- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Voorbereiden op een toetsweek
Inmiddels zijn we alweer ruim over de helft van het schooljaar. Dat betekent dat de helft van alle toetsen erop zit, maar ook dat er nog héél veel toetsen te maken zijn. Bij de een zal dat makkelijker gaan dan bij de ander. Voor sommigen zal het ook meer stress opleveren. Om jou een zo goed mogelijke voorbereiding te geven op je toetsweek, zonder al te veel stress, kun je hieronder een aantal tips vinden.
1. Planning maken
Voor veel mensen kan het helpen om een planning te maken. Door op een rijtje ze zetten wat je nog moet doen in een bepaalde tijd, creëer je meer rust in je hoofd. Kijk goed welke stof je allemaal moet leren voor welke toets. Ga na wat je al weet en waar je extra aandacht aan moet besteden. Vergeet niet je aan de planning te houden als je er één maakt. Het maken van een planning is vaak appeltje-eitje, maar je er echt aan houden is vaak de grootste uitdaging.
Zorg daarom dat je planning realistisch is. Stel doelen op die haalbaar zijn. Dat maakt het namelijk makkelijker je aan de planning te houden én draagt bij aan een goede voorbereiding voor de toetsweek. Een planning hoeft overigens niet altijd gebonden te zijn aan tijd. Voor sommigen zal het fijn zijn om opgeschreven te hebben dat je tussen 16.00 -18.00 uur voor scheikunde gaat leren. Voor anderen is het voldoende om op te schrijven wat je op welke dag gaat leren. Je kunt het dan meer als een to-do-list zien. Streep af wat je die dag hebt gedaan en schrijf het ook gelijk op de to-do-list voor de volgende dag als je het nog moet herhalen.
Hier kun je een tijdsplanning van Scriptium downloaden.
2. Beste manier om te leren
Er is niet één manier die de beste is om je goed voor te bereiden op de toetsweek. Iedereen heeft zijn eigen manier van leren. Voor de een werkt een bepaalde methode wel, voor de ander totaal niet. Zoek uit welke manier het best bij jou past. Het kan heel fijn zijn om voor het onthouden van begrippen een memory-spel te maken. Ook de stampmethode werkt goed. Weer een ander laat zich het liefst overhoren. Probeer dingen uit om erachter te komen wat wel en niet werkt. Als je erachter bent wat goed voor jou werkt, kun je dit het hele jaar en soms zelfs de hele schoolcarrière gebruiken. Het is daarom ook niet erg als het tijd kost om erachter te komen wat wel en niet werkt. Denk wel slim na over bij welke toetsen je een leermethode kunt testen of niet.
3. Rustige leeromgeving
Uit onderzoek is gebleken dat je beter kunt leren in een rustige omgeving. Je hoeft jezelf niet volledig af te sluiten in een muisstille kamer, maar anderen kunnen er wel rekening mee houden dat jij bezig bent met het voorbereiden voor de toetsweek. Kijk ook hier wat het beste voor jou werkt. De een kan prima met wat rumoer op de achtergrond leren en een ander niet. Verder is het erg verleidelijk om muziek op te zetten. Ook hier geldt dat het voor de een wel werkt en voor de ander niet. Kijk waarbij jij je het beste kunt concentreren. Soms is dat klassieke muziek, soms is dat popmuziek. Vaak is het helemaal geen muziek.
4. Afwisseling tussen inspanning en ontspanning
Het is belangrijk om dingen te blijven doen die je leuk vindt. Als je op tijd begonnen bent met leren, heb je ook tijd om ontspannende dingen te doen. Wissel het leren bijvoorbeeld af met sporten, lekker naar buiten gaan of afspreken met een vriend(in). Dit geeft motivatie om daarna weer verder aan de slag te gaan. Als je constant bezig bent met school zal je stresslevel alleen maar stijgen. Dat is niet bepaald een gunstige factor voor concentratie en focus tijdens het leren.
5. Pak je rust
Het is heel belangrijk om genoeg slaap te hebben. Je wilt goed uitgerust voor de dag komen tijdens de toetsweek. Als je op tijd begint met leren, is het niet nodig om nog tot in de late uurtjes van de nacht door te leren. Dat is bij de meeste mensen ook niet effectief. Uit een Nederlands onderzoek is naar voren gekomen dat 30% van de scholieren met slaapproblemen kampt. Te weinig slaap heeft een grotere invloed dan je denkt. Gebleken is dat slaapproblemen en slaaptekort leiden tot slechtere schoolprestaties. Zo zie je maar hoe belangrijk genoeg rust voor je is.Â
6. Vertrouwen hebben in jezelf
De laatste tip gaat over vertrouwen hebben in jezelf. Als je er zelf geen vertrouwen in hebt dat het je gaat lukken, gaat dat ten koste van je prestaties. Sta stevig in je schoenen en wees zelfverzekerd. Dat gaat je helpen de toetsweek makkelijker door te komen. Verder zal de gedachte dat niet alles perfect hoeft te zijn je ook helpen. Zelfs als de eerste paar toetsen voor je gevoel niet goed gingen, moet je proberen positief te blijven. Het blijven hangen in een negatief gevoel over een toets zal ervoor zorgen dat je geen prettig gevoel hebt over de andere toetsen. Laat achter je wat is geweest. Je kunt er namelijk toch niks meer aan veranderen.
Met deze tips moet het vast helemaal goed komen. Succes met de toetsen én de voorbereiding daarvan!
Bijles van Scriptium
Als je het écht lastig vindt om bepaalde stof voor een vak voor te bereiden, dan kun je terecht voor bijles bij Scriptium. Er zijn heel veel docenten voor verschillende vakken die jou op professionele en persoonlijke wijze begeleiden bij de voorbereiding op de toetsweek. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.