Taalcontrole

 
Scriptium kan jouw tekst controleren op leestekens en interpunctie. Of het nu gaat om een scriptie of andere tekst, we beschikken over een groep taalspecialisten die klaar staat om jouw tekst na te kijken. Het is heel belangrijk dat de interpunctie in jouw professionele scriptie goed is. Je tekst controleren op leestekens is dus zo gek nog niet. Verkeerd gebruik van leestekens kan een tekst ondermijnen en slordig maken. Als je een hoog cijfer probeert te halen voor je onderzoek of essay, is het dus ontzettend jammer als je punten verliest op basis van interpunctie. Laten we eens op een rijtje zetten waarom je tekst controleren op leestekens een goed idee is en welke fouten we veel tegenkomen.

Tekst controleren – Wat moet ik doen?

 
Om een taalcontrole van Scriptium in te huren, hoeft je alleen maar je scriptie in te sturen via de website. Upload jouw werk of lees eerst meer informatie over de verschillende nakijkdiensten. We bieden tevens scriptie- en tekstcorrectie op structuur en inhoud.

Veelvoorkomende interpunctiefouten:

 

Kommagebruik

 
Als we jouw tekst controleren op leestekens kijken we op de eerste plaats naar kommagebruik. Een komma kan soms volledig de betekenis van de zin veranderen. Een humoristisch voorbeeld hiervan is het verschil tussen “Schiet op, oma!” en “Schiet op oma!”. In het eerste geval moet oma opschieten, maar door de komma te verwijderen spoor je ineens iemand aan om op oma te schieten. Zo snel kan een fout vanwege een komma er dus in sluipen. In scripties zien we vaak dat komma’s missen tussen werkwoorden en zinsdelen. Naast een veranderende betekenis, maakt dit een tekst ook langdradig en moeilijk te lezen. Het effectief en objectief overbrengen van informatie raakt daardoor in het geding.
tekst controleren op leestekens - afbeelding 1

Puntkommamysteries

 
De puntkomma is erg handig in een academische tekst. Als we een tekst controleren op leestekens, nemen we elke puntkomma onder de loep en zoeken we tevens naar zinnen waar er een toegevoegd zou kunnen worden. We zien vaak dat puntkomma’s onjuist gebruikt worden en daardoor onjuiste verbanden tussen zinsdelen signaleren. Deze verbanden worden tevens onderzocht tijdens een structuurcontrole van een corrector. Daarnaast dient de puntkomma bijvoorbeeld gebruikt te worden aan het eind van een regel in een opsomming met onvolledige volzinnen. Opsommingen zijn sowieso onderhevig aan interpunctieregels die lang niet altijd opgevolgd worden.

Aandachtspunten bij verwijzingen

 
Zoals iedere student wel weet is interpunctiegebruik zeer belangrijk bij verwijzingen en bronvermeldingen. Elke verwijzingstijl heeft regelgeving met betrekking tot punten, komma’s en haakjes opgesteld. Een tekst controleren op leestekens omvat ook het bekijken van interpunctie bij verwijzingen. Het laten nakijken van je bronnenlijst is onderdeel van de bronnencontrole die Scriptium biedt. Als je wil, laten we een referentiespecialist kijken naar je bronnenlijst en stellen we zeker dat je niet per ongeluk plagiaat pleegt en op die manier een onvoldoende voor je scriptie haalt.

Schreeuwerig en te veel nadruk

 
Een tekst controleren op leestekens betekent ook dat we een tekst ontdoen van schreeuwerige tekst en overdreven taalgebruik veroorzaakt door interpunctie. Een uitroepteken heeft bijvoorbeeld nooit een plek in een professionele tekst. Je hoeft namelijk nooit ergens de nadruk op te leggen of de aandacht van de lezer te trekken naar een uitspraak. Alles is even belangrijk en even professioneel opgeschreven. Het gebruik van dubbele vraagtekens (of uitroeptekens) is ook niet nodig. Het maakt een tekst onnodig schreeuwerig!! Denk je niet??

Overige taalcorrectie

 
Een tekst controleren op leestekens is overigens onderdeel van onze bredere taalcontrole. We kijken een scriptie direct ook na op spel-, taal-, en stijlfouten. Met behulp van de functie ‘wijzigingen bijhouden’ in Microsoft Word markeert de corrector fouten. Zo kun je later wijzigingen accepteren of weigeren en zo de meester over eigen werk blijven.
Wil je eerst meer informatie voordat je jouw tekst instuurt of heb je vragen over andere zaken met betrekking tot correctie, begeleiding of Scriptium? Vul dan het onderstaande contactformulier in. De velden gemarkeerd met * zijn vereist    [custom-team-slider category="Corrector"]

    Submit your Rating