Voorbereiden op je scriptieverdediging

Het onderzoek is gedaan, het schrijfwerk is af, alles staat op papier en het is dan eindelijk zover: je scriptie is af. Inmiddels heb je van je begeleider te horen gekregen dat je je scriptie mag verdedigen. Een uitermate belangrijk moment, wat na afronding van de scriptieverdediging voor sommige studenten zelfs betekent na het moment van felicitatie door hun begeleider hun bachelor hebben behaald. Goed, eerst nog even de focus op de verdediging, die tot een hoger cijfer kan leiden! Zorg dat het voorbereiden van je scriptieverdediging on-point is om je verdediging te laten slagen!

 

Verloop scriptieverdediging

Vaak bijt jijzelf bij de scriptieverdediging de spits af met een presentatie. Na deze presentatie zal je scriptie worden besproken. Dit gebeurt vaak doordat de scriptiebegeleider en een tweede docent die jouw scriptie ook heeft uitgepluisd, vragen gaan stellen over de scriptie. Het kundig weerleggen van sommige vragen, het geven van antwoorden op de vragen, en de hierboven genoemde elementen, vormen dan samen de scriptieverdediging. Je kunt je goed voorbereiden op je scriptieverdediging door alvast te bedenken welke vragen mogelijk gesteld zouden kunnen worden.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk, zorg dus dat je de kans grijpt om je zo goed mogelijk voor te bereiden zodat je voor zo min mogelijk verrassingen komt te staan. Dit kan je aanpakken door je scriptie een keer heel goed door te lezen, net zoals jouw begeleider dat zal doen. Ondanks het feit dat je waarschijnlijk echt wel weet wat er in je scriptie staat omdat je die tenslotte zelf hebt geschreven, zorg je er door de scriptie van tevoren nog een keer grondig te lezen voor dat je scriptie goed in je geheugen zit. Tijdens het lezen kun je vragen opschrijven die jouw examinator zou kunnen stellen en hierbij meteen sterke antwoorden bedenken. Daarnaast is het goed om kritisch naar je scriptie te kijken. Wellicht is dit een lastige opgave om zelf te doen, aangezien je natuurlijk zelf degene bent die er ontzettend zijn best op heeft gedaan en er veel tijd in heeft gestopt. Toch kan het enorm van pas komen als je je bewust bent van de zwakke plekken in je scriptie. Hier kun je dan van tevoren al tegenargumenten voor bedenken, voor het geval jouw examinator over zo’n zwakke plek begint. Ook draagt een goede voorbereiding bij aan zelfverzekerdheid. Immers, als je je goed hebt voorbereid, wat had je dan verder nog beter kunnen doen?

 

Showtime!

Op de dag van de verdediging zijn er ook nog wat dingen die het proces kunnen stimuleren en versoepelen. Wees bijvoorbeeld ruim op tijd, en zorg dat je er representatief uitziet, op die manier heb je zeker een streepje voor! Vertel het als een verhaal, en vertel het alsof je er alles van af weet (wat je inmiddels natuurlijk ook weet). Zo kom je overtuigend en vol zelfvertrouwen over, en is het makkelijker om je publiek mee te nemen in het verhaal van jouw scriptie. Doe je best, maak er wat moois van en geniet. Want zoals in de inleiding al was vermeld, kan dit het laatste moment zijn van jouw bachelortijd.

En vooral: heel veel succes!

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter