studiestart - afbeelding 1

Onze tips voor een goede studiestart

Een goed begin is het halve werk, en het begin van je studie is daarom extra belangrijk. De start van je studie begint echter niet pas als je de eerste keer plaatsneemt in de collegebanken. Eigenlijk vindt de studiestart al plaats als je de inschrijving bij de onderwijsinstelling of universiteit hebt afgerond. Je kunt ervoor zorgen dat de fase tussen het inschrijven en het eerste college zo goed mogelijk verloopt. Hoe? Dat lees je in de onderstaande blog.

Tip 1 - Regel je randzaken

Oké, je hebt je dus ingeschreven voor een studie bij een onderwijsinstelling. Dat is natuurlijk de eerste stap geweest van het studieproces. Om te zorgen dat je een goede studiestart maakt, is het van belang dat je zorgt dat de inschrijvingen bij andere instanties ook op orde zijn. 

Studielink is je beste vriend. Het kan best een uitdaging zijn om wijs te worden uit de vele eisen en inschrijvingen die je moet doen als student. Er is het OV, DUO, Studielink, de onderwijsinstelling zelf, etc. Op Studielink vind je een mooi overzicht van wat je allemaal op orde moet hebben. Ook bieden universiteiten en hogescholen zelf vaak links en webpagina’s met een overzicht van wat je moet regelen. Onze tip is dus simpel: ga naar de pagina voor jouw betreffende onderwijsinstelling en loopt het lijstje door. Heb je alles op orde? Dan is het goed!

Tip 2 - Materiaal en kosten (en korting!)

Als het goed is krijg je van je opleiding een overzicht van vakken en een globaal rooster met welke vakken in welk semester gegeven worden. Die vakken bevatten ook overzichten van welke materialen en boeken je nodig hebt. Loop die lijsten eens door. Maak een overzicht van welke boeken je moet aanschaffen, waar je dat het beste kunt doen, en hoe je op die manier kosten kunt besparen. Soms is een boek of naslagwerk namelijk in een digitale versie online beschikbaar. Ook is het aan te bevelen tweedehands boeken aan te schaffen, of om dure naslagwerken te delen met studiegenoten. 

Naast de boeken heb je waarschijnlijk ook een goed werkende laptop nodig. Veel laptopaanbieders hebben aanbiedingen specifiek voor studenten. Koop dus niet zonder te kijken naar een dure laptop, maar bekijk eerst of aanbieders dezelfde laptop voor een studentenprijs aanbieden. 

Diezelfde studentenkorting kan toegepast worden op licenties voor software die nodig is. Denk daarbij aan Stata of SPSS. Zonder studentenkorting kost een jaarlicentie ongeveer €1.088,- per jaar, met €3,75. 

Tip 3 - Alles over het OV

Het OV wordt je grote vriend, en vijand. De kans is groot dat je als student op dagelijkse basis gebruik gaat maken van het OV. Dat doe je dan waarschijnlijk ook in piekmomenten en elke dag ongeveer dezelfde route. Aan het eind van de studie ken je de route, de conducteurs en de buschauffeurs door en door. Maar bij je studiestart is het allemaal nog nieuw.

Wij bevelen studenten aan om de OV-route die je neemt naar school al een keer te ‘oefenen’. Zie het als een trialrun, waarbij je even bekijkt of de route die je hebt uitgestippeld via de site van 9292 OV ook echt werkt en zo snel is als aangegeven. Welke alternatieve treinen kun je nemen als je eerste keuze uitvalt? Wat gebeurt er als het zo druk is bij de bushalte dat je twee of drie bussen moet wachten? Voorkom dat je in de eerste weken te laat komt of colleges mist. Zorg voor een vliegende studiestart.

Tip 4 - Kennis is macht

De Engelse wijsgeer Francis Bacon (1561-1626), één van de grondleggers van het empirisme, introduceerde de zinsnede scientia potentia est, wat zoveel betekent als ‘kennis is macht’. Hiermee wordt bedoeld dat kennis en scholing één van de belangrijkste zaken in het leven zijn. Hoe meer we weten, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen op onze omgeving.

Misschien heb je er nog helemaal geen zin in, zeker niet in de vakantie, maar het kan een hoop voordeel geven als je alvast vóórdat de colleges beginnen de boeken en het lesmateriaal doorbladert. Je hoeft natuurlijk niet al te beginnen met leren, maar het scheelt een stuk introductie en herkenbaarheid als je termen en theorie al een keer gezien hebt, of dat je er ten minste van gehoord hebt, op het moment dat een professor of docent erover begint. 

Ook zijn er algemenere zaken waar je alvast rekening mee kunt houden. Zo weet je nu al dat je aan het eind van het derde jaar, en aan het eind van het masterjaar, een scriptie moet schrijven en dus een onderzoek moet uitvoeren. Het kan dus geen kwaad om vanaf het begin te kijken naar onderzoek en naar academisch werk, en je af te vragen wat nou typerend is. 

Tip 5 - Netwerken

Een goede studiestart wordt ook getypeerd door zaken die in feite niets met studeren te maken hebben. Je hebt gekozen voor een onderwijsinstelling in een bepaalde stad, en de kans is groot dat die stad je enigszins vreemd is. Het kan dan helpen om je al vroeg (eigenlijk direct) aan te sluiten bij een studenten- of studievereniging. Ook is het aan te bevelen om deel te nemen aan de introductieactiviteiten die jouw onderwijsinstelling organiseert. Je leert dan niet alleen de omgeving en de mogelijkheden kennen. Je komt ook in aanraking met medestudenten, zowel oudere als van dezelfde leeftijd. Op die manier kun je een netwerk opbouwen waarmee je later kunt sparren en overleggen.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite om op start te komen met je studie? Ben je op zoek naar scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?