universiteit kiezen - afbeelding 1

Een goede universiteit kiezen

Heb je het vwo op de middelbare school afgerond en je diploma op zak? Of heb je je hbo-studie succesvol doorlopen? Dan is het tijd voor de volgende stap. Dat is het volgen van een studie op de universiteit. Maar welke studie ga je volgen? En misschien nog belangrijker: op welke universiteit ga je deze studie volgen? De keuze van een goede universiteit kan vrij lastig zijn. Daarom helpen we je graag een handje en vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een universiteit. Zo kies je altijd een universiteit die bij jou past.

Sommige studenten weten precies welke studie ze willen volgen en aan welke universiteit ze dit gaan doen. Dit geldt niet voor iedere student, en dat is ook niet erg. Het is een belangrijke beslissing. Daarom is het goed om erover na te denken en er de tijd voor te nemen. Met de handvaten die we je geven, hopen we je in de goede richting te kunnen sturen.

Studierichting

We beginnen met het belangrijkste punt, en dat is de studierichting. Uiteraard beslis je eerst welke studierichting je op wilt. Vervolgens ga je op zoek naar universiteiten die deze studie aanbieden. Als je eerst een universiteit uitzoekt en daarna pas de studie, is de kans groot dat je niet de opleiding gaat volgen die bij je past. Hiermee zal de kans van slagen ook afnemen. Het is namelijk belangrijk om een studie te kiezen waar je volledig achter staat en waar je de volle motivatie voor hebt. De universiteit om de studie aan te volgen komt hierbij op de tweede plek. Heb je eenmaal een studierichting gekozen? Dan kun je de universiteiten die dit aanbieden naast elkaar gaan leggen.

Toelatingsvoorwaarden

Als je een studierichting hebt gekozen en de universiteiten hebt gevonden, komt de volgende stap. Dit zijn de toelatingsvoorwaarden. Sommige universiteiten maken namelijk gebruik van toelatingsvoorwaarden. Je kunt je niet zomaar voor elke universiteit inschrijven. Met toelatingsvoorwaarden wordt bedoeld dat je als student aan een aantal voorwaarden moet voldoen om kans te maken op inschrijving. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan is inschrijven niet mogelijk. Het gevolg is dat je jouw gekozen studie niet kunt volgen aan die universiteit. Controleer daarom tijdens het kiezen van een universiteit wat de toelatingsvoorwaarden zijn. Deze verschillen namelijk per universiteit. Niet alle studierichtingen maken hier gebruik van. De toelatingsvoorwaarden kunnen uiteindelijk een belangrijke factor zijn in de keuze voor een universiteit.

Academische reputatie

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van een universiteit is de academische reputatie. Nederlandse universiteiten behoren tot de beste 2 procent van de wereld. Als land scoort Nederland om die reden ook goed in internationale rankings.

Jaarlijks worden er verschillende ranglijsten gepubliceerd. Daarbij worden de universiteiten op een aantal punten vergeleken. Uiteindelijk zal daar een score uit komen met een positie op de ranglijst. De locatie op de ranglijst kan veel zeggen over de onderwijsinstelling. Een universiteit met een hoge reputatie in academici, zal vaak hoge normen hebben voor het onderwijs. Kiezen voor een universiteit die hoog op de ranglijst staat, kan positieve invloed hebben op jouw studie en het vervolg daarvan.

Volgens de Times Higher Eduction World University Rankings is Wageningen University & Research (WUR) de beste Nederlandse universiteit. Op de prestigieuze internationale lijst staat WUR op de 53ste plek.

In de top 100 staat Nederland verder nog met Universiteit van Amsterdam (65), Universiteit Utrecht (69), Universiteit Leiden (71), Erasmus Universiteit Rotterdam (72), Universiteit Delft (75) en Universiteit Groningen (80). 

Universiteit 2022 ranking

Wageningen University

53

Universiteit van Amsterdam

65

Universiteit Utrecht (UU)

69

Universiteit Leiden (UL)

71

Erasmus Universiteit

72

Technische Universiteit Delft

75

Rijksuniversiteit Groningen

80

Vrije Universiteit Amsterdam

115

Maastricht University

127

Radboud Nijmegen (RU)

132

Technische Universiteit Eindhoven

201-250

Tilburg University (TU)

201-250

Twente University (TwU)

201-250

Locatie

Universiteiten vind je door heel Nederland, voornamelijk in grote steden. De locatie van een universiteit kan ook belangrijk zijn bij je beslissing. Wil je graag in de buurt van je ouders en vrienden blijven wonen? Dan zal een universiteit in de buurt waarschijnlijk je voorkeur hebben. Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en omgeving? Dan kan een universiteit aan de andere kant van Nederland erg aantrekkelijk zijn.

Als je kiest voor een universiteit die een stuk van je huidige woonplaats afligt, zul je waarschijnlijk ook op kamers gaan. Dit maakt het studeren volgens ons in ieder geval extra leuk. We raden het ook zeker aan. Bekijk dus eens wat alle steden met universiteiten te bieden hebben. Wie weet beïnvloedt dat je voorkeur. Uiteraard moet je niet een universiteit en studie kiezen alleen omdat je per se naar Groningen of Amsterdam wilt, maar neem het zeker mee in je overweging.

Faciliteiten

Ook de faciliteiten van een universiteit kunnen onderdeel zijn van je beslissing. Sommige universiteiten bieden namelijk unieke faciliteiten aan. Bij faciliteiten kun je denken aan het wonen op de campus, (traditionele) studentenverenigingen, sportfaciliteiten of extra studieactiviteiten.

Persoonlijke voorkeuren

Last, but definitely not least: je eigen persoonlijke voorkeuren. Je persoonlijke voorkeuren moet je ook in overweging nemen bij het kiezen van een universiteit. Misschien heb je van jongs af aan gedroomd om te studeren aan de universiteit in Amsterdam of in Groningen. Neem deze ambitie mee in het beslissingsproces. Je zult namelijk zowel de belangrijkste als leukste jaren tegemoet gaan tijdens het studeren. Dat wil je natuurlijk het liefst doen in een leuke stad en aan een universiteit die bij jou past.

Studiehulp van Scriptium

Wil je je propedeuse halen, maar heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp en tentamentraining aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met statistiek, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?