studieschuld laag houden - afbeelding 1

Loondag

De 24ste van de maand is voor veel studenten een geluksmoment. Maandelijks komt ome DUO rond die datum een handje helpen met de studiefinanciering. In 2016-2017 is er voor studenten een nieuw leenstelsel ingevoerd. Dit heeft veel veranderd. Daar waar studenten eerst ‘eeuwig’ leken te kunnen studeren, moesten zij nu lenen om hun studie te kunnen betalen. Als student bouw je dus schulden op om te kunnen studeren. Vanaf het collegejaar 2023-2024 wordt het leenstelsel weer afgeschaft, en kunnen studenten weer aanspraak maken op een basisbeurs in prestatievorm. Toch is het wel zo prettig om na je studie niet dieper in de schulden te zitten dan nodig. Lees hieronder dus wat tips om te zorgen dat je studieschuld zo laag mogelijk blijft.

Studieschuld in Nederland

De totale studieschuld van huidige en oud-studenten bedraagt volgens het CBS 24,4 miljard euro. In 2021 hadden in totaal 1,6 miljoen mensen een studieschuld. Mensen tussen de 25 en 30 jaar hadden de meeste studieschuld. Doorgaans zijn zij al afgestudeerd en zijn ze gestart met aflossen. Gemiddeld bedroeg hun studieschuld 19,1 duizend euro. Ook waren er nog een half miljoen personen van 30 jaar en ouder met een studieschuld van gemiddeld 17,9 duizend euro.
studieschuld laag houden - afbeelding 1

Op DUO staat een rekenhulp aan de hand waarvan je kunt zien wat de gevolgen zijn van jouw lening op je studieschuld. Verander het bedrag dat je kunt lenen en je ziet direct wat de totale schuld is aan het eind van de studietijd.

Hieronder volgt een tabel van het bedrag dat je dient te betalen bij een studieschuld van 21.000 euro, bij een aflossingsperiode van 15 jaar en 35 jaar.

Totale schuld Aflossing 15 jaar Aflossing 35 jaar
schuld: 21.000 euro (2,5% rente; 1,5% inflatie)
€ 22.719
€ 24.993
schuld: 21.000 euro (4% rente; 1,5% inflatie)
€ 25.441
€ 31.756

Wees goed geïnformeerd

Neem de tijd om alle informatie omtrent lenen goed door te nemen. Door alle regels te kennen, weet je precies waar je aan toe bent. Hierdoor zul je niet worden verrast met extra kosten aan het eind van de studie en kun je de studieschuld uiteindelijk laag houden. Om je een beetje op weg te helpen, zijn hieronder een aantal regels geformuleerd:

  • Je hebt 35 jaar de tijd om het geleende geld terug te betalen. Hoeveel je per maand moet aflossen, hangt af van hoeveel je geleend hebt en hoeveel je op dat moment verdient. Het is niet zo dat je enorm de klos bent als je een goede baan hebt met een hoog inkomen. Het bedrag dat je per maand moet aflossen wordt nooit meer dan 4% van je inkomen boven het minimumloon. Wel staat het je vrij om het maandelijkse bedrag te verhogen, waardoor je de schuld eerder kunt aflossen.

  • Na het eindigen van je studiefinanciering is het de eerste twee jaar nog niet nodig om het terug te betalen. Het afbetalen begint op 1 januari van het daaropvolgende jaar.

Daarnaast zijn er jokerjaren. Dit houdt in dat je gedurende maximaal vijf jaar het terugbetalen mag pauzeren.

In het geval dat je na de aflosfase nog niet alle schulden hebt afgelost, wordt de rest kwijtgescholden. In de praktijk geldt dit vrijwel alleen als je geen baan hebt, waardoor je het echt niet kunt betalen. Maar na jaren studeren is die toekomst natuurlijk ook niet waar je naar streeft.

Op de site van de rijksoverheid kun je meer informatie vinden over studiefinanciering en studieschuld. 

Zorg voor overzicht

Door overzicht te creëren, weet je precies waar je uitgaven naartoe gaan. Je kunt ervoor kiezen de uitgaven zelf op papier of in notities bij te houden, of je kunt een app gebruiken, zoals Grip. Op die manier heb je snel een beeld van waar je het meeste geld aan uitgeeft en waar je eventueel op kunt besparen.

Leen niet meer dan je nodig hebt

In veel gevallen kun je lenen tot zo’n €1099 per maand. De meeste studenten zijn zo’n bedrag op hun bankrekening niet gewend. Ze zouden dat door een bijbaantje te nemen ook lang niet bij elkaar verdienen. Blijf daarom realistisch. Het gaat om geleend geld. Het is dus zonde om meer uit te geven dan nodig is. Kijk naar je gewoonten die veel geld kosten, zoals uit eten gaan, (ubers) bestellen of andere dingen. Bedenk samen met je vrienden alternatieven om je studieschulden laag te houden. Jullie zijn tenslotte allemaal studenten.

Vind een bijbaantje

Door middel van een bijbaantje doe je ervaring op. Daarnaast heb je weer iets om toe te voegen aan je cv. Een beetje extra welverdiend salaris aan het eind van de maand scheelt ook een heleboel. Studenten verdienen gemiddeld 5.250 euro per jaar met hun bijbaantje.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?