plek waar je jouw scriptie wilt gaan schrijven. Logischerwijs doe je dat thuis, maar vraag jezelf af of dat de slimste keuze is. Ga na of je thuis snel afgeleid raakt of afgeleid wordt. Is het een geschikte plek om rustig, geconcentreerd en langdurig te kunnen werken? Daarnaast dien je jezelf af te vragen of je, als je thuis de scriptie schrijft, nog wel los kunt komen van het proces. Overweeg eens om te gaan schrijven op een andere locatie. De mediatheek of ICT-ruimte van jouw hogeschool of universiteit bieden talloze geschikte plekken. Op grote campussen worden doorgaans meerdere ruimtes met pc’s en internetverbinding aangeboden. Op deze manier haal je het scriptiewerk uit je privéleven en kun je thuis tot rust komen.

 

Opslag

Tijdens het schrijven van je scriptie ga je veel documenten produceren. Er is natuurlijk het scriptiedocument zelf, maar ook alle contactwisseling met je begeleider, de artikelen uit een eventueel literatuuronderzoek, alle voorbereidende werkzaamheden die je uitvoert of de enquêtes en de resultaten die je hebt opgesteld. Schenk voordat je begint met je scriptie wat aandacht aan waar je al deze informatie gaat opslaan. Schaf bijvoorbeeld een USB-stick met veel geheugen aan met scriptieopslag als doel. Je kunt er ook voor kiezen om alle documenten in Dropbox of OneDrive van Microsoft Outlook op te slaan. Je accounts dienen dan wel adequaat beveiligd te zijn. Het is tevens aan te bevelen om te zorgen dat je jouw scriptiedocumenten op meerdere locaties kunt vinden. Mocht er dan onverhoopt iets misgaan, dan zijn er altijd back-ups beschikbaar.

 

Planning

Als het schrijven van je scriptie daadwerkelijk begint, maak je een gedetailleerde planning. Veel universiteiten en hogescholen stellen dit als eis. Het is tevens aan te bevelen om als voorbereiding een ruwe planning op te stellen. Stel jezelf de vraag hoeveel uur je per schrijfdag aan je onderzoek wilt werken en hoeveel dagen je dan nodig hebt om aan het woordenaantal te voldoen. Ga ervan uit dat contact met participanten tijd kost en hou daar rekening mee in je planning. De gouden tip? Zorg dat je scriptie twee weken voor de laatste deadline af is. Zo is er altijd speling om onvoorziene omstandigheden op te vangen.

Laat een reactie achter