verder studeren na hbo-studie - afbeelding 1

Doorstuderen

Heb je je hbo-diploma op zak maar ben je er nog niet klaar voorgoed gedag te zeggen tegen het studentenleven? Of vind je studeren gewoon ontzettend leuk, wil je het liefst voor altijd met je neus in de boeken en in de collegebanken en wil je nog beter worden in wat je nu doet? Dan is het verder studeren na je hbo-studie een uitstekende mogelijkheid! Verder studeren na je hbo-studie heeft een aantal voordelen maar ook wat nadelen. Als je gemotiveerd bent om verder te studeren dan heeft dat als enorm voordeel dat je hiermee jouw kansen op de arbeidsmarkt verbreedt. Door verder te studeren na je hbo-studie onderscheid je je van een grote groep baanzoekende afgestudeerde studenten, waaronder een percentage van de studenten met wie je samen je hbo-studie hebt gevolgd. Daarnaast is het natuurlijk altijd lekker om die kantoorbaan van 9 tot 5 nog even uit te stellen en zo je vrijheid te behouden. Ook al moet je misschien harder gaan studeren en zal je hier zeker druk mee zijn, als je verder gaat studeren zullen de fijne dingen zoals uitslapen, uitgaan en vakanties jou nog lang niet vreemd zijn.

 

Money, money, money

Helaas kan verder studeren na je hbo-studie ook een aantal nadelen met zich meebrengen. Heb je al een hbo-studie afgerond? Dan kan het kostenplaatje van een tweede studie er heel anders uit gaan zien. Daarnaast is het goed om je niet te laten verblinden door alle voordelen maar realistisch na te denken over wat jij wilt en of het bij je past. Zo is het verschil tussen hbo en wo groot, en zal je dit merken in zowel het verschil in niveau als het verschil in meer praktijkgericht studeren zoals op het hbo of meer academisch gericht studeren zoals op de universiteit. Ben je er zeker van dat je verder wilt studeren? Dan zijn er verschillende opties.

 

Wo-bachelor

Zowel met een hbo-bachelor als met een hbo-propedeuse worden de poorten geopend naar de bacheloropleidingen aan de universiteit. Helaas is die toegang niet onbeperkt. Zo dient de bachelor wel in dezelfde lijn te liggen met de hbo-studie waar je jouw propedeuse of bachelor van hebt gehaald. Via deze weg heb je in sommige gevallen wel recht op verkorting van je bachelor waardoor je dan niet drie, maar anderhalf tot 2 jaar bezig bent met je universitaire bachelor. Daarnaast kan het je lastig worden gemaakt doordat de universiteit ervoor kan kiezen om intakegesprekken te houden, waarbij ze gaan kijken of je past bij de opleiding die je zou willen gaan volgen.

 

Wo-master en premaster

Na een hbo-studie is er vrijwel geen directe weg naar een wo-master. Als je een wo-master wilt volgen zijn er verschillende opties. Om toegang te krijgen tot een wo-master dien je eerst een verkorte bachelor of premaster te volgen zodat je wordt klaargestoomd voor je universitaire master. Bij je premaster gebeurt dit door middel van een aantal speciaal geselecteerde vakken. Bovendien is er voor veel premasters een toelatingstraject ontwikkeld waar je eerst doorheen moet komen. Dit omvat vaak een motivatiebrief, een gesprek en bij een Engelstalige master een Engelse toets. Na afronding van je premaster ontvang je een certificaat waarmee je toegang krijgt tot de master. Dit is dus niet hetzelfde als een bachelor-diploma.

 

Money matters!

Zoals hierboven al werd aangekaart, kan verder studeren financieel ongunstig uitpakken. Allereerst verlies je het recht op het studentenreisproduct (OV) als je hier tijdens je vorige studie al gedurende vier jaar gebruik van hebt gemaakt. Daarentegen behoud je wel het recht op de maandelijkse bijdrage van ome DUO, de studiefinanciering. Geld lenen bij DUO mag gedurende de termijn van tien jaar, dus als je hier tijdens je hbo-studie van vier jaar gebruik van hebt gemaakt is deze termijn nog niet verstreken en kan je dit nogmaals gebruiken.

Geld zou voor niemand een belemmerende factor mogen zijn om te kunnen studeren, maar het is wel fijn om je goed in te lezen bij jouw keuze om verder te studeren na je hbo-studie.

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter