Voorbereiding examens - afbeelding 1

De beste voorbereiding voor je examens

Nog even knallen en dan ben je ervan af. Het eindexamen van de middelbare school is voor iedereen een spannende periode. Soms weet je niet goed wat je kunt verwachten. Je hele schoolcarrière werk je toe naar dit moment. In de weken van de examens is het tijd om te pieken. We kunnen ons voorstellen dat dit veel stress met zich meebrengt. Toch hoeft het helemaal niet stressvol te zijn. De examenperiode is ook een tijd van genieten en leuke dingen doen. Een gala, de diploma-uitreiking, slagingsfeestjes, en ga zo maar door. Bovendien maak je het maar één keer in je leven mee.

Examentraining

Vooral het laatste schooljaar staat in het teken van de examens. Het hele jaar ben je dan ook bezig met de voorbereiding hiervoor. Vaak biedt een middelbare school na de laatste toetsweek een aantal examentrainingen aan. Je kunt hier de laatste puntjes op de i zetten. Ook vragen of specifieke onderwerpen die je lastig vindt, worden tijdens deze trainingen behandeld. Je bent vrij om te kiezen welke en hoeveel examentrainingen je volgt.

Als je moeite hebt met scheikunde is het aan te raden om daar zoveel mogelijk trainingen voor te volgen. Dit geldt ook voor andere vakken. De één vindt Duits en natuurkunde lastig, de ander aardrijkskunde en economie.

Productiviteit

Het is bij het leren voor examens handig om te weten op welk moment van de dag je het meest productief bent. De laatste paar weken voor de examens heb je meestal geen les meer op school. Je kunt dan de leermomenten en dagen inplannen zoals je wilt. Door hier slim op in te spelen, bespaar je jezelf een hoop stress. Naast dat productiviteit een belangrijke factor is, is het ook belangrijk om te weten welke manier van leren voor jou het prettigste werkt.

Het moment om prioriteiten te stellen

Je hebt vast vaker gehoord dat prioriteiten stellen belangrijk is. Doe de dingen die je het moeilijkst vindt of waar je het langst mee bezig bent als eerst. Een voorbeeld is een examen wiskunde. Dat examen bestaat uit verschillende onderdelen waar je op school over hebt geleerd. Ruim van tevoren komt op de site van Cito te staan hoeveel punten worden toegekend aan elk onderdeel. Op basis van deze gegevens kun je nagaan wat voor jou belangrijk is en er extra aandacht aan besteden. 

Planning blijft zeer belangrijk

Ook naar dit punt zal altijd teruggekoppeld worden. In de examenperiode heb je veel vrije tijd, omdat je geen les meer hoeft te volgen. Dit lijkt misschien ideaal, maar het is aan jou om die tijd nuttig te gebruiken voor het leren. Het komt er op dat moment op aan hoe je plant.

Uiteraard moet er ruimte zijn voor ontspanning. Beweging is goed voor je brein. Aangezien je het grootste deel van de tijd zult besteden aan leren, is het belangrijk dat je hersenen voldoende zuurstof krijgen. Een leermarathon van 7 of 8 uur achter elkaar is voor de meeste leerlingen uitputtend. Zorg er daarom voor dat je vooraf een planning maakt van wanneer je wat gaat doen. Als je het lastig vindt om te plannen, kun je in plaats daarvan elke dag een to-do list maken. Vergeet daarbij niet te kijken hoeveel tijd er nog is voor wat je moet leren.

Oude examens maken

Het maken van oude examens kan je helpen tijdens de voorbereiding op de examens. Op de website van Examenblad kun je aangeven op welk niveau je een examen wilt maken. Je kunt hier ook kiezen uit welk jaar je een examen wilt maken. De examens van vorig jaar en twee jaar geleden zijn het meest recent. Deze sluiten dan ook het beste aan bij de examens die je moet maken. Op deze manier weet je vooraf wat je kunt verwachten. Je kunt het examen nakijken door het correctievoorschrift te downloaden. Hier staat in hoeveel punten je voor elk antwoord krijgt. Uiteindelijk kun je met de bijhorende normeringstabel je behaalde cijfer uitrekenen. 

Slaap- en voedingspatroon

Je hebt misschien de neiging om ongezond te eten tijdens de examenperiode, omdat dat snel en makkelijk is. Toch is dit af te raden. Juist in deze periode is het belangrijk om je lichaam te voeden met gezonde producten. Je hersenen moeten in goede conditie zijn. Gezond eten en veel water drinken zal daarbij helpen.

Ook een goed rustpatroon is in deze tijd erg van belang. Leren tot in de late uurtjes zal voor de meesten nadelig uitpakken. Pak je rust, want het is niet niks om zo veel bezig te zijn met leren. Je brein neemt de hele dag intensief prikkels en informatie op. Gun je lichaam daarom de rust die het nodig heeft.

Enjoy!

Zoals eerder gezegd is de examenperiode niet alleen een tijd van stress, maar ook van genieten. Laat je zorgen na de examens los en geniet van de leuke dingen die erbij horen. Je kunt niets meer veranderen aan de examens die je gemaakt hebt, dus heeft het geen zin om daar nog over in te zitten. Plan een leuke vakantie met vrienden, ga naar gezellige feestjes, zoek een mooi pak of een mooie jurk uit voor het gala, en maak er samen met je klasgenoten iets leuks van.  

Professionele hulp

Als je er in de voorbereiding van de examens achter komt dat je bepaalde dingen nog niet onder de knie hebt, kun je terecht voor bijles bij Scriptium. We hebben docenten voor verschillende vakken, zoals Frans, biologie of Nederlands. Zij kunnen jou op professionele wijze begeleiden bij de voorbereiding op de examens. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?