Verder studeren na master - afbeelding 1

Verder studeren na de master

Ben je van plan om verder te studeren na je master? Dan kan het lastig zijn om te kiezen wat je precies kunt studeren. Je hebt immers al een bachelor én een master gedaan. Wat is er überhaupt nog over? Geloof ons maar: er zijn genoeg opties, zelfs na je master. Het is mogelijk om een tweede master te doen, in welke richting je maar wilt. Doorgaans sluiten je bachelor en je master op elkaar aan. Maar juist omdat je beide hebt afgerond, kun je ook kiezen voor een master in een totaal andere richting.

Zie je het niet zo zitten om nog een master te volgen? Dan zou je bijvoorbeeld een PhD kunnen volgen. Ook doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding is mogelijk. Het is aan jou om te onderzoeken welke onderwijsvorm aan jou is besteed. Daarbij moet je rekening houden met of het financieel verantwoord is en of je misschien geld moet bijlenen. Wil jij weten welke opties er allemaal zijn als je besluit om verder te studeren na je master? Lees dan maar snel verder.

Gewoon nog een master volgen

Cijfers tonen aan dat het aantal studenten dat verschillende masters doet, toeneemt. Waren dit in 2010 nog 2082 studenten, in 2019 was dit aantal gestegen naar 5320.

# masters 1 2 3>
2010
77.730
2.802
71
2011
79.454
2.843
80
2012
82.636
2.508
86
2013
87.816
3.415
146
2014
90.066
4.200
156
2015
94.444
4.639
145
2016
97.083
4.639
183
2017
100.401
4.847
195
2018
103.885
5.038
190
2019
106.575
5.320
191

Heb je recent je master behaald en ben je het studeren eigenlijk nog niet zat? Dan is het altijd mogelijk om een tweede of zelfs derde master te volgen. Dit kun je doen omdat je je verder wilt specialiseren in een bepaalde richting, óf omdat je juist geïnteresseerd bent in iets dat je nog helemaal niet kent. Het zou zomaar kunnen zijn dat je afgestudeerd bent in de richting van media, maar nu iets met gedragswetenschappen wilt studeren. Dit verbreedt niet alleen je kennis, het zorgt er ook voor dat je dubbel zoveel kans hebt op een baan. Het staat namelijk erg goed op je CV als je van alle markten thuis bent.

Het is wel goed om te weten dat je, als je een andere richting op wilt, vaak een pre-master moet volgen. Je kunt in principe een bacheloropleiding blanco ingaan, maar een masteropleiding niet. Dit heeft te maken met dat masteropleidingen verwachten dat je een bepaalde mate van kennis hebt over de studierichting. Beschik je niet over deze kennis? Dan gaat het volgen van de master lastig worden. Reken dus maar op een jaar extra studeren bovenop je master, als je verandert van richting.

Overweeg een PhD

Als je ambitieus bent en affiniteit hebt met wetenschap, zou je ook een PhD kunnen overwegen. Studenten doen dit doorgaans omdat ze later de ambitie hebben om professor te worden. Dit noem je ook wel ‘promoveren’. In principe kom je alleen in aanmerking om een PhD te doen als je een universitaire master hebt afgerond. Het fijne aan het volgen van een PhD is dat je tijdens dit traject zowel studeert als werkt. Je zult namelijk wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en les geven op de universiteit. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om onderzoek te doen met een hoogleraar. Als je het traject hebt afgerond, mag je jezelf officieel ‘doctor’ noemen of de graad PhD achter je naam zetten. Je bent dan namelijk officieel gepromoveerd tot doctor.

Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor dit traject na je master, je hier minimaal 4 jaar aan kwijt bent. Het is dus niet aan te raden om een PhD te volgen als je niet zeker weet of je er iets mee wilt doen. Ambitie en motivatie zijn doorslaggevend voor een toekomstige PhD’er. Je kunt ook niet zomaar meedoen aan een PhD-traject. Er zijn toelatingseisen en strenge selectieprocedures die doorzettingsvermogen vereisen. Weet je nog niet zeker of een PhD iets voor je is? Dan kun je altijd op een PhD’er afstappen om te vragen wat hun ervaringen zijn (geweest).

