De beste taalcontrole

 

Wil je graag dat jouw tekst foutloos is en perfect lopende zinnen bevat? Scriptium kan jouw tekst controleren op taal, leestekens en interpunctie. Of het nu gaat om een scriptie of een andere tekst, we beschikken over een groep taalspecialisten met oog voor detail.

Het is heel belangrijk dat de interpunctie in jouw professionele tekst goed is. Je tekst controleren op leestekens is dus zo gek nog niet. Verkeerd gebruik van leestekens kan een tekst ondermijnen en slordig maken. Als je een hoog cijfer probeert te halen voor je onderzoek of verslag, is het dus ontzettend jammer als je punten verliest op basis van interpunctie.

We zetten hieronder op een rijtje waarom je tekst controleren op leestekens een goed idee is en welke fouten we veel tegenkomen.

Interpunctiefouten

 

Scriptium kan

 

Wie controleert jouw tekst?

 
“De Nederlandse taal is mijn lust en mijn leven. Al heel wat jaren sta ik bevlogen voor de klas als docent Nederlands en communicatie. En ik werk als tekstschrijver, taalcoach en trouwambtenaar.“
"Door liefde voor biologie, de passie voor muziek en het gevoel voor taal te combineren, heb ik mij ontwikkeld als veelzijdig corrector. Ik wil je graag helpen met het inleveren van een tekst waar je trots op bent."
"Ik ben afgestudeerd als historicus aan de Universiteit Utrecht. Als scriptiebegeleider en corrector heb ik al veel studenten op weg geholpen. Ik kan onder meer helpen met vlekkeloos Nederlands schrijven."
"Met duidelijke taal en een geordende structuur breng je je boodschap het beste over. Ik wil je graag helpen om te komen tot een optimaal eindresultaat. Want iedereen kan wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een scriptie."

Kommagebruik

 

Als we jouw tekst controleren op leestekens, kijken we in de eerste plaats naar kommagebruik. Een komma kan soms de volledig betekenis van de zin veranderen. Een humoristisch voorbeeld hiervan is het verschil tussen “Schiet op, oma!” en “Schiet op oma!”. In het eerste geval moet oma opschieten. Door de komma te verwijderen spoor je ineens iemand aan om op oma te schieten. Zo snel kan een fout vanwege een komma er dus in sluipen. In scripties zien we vaak dat komma’s ontbreken tussen werkwoorden en zinsdelen. Naast een veranderende betekenis, maakt dit een tekst ook langdradig en moeilijk te lezen. Het effectief en objectief overbrengen van informatie raakt daardoor in het geding.

Onjuist gebruik van puntkomma

 

De puntkomma is erg handig in een academische tekst. Als we een tekst controleren op leestekens, nemen we elke puntkomma onder de loep. We zoeken ook naar zinnen waar er een toegevoegd zou kunnen worden. We zien vaak dat puntkomma’s onjuist gebruikt worden. Daardoor worden onjuiste verbanden tussen zinsdelen gesignaleerd. Deze verbanden worden ook onderzocht tijdens een controle op structuur van onze corrector. Daarnaast dient de puntkomma bijvoorbeeld gebruikt te worden aan het eind van een regel in een opsomming met onvolledige volzinnen. Opsommingen zijn sowieso onderhevig aan regels van interpunctie die lang niet altijd opgevolgd worden.

Wat vinden anderen van Scriptium?

 

Wil je graag je scriptie of andere tekst laten controleren op leestekens? De professionele correctoren van Scriptium staan voor je klaar. Of het nu gaat om een scriptie voor de master geschiedenis, of om een verslag voor bedrijfskunde. Wil je meer weten over de ervaringen van leerlingen en studenten? Lees dan onze reviews op Trustpilot of Google reviews.

trustpilot logo
Review scriptie nakijken

Aandachtspunten bij verwijzingen

 

Zoals iedere student wel weet is gebruik van interpunctie zeer belangrijk bij verwijzingen en bronvermeldingen. Elke verwijzingsstijl heeft regels met betrekking tot punten, komma’s en haakjes. Een tekst controleren op leestekens omvat ook het bekijken van interpunctie bij bronnen. Het laten nakijken van je bronnenlijst is onderdeel van de bronnencontrole die Scriptium biedt. Als je wil, laten we een referentiespecialist naar je bronnenlijst kijken. Zo stellen we zeker dat je niet per ongeluk plagiaat pleegt en dat je scriptie op die manier wordt afgekeurd.

Schreeuwerig en te veel nadruk

 

Een tekst controleren op leestekens betekent ook dat we een tekst ontdoen van schreeuwerig en overdreven taalgebruik veroorzaakt door interpunctie. Een uitroepteken heeft bijvoorbeeld nooit een plek in een professionele tekst. Je hoeft namelijk nooit ergens de nadruk op te leggen of de aandacht van de lezer te trekken naar een uitspraak. Alles is even belangrijk en even professioneel opgeschreven. Het gebruik van dubbele vraagtekens (of uitroeptekens) is ook niet nodig. Het maakt een tekst onnodig schreeuwerig!! Denk je niet??

Overige taalcorrectie

 

Een tekst controleren op leestekens is overigens onderdeel van onze bredere taalcontrole. We kijken een verslag ook na op spel-, taal-, en stijlfouten. Met behulp van de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Word markeert de corrector fouten. Zo kun je later wijzigingen accepteren of weigeren, en meester over je eigen werk blijven.

Heb je een vraag over onze nakijkdienst of wil je meteen je tekst laten controleren? Vul dan het onderstaande contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Wil je dat we je tekst nakijken? Upload dan het document:

    Submit your Rating

    [mr_rating_form post_id="83725"]