Waarom een tabellen- en figurenlijst?

Naast een afkortingenlijst en begrippenlijst heb je ook de tabellen- en figurenlijst. Al deze lijsten zorgen ervoor dat de leesbaarheid van je scriptie wordt vergroot, en dat de lezer er makkelijker doorheen komt. In vorige blogs hebben we al uitgelegd wat de afkortingenlijst en begrippenlijst inhouden. In deze blog gaan we daarom verder in op de tabellen- en figurenlijst. Wat is het precies en wanneer gebruik je zo’n lijst?

We willen wel direct zeggen: een dergelijke lijst is niet altijd verplicht. Het verschilt per opleiding of er van je verwacht wordt dat je een overzicht toevoegt. Veel opleidingen vinden zo’n overzicht niet nodig en moedigen het ook niet aan om er eentje op te stellen.

Wat is het?

Een tabellen- en figurenlijst is een lijst waarin je alle gebruikte figuren en tabellen die in de scriptie staan opsomt. De kans is namelijk groot dat je gebruik maakt van meerdere tabellen en figuren. Met tabellen en figuren kun je eenvoudig complexere informatie zoals resultaten, data en informatie op een overzichtelijke manier tonen.

Wanneer gebruik je een tabellen- en figurenlijst in je scriptie?

Je neemt een tabellen- en figurenlijst op wanneer je in een scriptie gebruik maakt van tabellen en figuren. Een tabellen- en figurenlijst heeft als doel de lezer van de scriptie een overzicht te bieden van alle tabellen en figuren die je hebt gebruikt. Een lezer kan deze dan snel opzoeken, als hij of zij ernaar op zoek is. Om die reden is het ook erg belangrijk om alle figuren en tabellen in de scriptie een duidelijke titel of omschrijving te geven. De lezer kan dan direct van de titel afleiden waar de tabel of figuur over gaat.

Als je gebruik maakt van tabellen en figuren in je scriptie, zullen deze aan bepaalde eisen moeten voldoen. Ten eerste dien je een tabel of figuur een duidelijk volgnummer en titel te geven. Indien je een figuur of tabel gebruikt die van een bron afkomstig is, zul je ook de bronvermelding eronder moeten plaatsen (volgens APA-stijl). In de tabellenlijst of figurenlijst dienen de bronnen echter niet opgenomen te worden. Het nummer (Bijvoorbeeld ‘Tabel 1), de titel daarachter, en vervolgens de pagina waarop de tabel of figuur staat, volstaan.

In Word kun je gebruik maken van een automatisch gegenereerde tabellen- en figurenlijst. Heb je in Word een figuur of tabel, klik dan op de rechtermuisknop. Vervolgens kun je een bijschrift invoegen. Wanneer je dit doet, kun je aan het eind een automatische lijst genereren. Dat scheelt weer werk.

Waar hoort de tabellen- en figurenlijst in je scriptie?

Waar plaats je deze lijst in je scriptie? Deze plaats je vooraan in de scriptie na de inhoudsopgave. Op deze plek zul je ook de afkortingenlijst en begrippenlijst vinden. Al deze lijsten vergroten de leesbaarheid van de scriptie voor de lezer, en worden daarom aan het begin van de scriptie geplaatst. Ook is het voor de lezer eenvoudig om de tabellen- en figurenlijst terug te vinden wanneer deze aan het begin van de scriptie staat.

Gebruik je altijd een tabellen- en figurenlijst?

Het antwoord is nee. Het gebruik van een tabellen- en figurenlijst in je scriptie is niet verplicht. Het kan namelijk voorkomen dat je in een scriptie vrijwel geen tabellen of figuren gebruikt. In dit geval is het niet nodig om een lijst op te stellen. Maak je echter veel gebruik van tabellen en figuren, dan wordt geadviseerd om een dergelijke lijst op te stellen. Een tabellen- en figurenlijst zal de leesbaarheid van de scriptie namelijk vergroten, en het zorgt voor extra structuur.

Hulp van een professional

Twijfel je aan de tabellenlijst of figurenlijst? Of heb je commentaar gekregen op de bronvermelding bij tabellen en figuren? Onze ervaring is dat een scriptie op ieder onderdeel afgekeurd kan worden. Laat je scriptie daarom nakijken door een expert van Scriptium. Wij hebben al meer dan 20.000 scripties gecorrigeerd op taal, structuur en inhoud. Daardoor zijn we al veel verschillende problemen in een scriptie tegengekomen, waaronder een onjuist of onvolledig opgestelde tabellen- en figurenlijst.

4 reacties

  1. Hallo Marieke,

    dankjewel voor je vraag. De tabellen en figuren die je opneemt in de bijlagen moeten niet worden opgenomen in de tabellen- en figurenlijst. Daarin neem je alleen de tabellen en figuren op die in de scriptie zelf staan (dus alles wat vóór de literatuurlijst komt).

  2. mijn figurenlijst is opeens kapot gegaan. ik had een figuren lijst van 1 pagina. Opeens doet hij heel raar en voegt hij in de naam van de figuur alle andere figuren ook toe. als ik nu een figurenlijst toevoeg is hij 15 pagina’s elke keer als ik de figurenlijst refresh wordt het erger.
    Help

  3. Hallo Nik,

    Dankjewel voor je vraag. Helaas kunnen we zonder dat we het document hebben ingezien geen advies geven. Je kunt je document naar onze mail (info@scriptium.nl) sturen, en dan kunnen we er even voor je naar kijken.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?