Kies voor postgraduate onderwijs

Er zijn meer dan genoeg studenten die wel graag verder willen studeren na hun master, maar niet per se staan te springen om een PhD of extra master te volgen. Wij hebben goed nieuws voor je: er is nog meer keuze. Zo zijn er universiteiten die ook postgraduate onderwijs aanbieden. Dit is een opleiding die je kunt volgen nadat je bent afgestudeerd. Dit kun je onder andere kiezen omdat je je graag wilt specialiseren in een bepaald vakgebied. Tijdens een postgraduate opleiding zul je namelijk dieper ingaan op dit door jou gekozen vakgebied. Als je een postgraduate diploma hebt behaald, zegt dit dat je een reeks cursussen hebt afgerond die te maken hebben met jouw specialisatie.

Volg een cursus

Ben je onderhand een beetje klaar met studeren aan de universiteit? Dan is dit ook helemaal niet erg. Na je master kun je namelijk ook cursussen volgen. Er zijn verschillende bedrijven die een groot scala aan cursussen aanbieden. Je zou kunnen kiezen voor een taalcursus, maar ook voor bijvoorbeeld een cursus leiderschap of management. Er zijn veel verschillende opties, en niets is te gek. Aangezien je je master al hebt afgerond, kun je gaan en staan waar je wilt. Dit betekent dus ook dat je niet per se een cursus hoeft te kiezen die aansluit bij je bachelor of master.

Droom je er al jaren van om een cursus pottenbakken te volgen? Dan is dit hét moment. Een cursus kán namelijk handig zijn voor het werk dat je later wilt gaan doen, maar het hoeft niet per se werk- of studiegerelateerd te zijn. Wie weet ontstaat er aan de hand van een cursus wel een leuke nieuwe hobby. Dat weet je pas als je je waagt aan iets nieuws.

Volg een nieuwe bachelor

Iets wat minder vaak voorkomt, is het volgen van een nieuwe bachelor, na het afronden van een bachelor en master. Toch is dit geen ondenkbare keuze. Het kan namelijk zomaar zijn dat je na bijvoorbeeld een rechtenstudie toe bent aan een andere richting. Het komt ook weleens voor dat studenten, na het volgen van een academische opleiding, benieuwd zijn naar een hbo-opleiding. Dit is onder andere aan te raden als je een mix van praktijk en theorie wilt ervaren tijdens het studeren. Veel praktijk zul je namelijk niet krijgen als je aan de universiteit gaat studeren. Universitair onderwijs is heel anders dan hoger beroeps onderwijs, maar dat betekent niet dat het een beter is dan het ander. Verbreed je horizon en ga op zoek naar welke studie je leuk lijkt, ongeacht om welk onderwijsniveau het gaat. Wie weet ontdek je hierdoor wel je droombaan.

Toch geen nieuwe opleiding

Besluit je na veel wikken en wegen dat een nieuwe studie, cursus of training toch niets voor jou is? Ook dat is helemaal oké. Er zijn genoeg mensen die geen baat hebben bij een nieuwe opleiding. Wie weet wil je jaren later toch nog een master doen. Dan is dit nog altijd mogelijk. Daarbij zijn er meer dan genoeg studenten die ervoor kiezen om tussen hun bachelor- en masteropleiding een tussenjaar te nemen. Dit aantal is in de laatste tien jaar meer dan verdubbeld. Vaak kiezen studenten ervoor om een jaar of langer te gaan werken óf om een verre reis te maken naar het buitenland. Het is dus helemaal niet gek als je even een pauze wilt nemen na je master, of helemaal te stoppen met studeren. Voor een nieuwe opleiding ben je gelukkig nooit te oud, dus als je er nu (nog) niet aan toe bent: doe het dan vooral niet.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

chiara blogschrijfster

Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.

chiara blogschrijfster

Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?