- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Te veel op je telefoon
Met de komst van de smartphone werd het voor scholieren ineens veel moeilijker om zich te concentreren op hun schoolwerk. Het was veel makkelijker om te chatten of e-mails te sturen, op welke plaats dan ook, en op eender welk moment. De komst van sociale media deed daar nog een schepje bovenop. Plots was iedereen, overal en op elk moment online. Niet alleen jij dus, maar ook je vrienden, broer of zus, je ouders, enzovoort. Terwijl goede resultaten op school juist komen van geconcentreerd werken en nÃét te veel op je telefoon te zitten.
Je telefoon negeren?
De eerste techniek die je kunt gebruiken, is de ‘ijzeren wil’. Eenvoudig gezegd, is dat jouw eigen vastberadenheid om je telefoon niet te gebruiken. Je legt je telefoon aan de kant tijdens je schoolwerk en besluit hem niet meer te gebruiken. Zo kun je je eindeloos focussen op je schoolwerk en hoef je niet meer wakker te liggen van concentratieverlies of zwakke schoolresultaten. Gewoon even lekker doorzetten.
De ping bij elke melding
Helaas voor jou zijn smartphone-ontwerpers slimme mensen. Ze vonden een eenvoudig trucje uit om het moeilijk te maken je mobieltje weg te zetten: de ping. Elke keer wanneer een melding binnenkomt, gaat er een geluidje af. Het is heel moeilijk om dat te negeren. Naarmate je telefoon vaker ‘pingt’, bouw je spanning op in je hoofd en voel je de druk om toch even te kijken. Doe je dat, dan is je concentratie helemaal weg.
Een toenemend aantal meldingen
Slimme scholieren laten zich niet kisten. Ze bedenken zelf een oplossing voor de ‘ping’. Je zet je telefoon op ‘niet storen’. Dat doe je via ‘instellingen’. Je kiest dan voor de optie ‘niet storen’, of je zet je smartphone in ‘vliegtuigmodus’. Lekker handig en je bent je slimme telefoon de baas. Echter, ook hier vonden de fabrikanten van smartphones een handig trucje voor. Op je scherm staat bij de app een cijfertje of bolletje in een bepaalde kleur om aan te geven dat er een melding is binnengekomen. Voorlopig lukt het je om die meldingen keihard te negeren, dus geen probleem, zou je denken.
Uiteindelijk zit je toch weer veel op je telefoon
Of het nu een ‘ping’ is, of zo’n bolletje bij een app, vroeg of laat ga je toch weer kijken. En dan overvalt je de hoeveelheid gemiste meldingen en ben je helemaal afgeleid. De ‘ijzeren wil’ om je telefoon niet in je handen te nemen, is heel moeilijk vol te houden. In je hoofd heb je immers toch zo’n gevoel dat je af en toe móét kijken. De val sluit als je dat uiteindelijk doet. De techniek van de ‘ijzeren wil’ werkt dus niet als je het op langere termijn bekijkt. Tenzij je besluit om geen smartphone meer te gebruiken en alles weer met papier en pen doet.
Wat kun je doen?
Toegegeven, we zitten allemaal te veel op onze telefoons. Volwassenen, jongeren én kinderen turen te vaak naar hun scherm. Ze brengen te veel tijd door op de socials. Jongeren zitten tegenwoordig gemiddeld 5 uur per dag op hun smarthone, Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om minder op je telefoon te zitten.
-
Verlaat de Whatsapp-groepen die je niet meer gebruikt. Dan komen er ook geen meldingen meer van binnen.
-
Bepaal wanneer je op social media zit. Bijvoorbeeld ’s morgens een halfuurtje en ’s avonds een halfuurtje. Houd je daar strikt aan. In het weekend kan het dan eens langer.
-
Schrap nieuwsbrieven of andere ‘interessante’ dingetjes die je eigenlijk toch alleen maar snel-snel bekijkt.
-
Leg je smartphone tijdens het schoolwerk in een andere ruimte, op een andere verdieping.
-
Pauzeer tijdens het studeren niet door op je telefoon te kijken, maar doe iets actiefs. Ga de tuin in of even de straat op voor een langere pauze.
-
Maak afspraken met je beste vrienden over minder smartphonegebruik op momenten in de dag. Dan voel je minder de druk om te moeten reageren, want niemand die belangrijk voor je is, gebruikt de smartphone op die momenten.
-
Ga sporten en laat je smartphone lekker thuis.
Welke hulpmiddelen zijn er?
Je weet nu waarom ‘de ijzeren wil’ geen echte strategie is om minder op je telefoon te zitten. Zeker niet voor de lange termijn. Toch loont het de moeite om na te gaan welke manier jou helpt om de telefoon vaker aan de kant te laten. Of dat nu volledig uitschakelen, wegleggen, thuislaten of verkopen is. Of het gebruik van een app die als jouw persoonlijke assistent dienst doet.
-
Een timer
Er bestaan heel wat apps die je kunnen helpen om je smartphone wat vaker aan de kant te leggen. De meeste van die apps gebruiken een soort timer. Deze houdt bij hoe vaak je op je telefoon zit of blokkeert je smartphonegebruik volgens een schema dat je zelf kiest. Sommige apps kunnen je telefoon helemaal blokkeren, zodat je die niet meer kunt gebruiken tot de tijd verstreken is.
-
Een beloning
Alle apps ‘belonen’ op één of andere manier de tijd die je niet op je telefoon doorbrengt. Als je je telefoon vaker aan de kant legt met de tips in deze blog, en jezelf beloont met af en toe wat schermtijd, doe je eigenlijk hetzelfde als die apps. Krijg je graag wat meer steun, dan kun je de hulp van zo’n handige app inschakelen. Zolang het je maar motiveert om de telefoon minder te gebruiken en je schoolwerk beter te doen.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met economie, worstelt met scheikunde, of hulp bij Frans nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!