- Scriptium
- Posted on
- 2 Comments
Waarom tabellen in je scriptie?
In je scriptie zul je regelmatig gebruikmaken van tabellen en figuren. Met tabellen en figuren kun je gegevens overzichtelijk weergeven. Door informatie in tabellen of figuren te zetten, hoef je die informatie niet uit te schrijven in de hoofdtekst. In deze blog gaan we verder in op het gebruik van tabellen in je scriptie. Bij het invoegen van tabellen zijn er namelijk een aantal punten waar je op moet letten. Wil je dus graag op de juiste manier tabellen in je scriptie gebruiken? Lees dan snel verder.
Waar moeten tabellen in je scriptie aan voldoen?
Een tabel wordt vaak toegevoegd in de lopende tekst van een scriptie. Verwijs je in de tekst naar de tabel, dan kan de lezer deze direct bekijken en is bladeren naar de bijlagen niet nodig. Een tabel plaats je daarom direct onder de alinea van de tekst waarin je naar de tabel verwijst. Het kan echter voorkomen dat beperkingen ten aanzien van het aantal pagina’s ervoor zorgen dat de tabellen niet in de lopende tekst passen. In dit geval kun je ze in de bijlagen plaatsen. Vervolgens verwijs je in de tekst naar de bijlagen. Hoe dit verwijzen precies moet, lees je verderop. Wil je gebruik maken van tabellen in je scriptie, dan zijn er een aantal punten waaraan de tabellen moeten voldoen:
- Geef de tabel een duidelijke toelichting (volgnummer en titel)
Bij tabellen in je scriptie plaats je het volgnummer en de titel boven de tabel. Dit in tegenstelling tot figuren en afbeeldingen, waarbij je het volgnummer en de titel eronder plaatst.
- Maak tabellen niet te lang of te groot
Het wordt vaak gezegd: té is nooit goed. Dit geldt ook voor het gebruik van tabellen in een scriptie. Zorg ervoor dat deze niet te groot of te lang zijn. Grote tabellen verliezen hun doel, namelijk het bieden van overzicht. Wanneer een tabel te groot is, zal deze onduidelijk en moeilijk te begrijpen zijn voor de lezer. Zorg er ook voor dat een tabel altijd op één pagina staat en niet verdeeld is over meerdere pagina’s.
- Zorg dat de tabellen overzichtelijk zijn vormgegeven
Maak gebruik van een overzichtelijke opmaak voor de tabellen in je scriptie. Het doel van een tabel is dat de lezer in één opslag de resultaten of informatie kan aflezen. Een tabel moet daarom overzichtelijk en begrijpelijk zijn vormgegeven. Maak de tabellen in de scriptie daarom ook niet te klein.
- Indien overgenomen, vermeld de herkomst van de tabel
Wanneer je een tabel letterlijk hebt overgenomen van een andere bron, dien je de herkomst te vermelden. Je zult de bron volgens APA-stijl in een citaat moeten weergeven.
Gebruik overal dezelfde vormgeving. Zorg ervoor dat de tabellen dezelfde layout hebben. Dat betekent hetzelfde lettertype gebruiken, dezelfde regelafstand, dezelfde lijnen, etc.
Verwijzen naar een tabel in de tekst, hoe doe je dat?
In het begin van dit artikel hadden we het al even over het verwijzen naar tabellen. Je zult in de hoofdtekst moeten verwijzen naar de tabellen in je scriptie. Je verwijst niet alleen naar de tabellen als deze in de bijlage zijn geplaatst, maar ook als ze op dezelfde pagina als de tekst staat. Door te verwijzen naar een tabel, wordt de lezer erop geattendeerd dat er verdere informatie in de tabel te vinden is. De lezer begrijpt vervolgens waar de tabel bij hoort en kan deze gebruiken bij het lezen van de scriptie.
Het verwijzen naar een tabel doe je in de lopende tekst. Dit doe je door het nummer van de tabel te noemen in plaats van te verwijzen met de tekst ‘in de tabel onderaan deze pagina’. Wanneer je deze laatste tekst gebruikt en er staan meerdere tabellen, zal de lezer moeten gokken welke tabel je bedoelt. Door duidelijk het nummer van de tabel aan te geven, kan dit niet misgaan. In de tekst schrijf je dus het volgende:
‘Tabel 1 laat zien dat…’.
Je kunt ook aan het eind van een zin verwijzen naar een tabel. Dit plaats je dan tussen haakjes: ‘70% van de respondenten vindt X (zie Tabel 1)’.
Wanneer er tabellen in de bijlagen staan en je verwijst hiernaar in de tekst, dan kun je dit ook op twee manieren doen. De eerste manier is door de bijlage tussen haakjes te noemen:
‘Tabel 1 (Bijlage 1) laat zien dat…’
Wanneer je aan het eind van de zin naar de tabel in de bijlage verwijst, doe je dit als volgt: 70% van de respondenten vindt X (zie Tabel 1, Bijlage 1). Zoals je ziet heeft in alle gevallen het woord tabel en bijlage een hoofdletter gegeven. Dit is ook de bedoeling wanneer je hiernaar verwijst. Spreek je gewoon over bijlagen of tabellen zonder ernaar te verwijzen, dan gebruik je géén hoofdletter. Een voorbeeld is een zin als:
‘De resultaten van de enquêtes in het praktijkonderzoek zijn in bijlagen opgenomen’.
Tabellenlijst in de scriptie opnemen?
Om meer structuur aan te brengen in je scriptie, en als je veel tabellen hebt opgenomen, kun je gebruikmaken van een tabellenlijst. Deze lijst zet je dan na de inhoudsopgave van de scriptie. Je vermeldt in de tabellenlijst de nummers, titels en pagina’s waarop de tabellen staan. Met een tabellenlijst krijgt de lezer een goed overzicht van alle gebuikte tabellen in je onderzoek.
Om snel te kunnen zien waar de inhoud van de tabel over gaat, dienen de tabellen in de lijst voorzien te zijn van een titel. Hoewel het niet verplicht is om een tabellenlijst in je scriptie op te nemen, is het wel aan te raden als er veel tabellen worden gebruikt.
Voorbeeld van een tabel
Onderstaand zie je een voorbeeld van een tabel.
Tabel 9
Frequentieverdeling gemiddeld maandelijks inkomen
Hulp van een professional
Heb je moeite met het opzetten van een tabellenlijst, of wil je dat er een professional voor de zekerheid naar kijkt? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Leg ons je vraag voor, en we zullen je een geschikte oplossing voorstellen. We zouden bijvoorbeeld een scriptiebegeleider aan je kunnen koppelen, of het document inhoudelijk voor je kunnen nakijken.
Hallo Scriptium,
Klopt het dat het nummer en de titel van een figuur onder de figuur moeten staan en bij een tabel erboven?
Bedankt voor je vraag, Michaël. Dat was bij de APA 6 versie het geval. Bij APA 7 is het bij een figuur net als bij een tabel. Dus het nummer en de titel van de figuur boven de figuur, en de titel schuingedrukt.