- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Van uitstel komt afstel
Leonardo da Vinci deed 16 jaar over het schilderen van de Mona Lisa, en maakte het schilderij nooit af. Tenzin Gyatso, de 14de Dalai Lama, beschrijft dat hij ooit een verveelde student was die moeite had om zichzelf te motiveren. ‘’Alleen als ik werd geconfronteerd met een lastige uitdaging of een urgente deadline, werkte ik hard en zonder luiheid,’’ gaf hij toe. Sindsdien heeft hij zijn lesje geleerd: ‘’Je moet niet uitstellen,’’ leert hij anderen nu. ‘’Je dient juist voorbereidingen te treffen, zodanig dat als je vannacht zou sterven, je geen spijt zult hebben.’’
De grote Franse poëet en novelleschrijver Victor Hugo, die de meesterwerken Les Misérables en De klokkenluider van de Notre Dame schreef, had een unieke methode om uitstelgedrag te voorkomen. Hij liet zijn bediende hem uitkleden in zijn studiekamer, en deze mocht niet terugkomen met de kleren tot een afgesproken uur.
Je ziet dus dat zelfs de groten der aarden zich aan uitstelgedrag bezondigden. Dat geldt zeker ook voor studenten. Volgens onderzoek vertoont ongeveer 80 Ã 95 procent van de studenten uitstelgedrag. Iedereen kent het dus wel: of het nu gaat om leren voor een tentamen, of simpele taken zoals je kamer stofzuigen; uitstelgedrag komt veel voor.
Waarom stellen we uit?
Gedurende lange tijd hebben we aangenomen dat dit soort gedrag voortkomt uit luiheid, of onvermogen, maar niets blijkt minder waar. Volgens Fuschia Sirois, die uitstelgedrag heeft onderzocht aan de Universiteit van Sheffield, heeft het eerder met je stemming te maken.
‘Sorry, ik kan vanavond helaas niet langskomen. Ik heb over een paar dagen een tentamen’. Vervolgens ben je heel de avond thuis en ga je alles doen behalve studeren. Dit herhaal je dan tot de laatste avond voor de dag van je tentamen. Om het uitstelgedrag te vervullen, kies je er maar voor om gestresseerd te gaan relaxen, in plaats van er werkelijk iets aan te gaan doen. Schuldig en rot voel je je dan. ‘Waarom ben ik zo? Waarom doe ik dit altijd? Waarom begin ik niet gewoon op tijd?’
De belangrijkste vraag die je bij jezelf na moet gaan, is waarom je het aan het uitstellen bent. Als het om een schoonmaakklusje gaat, dan is het logisch dat je het misschien niet belangrijk genoeg vindt. Of dat je daar gewoon even geen zin in hebt. Mocht het om iets gaan dat wel van belang is, dan heeft het waarschijnlijk met je stemming te maken.
Dingen uitstellen die belangrijk zijn, heeft vaak te maken met perfectionisme, zelfvertrouwen en faalangst. Deze drie zijn ook onafscheidelijk met elkaar verbonden wanneer het aankomt op uitstelgedrag. Je wilt het zo perfect mogelijk uitvoeren, maar vanwege faalangst neemt je zelfvertrouwen af. Vervolgens maak je niet eens een begin, zodat het resultaat altijd nog kan meevallen. Als uit het resultaat blijkt dat het niet zo goed is gegaan, kun je het excuus gebruiken dat je er weinig tot niets aan gedaan hebt. Mocht het resultaat wel goed zijn, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.
Is het wel leuk genoeg?
Natuurlijk gaat uitstelgedrag niet alleen over het feit of iets wel of niet belangrijk genoeg is, of dat je er überhaupt genoeg zelfvertrouwen voor hebt. Soms vind je een taak simpelweg gewoon rotwerk. Dat is oké, maar helaas moet het vuile werk ook gedaan worden. Probeer een manier te vinden die je een energieboost geeft om het werk wat spannender te maken. Schoonmaken wordt bijvoorbeeld al een stuk leuker door keihard muziek op te zetten.
Wat kun je aan uitstelgedrag doen?
Zoals eerder genoemd, kan het enorm helpen op zoek te gaan naar iets dat het werk spannender maakt. Helaas zal dat niet altijd werken. Zeker niet als het gaat om perfectionisme, zelfvertrouwen en faalangst. Bij dit soort zaken is het van belang om je er bewust van te worden dat het oké is om fouten te maken en dat je werk niet perfect hoeft te zijn. Al heb je er 100 uur in gestoken.
Vaak helpt het ook om een taak te verdelen in kleinere taken en een to-do list te maken. Zo houd je overzicht voor jezelf en kun je afstrepen wat je gedaan hebt. Daarnaast kun je de omgeving zo inrichten dat je wat meer in een werkstemming komt. Tot slot helpt het om goed voorbereid te zijn. Als je weet wat je nodig hebt, heb je in ieder geval een goed begin, en een goed begin is het halve werk!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite om op start te komen met je studie? Stel je tentamens steeds uit? Als je op zoek bent naar scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken, dan ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!