verschil hbo en universiteit - afbeelding 1

Hogeschool of universiteit?

 

verschil hbo en universiteit

De verschillen tussen hbo en universiteit zijn er zeker, en op sommige vlakken zijn deze verschillen ook heel groot. Het hoger beroepsonderwijs leidt specifieker op voor een beroep en richt zich op de toepassing van bestaande kennis. De kennis die je hebt opgedaan leer je meteen toepassen in de praktijk. De universiteit daarentegen is veel academischer ingericht. Deze en andere verschillen zijn interessant en goed om te weten voordat je een keuze maakt tussen hbo en universiteit of wanneer je de keuze maakt om wel of niet na je hbo door te stromen naar de universiteit.

 

Veel meer stof aan de universiteit

Een van de grote verschillen tussen hbo en universiteit is de hoeveelheid stof. Bij veel studies op de universiteit is de norm het lezen van honderden pagina’s per week. Laat je hier niet door afschrikken maar kijk welke studiemethodes voor jou werken. Dit klinkt misschien gek, maar let er wel op dat je niet te veel studeert. De stof is vaak zoveel dat het veel te veel van je vraagt om alles door te nemen. Wees dan selectief, behandel vooral de stukken die in de hoorcolleges en werkgroepen aan bod komen en wees niet bang om rond te vragen naar samenvattingen. Dan heb je in ieder geval de grote lijnen en belangrijke stof behandeld en kun je altijd nog de rest behandelen als je tijd over hebt.

 

Zelfstandig studeren

Nog een groot verschil is dat er op de universiteit geen groepswerk is zoals op het hbo. Het enige wat je op de universiteit in een klasvorm krijgt zijn je werkgroepen. Verder studeer je individueel en maak je ook de opdrachten voor je werkgroep zelfstandig. Het zelfstandig werken brengt voor en nadelen met zich mee, die ook enorm afhangen van wat eenieder fijn vindt en wat voor eenieder werkt. Zo is een voordeel dat je van niemand afhankelijk bent. Je doet het volledig zelf waardoor jouw resultaten alleen afhankelijk zijn van jouw inzet. Dit voorkomt frustraties die het werken in groepjes wel vaak meebrengt. Er zijn natuurlijk ook nadelen. Door niet in groepsverband te werken leer je ook niet samenwerken. Bij veel beroepen zal je later moeten samenwerken dus het kan geen kwaad om deze vaardigheid wel op te doen. Als je aan de universiteit studeert kun je aan het gebrek aan samenwerken natuurlijk niet veel doen dus neem dan een bijbaan of ga bij een commissie zodat je het alsnog leert.

 

Minder verplichtingen

Je rooster op de universiteit zal er niet voor zorgen dat elke dag van de week volgepland is. Sterker nog, vaak heb je maar een paar uur per week hoorcolleges en werkgroepen. Er zijn dus weinig uren ingepland, maar door enkel aanwezig te zijn bij deze uren haal je je tentamen niet. Je zal ook veel zelfstandig moeten studeren en dat vergt discipline. Studeren aan de universiteit eist meer eigen verantwoordelijkheid dan op het hbo. Op de universiteit valt het minder snel op als jij er niet bent of het niet bijhoudt en is je eerste stress- en besefmoment je tentamen. Op het hbo valt het je docent en klasgenoten sneller op als je er niet bent en niet genoeg voortgang maakt. Het komt wat dat betreft nog wat meer overeen met de middelbare school. Laat je niet afschrikken. De verschillen zijn er nou eenmaal dus het is niet gek als de eerste tijd pittig is. Geef jezelf even de tijd om te wennen en zet door!

 

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.