studie ontwijkend gedrag - afbeelding 1

Studieontwijkend gedrag beheersen

Studieontwijkend gedrag is een begrip dat helaas veel voorkomt. Je blijft je opdrachten maar uitstellen totdat de dag van de deadline is aangebroken. Voor je het weet is het al te laat om een goede prestatie neer te zetten. Dit zorgt voor enorm veel stress. Studieontwijkend gedrag hangt samen met veel factoren, waardoor er niet één gouden oplossing is. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit gedrag zo min mogelijk voorkomt. Daarom hebben we een aantal tips voor je, waarmee je hopelijk studieontwijkend gedrag beter kunt beheersen in de toekomst!

Maak een planning

Wat onder andere helpt tegen studieontwijkend gedrag is het maken van een planning. Een planning zorgt namelijk voor overzicht. Hierdoor kun je duidelijk zien wanneer je wat moet doen om een opdracht op tijd af te ronden. Zonder een planning is het lastig om dit te kunnen overzien. Het is aan te raden om alle taken die je moet verrichten op te delen in kleine taken. Als je af en toe iets kleins moet doen, is het namelijk aantrekkelijker om eraan te beginnen. Zo is de kans groter dat je 45 minuten aan een kleine taak werkt, dan dat je 4 uur lang achter elkaar een grote taak werkt.

Het is wel belangrijk dat je op tijd begint met plannen. Het gevaar van te laat beginnen met plannen is dat je soms uren achter elkaar moet doorwerken om een deadline te halen. Geef jezelf rust in je hoofd en begin meteen met plannen als je hoogte hebt van een deadline.

Kies een rustige studieplek

Weet je van jezelf dat je snel afgeleid raakt? Dan is het aan te raden om op zoek te gaan naar een rustige studieplek. Dit kan in de bieb zijn, maar ook thuis achter je vertrouwde bureau. Probeer zoveel mogelijk plekken uit en kom erachter wat voor jou werkt. Iedereen reageert namelijk anders op prikkels. Zo zal de een afgeleid raken van een rommelig bureau, en de ander van mensen die langslopen in de bieb. Dit weet je pas zodra je op verschillende plekken gaat studeren.

Heb je doorgaans last van omgevingsgeluiden? Probeer dan met muziek op te studeren. Draag een koptelefoon met noise-cancelling en je bent good to go. Waar je ook gaat studeren, dit zal hoe dan ook zorgen voor een betere focus.

Schakel je telefoon uit

Deze tip is voor veel studenten erg moeilijk, maar niet minder belangrijk. Probeer echt met jezelf af te spreken om je telefoon uit te zetten tijdens het studeren. Om studieontwijkend gedrag te kunnen beheersen, is dit essentieel. Je zou misschien kunnen denken dat af en toe een notificatie checken geen kwaad kan. Toch is dit in de praktijk vaak anders. Notificaties leiden namelijk af en zorgen er vaak voor dat je toch weer aan je telefoon vastgeplakt raakt. Voordat je het door hebt, voer je alweer een gesprek met iemand via Whatsapp. Pas hier dus mee op.

Weet je van jezelf dat je hier moeite mee hebt? Geef je telefoon dan aan een huisgenoot en spreek een tijd af dat je hem terugkrijgt. Op deze manier raak je niet meer afgeleid van je telefoon.

Heb vertrouwen in jezelf

Veel studenten stellen opdrachten uit omdat ze bang zijn om te falen. Bij voorbaat hebben ze al geen vertrouwen in de opdracht, waardoor ze te laat beginnen. Hier gaat veel stress aan vooraf. Echter is het vaak zo dat studenten het makkelijk aankunnen. Je moet maar zo denken: je doet niet voor niets deze opleiding. Als je het niet had gekund, dan was je hier niet. Natuurlijk is het onmogelijk dat ieder vak je ligt, maar het is altijd het proberen waard.

Kom je er tijdens het leren voor een tentamen achter dat je moeite hebt met de stof? Wees dan vooral niet bang om bijles te nemen. Soms heb je gewoon extra hulp nodig om het gewenste resultaat te halen. Als je continu taken uitstelt, kom je er waarschijnlijk veel te laat achter dat je bijles nodig hebt. Probeer dus altijd zo vroeg mogelijk te beginnen met opdrachten, zodat je op tijd aan de bel kunt trekken.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar een tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rekenen, worstelt met Engels, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter