Scripties zijn als sneeuwvlokjes

Geen enkele scriptie of thesis is hetzelfde, ieder onderzoek is anders en wordt anders uitgevoerd. En dat is maar goed ook want anders zou er doorlopend plagiaat worden gepleegd. Naast dat ieder onderzoek anders is, zijn er andere verschillen in scripties per studieniveau te vinden. Zo is er ook een verschil tussen bachelorscripties en masterscripties. Maar wat is het verschil eigenlijk tussen een bachelorscriptie en een masterscriptie en zijn er ook overeenkomsten? Dat en meer vertellen we je in deze blog!

verschil bachelorscriptie en masterscriptie - afbeelding 1

Scriptie of thesis? Is er een verschil?

De één noemt het een scriptie en de ander noemt het een thesis, maar zit hier eigenlijk een verschil in? We geven voor eens en altijd duidelijkheid. Een scriptie wordt vaak gebruikt als term om het eindwerk van een student aan te duiden. Na het succesvol schrijven en verdedigen van een scriptie heeft de student zijn diploma behaald. Wanneer je een scriptie succesvol hebt afgerond, dan heb je aangetoond dat je in staat bent om een volledig onderzoek uit te voeren over een onderwerp of probleemstelling. Een scriptie schrijf je dus zowel tijdens een hbo-studie als een universitaire studie. De term ‘thesis’ betekent eigenlijk hetzelfde als een scriptie. In Vlaanderen zie je bijvoorbeeld dat de term ‘thesis’ veel gangbaarder is dan ‘scriptie’. ‘Thesis’ komt van het Engelse woord voor ‘scriptie’ (‘thesis’) en het sijpelt steeds vaker door in het Nederlands onderwijs. Dan wordt wel gewoon een Nederlandse uitspraak aangehouden. 

Studielast bachelorscriptie vs. masterscriptie

Wat is dan het verschil tussen een bachelor- en masterscriptie? De studielast is eigenlijk het grootste verschil tussen het schrijven van een bachelorscriptie of een masterscriptie. Een bachelorscriptie bevat ongeveer 6-12 ECTS, terwijl een masterscriptie 18 ETCS bevat. 1 ECTS staat vaak gelijk aan 28 uur studielast, dus 18 ECTS voor het behalen van een masterscriptie betekent automatisch meer uren. Dit betekent ook direct dat een masterscriptie vaak meer pagina’s bevat dan een bachelorscriptie.

verschil bachelorscriptie en masterscriptie - afbeelding 2

Andere verschillen

De studielast is het grootste verschil tussen het schrijven van een bachelorscriptie en een masterscriptie. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen die naar voren komen:

Voor elke opleiding is het anders, maar over het algemeen geldt dat een bachelorscriptie in het Nederlands wordt geschreven. Masterscripties worden dan weer veel vaker in het Engels geschreven omdat ze dan gemakkelijker aansluiten op het internationaal academisch veld. Echter, door de verengelsing van de samenleving zien we ook steeds vaker dat bachelorscripties in het Engels moeten worden opgesteld. En natuurlijk verwacht men bij de ene studie sneller dat een scriptie Engels is dan bij de andere. 

In sommige gevallen mag een bachelorscriptie met twee of meer personen worden geschreven. Dit is echter afhankelijk van zowel de studie als de onderwijsinstelling. Een masterscriptie wordt eigenlijk altijd individueel geschreven en dan is er van groepsverband geen sprake.

Bij een bachelorscriptie hoeft de scriptie vaak niet verdedigd te worden waar dit bij een masterscriptie wel vaak moet. Dit is echter wederom afhankelijk van de studie en de onderwijsinstelling.

Laten we vooropstellen dat je bij zowel een bachelorscriptie als een masterscriptie keuze hebt in het onderwerp van de scriptie. Het is alleen vaak zo dat je bij een bachelorscriptie kan kiezen uit een lijst met onderwerpen. Bij een masterscriptie heb je vaak meer vrijheid om zelf een onderwerp te kiezen.

In sommige gevallen kun je voor een organisatie of bedrijf een onderzoek uitvoeren en daar je scriptie over schrijven. De organisatie heeft vaak een probleem liggen dat opgelost dient te worden. Bij een bachelorscriptie wordt er vaker voor een opdrachtgever geschreven omdat een bachelorscriptie vaak (nog) verbonden is aan een stage of stageplek. Voor een masterscriptie is het gebruikelijker om onafhankelijk van een partij te schrijven en onderzoek te doen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

Laat een reactie achter