uitstelgedrag - afbeelding 1

Van uitstel komt afstel

Iedereen kent het wel: of het nu gaat om studeren voor een tentamen, of simpele taken zoals je kamer stofzuigen. Uitstelgedrag komt bij iedereen wel eens voor. Gedurende lange tijd hebben we aangenomen dat dit soort gedrag voortkomt uit luiheid, of onvermogen, maar niets blijkt minder waar. Volgens Fuschia Sirois, die uitstelgedrag onderzoekt aan de Universiteit van Sheffield, heeft het eerder met je stemming te maken.

 

Is het belangrijk genoeg?

‘Sorry, ik kan vanavond helaas niet langskomen. Ik heb over een paar dagen een tentamen’. Vervolgens ben je heel de avond thuis en ga je alles doen behalve studeren. Dit herhaal je dan tot de laatste avond voor de dag van je tentamen. Om je uitstelgedrag te vervullen, kies je er maar voor om gestresseerd te gaan relaxen, in plaats van er werkelijk iets aan te gaan doen. Schuldig en rot voel je je dan. ‘Waarom ben ik zo? Waarom doe ik dit altijd? Waarom begin ik niet gewoon op tijd?’

De belangrijkste vraag die je bij jezelf na moet gaan, is waarom je het aan het uitstellen bent. Als het om een schoonmaakklusje gaat, dan is het logisch dat je het misschien niet belangrijk genoeg vindt. Of dat je daar gewoon even geen zin in hebt. Mocht het om iets gaan dat wel van belang is, dan heeft het waarschijnlijk met je stemming te maken.

Dingen uitstellen die belangrijk zijn, heeft vaak te maken met perfectionisme, zelfvertrouwen en faalangst (zie artikel faalangst). Deze drie zijn ook onafscheidelijk verbonden met elkaar wanneer het neerkomt op uitstelgedrag. Je wilt het zo perfect mogelijk uitvoeren, maar vanwege je faalangst neemt je zelfvertrouwen af. Vervolgens maak je niet eens een begin, zodat het resultaat altijd nog kan meevallen. Als uit resultaat blijkt dat het niet zo goed is gegaan, kun je het excuus gebruiken dat je er weinig tot niets aan gedaan hebt. Mocht het resultaat wel goed zijn, dan is dat alleen maar mooi meegenomen!

 

Is het wel leuk genoeg?

Natuurlijk gaat uitstelgedrag niet alleen over het feit of iets wel of niet belangrijk genoeg is, of dat je er überhaupt genoeg zelfvertrouwen voor hebt. Soms vind je een taak simpelweg gewoon rot werk. Dat is oké, maar helaas moet het vuile werk ook gedaan worden. Probeer een manier te vinden dat je een energieboost geeft om het werk net wat spannender te maken. Schoonmaken wordt bijvoorbeeld al een stuk leuker door keihard muziek op te zetten.

 

Wat kun je eraan doen?

Zoals eerder vernoemd, kan het enorm helpen opzoek te gaan naar iets dat het werk wat spannender maakt. Helaas zal dat niet altijd werken. Zeker niet als het gaat om perfectionisme, zelfvertrouwen en faalangst. Bij dit soort zaken is het van belang om je er bewust van te worden dat het oké is om fouten te maken en dat je werk niet perfect hoeft te zijn. Al heb je er 100 uur in gestoken. Vaak helpt het ook om een taak te verdelen in kleinere taakjes en een to-do list maken. Zo houd je overzicht voor jezelf en kun je afstrepen wat je gedaan hebt. Daarnaast kun je je omgeving zo inrichten waardoor je wat meer in een werkstemming komt. Tot slot helpt het om goed voorbereid te zijn. Als je weet wat je nodig hebt, dan heb je in ieder geval een goed begin en een goed begin is halve werk!

 

Studiebegeleiding

 

 

elisa

Elisa is blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter