Afbeeldingen & grafieken

In je scriptie zul je regelmatig gebruik maken van tabellen en figuren. Met tabellen en figuren kun je gegevens overzichtelijk weergeven. Door informatie in tabellen of figuren weer te geven, hoef je die informatie niet uit te schrijven in de hoofdtekst. In deze blog gaan we verder in op het gebruik van tabellen in je scriptie. Bij het gebruiken en invoegen van tabellen in je scriptie zijn namelijk een aantal punten waar je op moet letten. Dus wil je graag op de juiste manier tabellen in je scriptie gebruiken? Lees dan snel verder!

 

Waar moeten tabellen in je scriptie aan voldoen?

Een tabel wordt vaak toegevoegd in de lopende tekst van een scriptie. Verwijs je in je tekst naar de tabel, dan kan de lezer deze direct bekijken en is bladeren naar de bijlagen niet nodig. Een tabel plaats je daarom direct onder de alinea van het stukje tekst waarin je naar de tabel verwijst. Het kan echter voorkomen dat beperkingen van het aantal pagina’s ervoor zorgen dat de tabellen niet in de lopende tekst passen. In dit geval kun je deze in de bijlagen plaatsen. Vervolgens verwijs je in de tekst naar de bijlagen. Hoe dit verwijzen precies moet, dat lees je verderop in deze blog. Wil je gebruik maken van tabellen in je scriptie, dan zijn er een aantal punten waaraan de tabellen moeten voldoen:

 1. Geef de tabel een duidelijke toelichting (volgnummer en titel)
  Bij tabellen in je scriptie plaats je het volgnummer en de titel boven de tabel. Dit in tegenstelling tot figuren en afbeeldingen waarbij je het volgnummer en de titel eronder plaatst.
 2. Maak tabellen niet te lang of te groot
  Het wordt vaak gezegd: té is nooit goed. Dit geldt ook voor het gebruik van tabellen in je scriptie. Zorg ervoor dat deze niet te groot of te lang zijn. Grote tabellen verliezen hun doel, namelijk het bieden van overzicht. Wanneer een tabel te groot is, zal deze onduidelijk en moeilijk te begrijpen zijn voor de lezer. Zorg er ook voor dat een tabel altijd op één pagina staat en niet verdeeld is over meerdere pagina’s.
 3. Zorg ervoor dat de tabellen overzichtelijk zijn vormgegeven
  Maak gebruik van een overzichtelijke opmaak voor de tabellen in je scriptie. Het doel van een tabel is dat de lezer in één opslag de resultaten of informatie kan aflezen. Een tabel moet daarom overzichtelijk en begrijpelijk zijn vormgegeven.
 4. Indien overgenomen, vermeld de herkomst van de tabel
  Wanneer je een tabel letterlijk hebt overgenomen van een andere bron. Dan dien je de herkomst te vermelden. Je zult de bron volgens APA-stijl in een citaat moeten weergeven.

Verwijzen naar een tabel in de tekst, hoe doe je dit?

In het begin van deze blog hadden we het al even over het verwijzen naar de tabellen. Je zult in je hoofdtekst moeten verwijzen naar de tabellen in je scriptie. Je verwijst niet alleen naar de tabellen als deze in de bijlage zijn geplaatst, maar ook als deze op dezelfde pagina als de tekst staat. Door te verwijzen naar een tabel, wordt de lezer erop geattendeerd dat er verdere informatie in de tabel te vinden is. De lezer begrijpt vervolgens waar de tabel bij hoort en kan deze gebruiken bij het lezen van je scriptie.

Het verwijzen naar een tabel doe je in de lopende tekst. Dit doe je door het nummer van de tabel te noemen in plaats van te verwijzen met de tekst ‘in de tabel onderaan deze pagina’. Wanneer je deze laatste tekst gebruikt en er staan meerdere tabellen, dan zal de lezer moeten gokken welke tabel je bedoelt. Door duidelijk het nummer van de tabel aan te geven, kan dit niet misgaan! In je tekst schrijf je dus het volgende; Tabel 1 laat zien dat…. Je kunt ook aan het einde van een zin verwijzen naar een tabel, dit plaats je dan tussen haakjes: 70% van de respondenten vindt X (zie Tabel 1).

Wanneer er tabellen in de bijlagen staan en je verwijst hierna in de tekst, dan kun je dit ook op twee manieren doen. De eerste manier is door de bijlage tussen haakjes te noemen; Tabel 1 (Bijlage 1) laat zien dat… Wanneer je aan het einde van de zin naar de tabel in de bijlage verwijst dan doe je dit als volgt: 70% van de respondenten vindt X (zie Tabel 1, Bijlage 1).  Zoals je ziet heb ik in alle gevallen het woord tabel en bijlage een hoofdletter gegeven, dit is ook de bedoeling wanneer hiernaar verwijst. Spreek je gewoon over de bijlagen of tabellen dan gebruik je geen hoofdletter.

 

Scriptiebegeleiding

 

Laat een reactie achter