studiekosten aftrekbaar - afbeelding 1

Zijn studiekosten aftrekbaar?

De studieschulden blijven tegenwoordig jaarlijks in een rap tempo toenemen. Dit komt onder andere door de afschaffing van de basisbeurs in 2015. Hierdoor kampen veel (oud-)studenten met hoge kosten en weinig compensatie. Uit de cijfers van het CBS blijkt zelfs dat de gemiddelde studieschuld per persoon rond de 15000 euro ligt. Mede hierom wordt de generatie die vanaf 2015 tot nu heeft gestudeerd de ‘pechgeneratie’ genoemd. Aangezien niet alleen de studenten zelf maar ook de politiek de ernst van de situatie inziet, komt er gelukkig een compensatie voor de pechgeneratie.

Hoeveel compensatie er uiteindelijk zal worden gegeven is nog niet helemaal rond. Op dit moment ligt de compensatie op 1400 euro. Toch vinden veel studenten dit oneerlijk. Deze tegemoetkoming zou namelijk niet opwegen tegen de kosten die ze hebben moeten maken. Gelukkig wordt vanaf het collegejaar 2023/2024 de basisbeurs weer ingevoerd. Daarnaast is het ook mogelijk voor studenten om het STAP-budget aan te vragen. Ben jij benieuwd hoe deze vormen van compensatie in de praktijk worden gebracht? Lees dan snel verder.

Alles over de heringevoerde basisbeurs

Het staat vast dat de basisbeurs in het hoger onderwijs in het studiejaar 2023-2024 opnieuw wordt ingevoerd. Alle studenten hebben hier dus recht op. Dit betekent dat het leenstelsel nog iets korter dan anderhalf jaar blijft bestaan. Studenten die nu in hun tweede of derde jaar van de studie zitten, zullen dus maar voor een korte tijd kunnen profiteren van de basisbeurs. Daarbij moet je aan bepaalde criteria voldoen om als student in aanmerking te komen voor de basisbeurs. Om meer duidelijkheid te scheppen over wat de toekomstige basisbeurs precies inhoudt, zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij:

  • Onderscheid tussen thuiswonende en uitwonende studenten

Het bedrag dat maandelijks wordt uitgekeerd zal verschillen tussen thuiswonende en uitwonende studenten. Hoeveel dit ongeveer zal zijn, is nog niet helemaal zeker. Op dit moment gaat de voorkeur uit naar een bedrag van 255 euro per maand voor uitwonende studenten. Voor thuiswonende studenten is dit bedrag aanzienlijk lager. Dus woon je nog thuis? Dan zul je ongeveer 91 euro per maand ontvangen. Wat voor beide partijen geldt, is dat wanneer de opleiding binnen 10 jaar is afgerond, de basisbeurs wordt omgezet van een lening naar een gift. 

  • Hoe 'eerlijk' is de nieuwe basisbeurs?

Toch zijn de meningen verdeeld over hoe eerlijk de ‘nieuwe’ basisbeurs is voor studenten. Zo stelt de Landelijke Studentenvakbond dat studenten niet blij zullen zijn met de compensatie. Dit heeft te maken met het feit dat de vorige basisbeurs hoger is dan de basisbeurs die in het collegejaar 2023-2024 zal worden ingevoerd. De verwachtingen waren juist dat de basisbeurs nu een stuk hoger zou zijn. Dit zou eerlijker zijn, omdat de prijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Het blijft dus een discussie in hoeverre de pechgeneratie eerlijk wordt gecompenseerd. Schuldenvrij afstuderen is voor een grote groep studenten namelijk, ook onder de nieuwe basisbeurs, vrijwel onmogelijk. Daar komt bij dat ook de aanvullende beurs, voor studenten van wie de ouders niet veel verdienen, volgens velen niet helemaal eerlijk is. Zo stelt de Landelijke Studentenvakbond ook dat de aanvullende beurs nauwelijks is verruimd.

Alles over het STAP-budget

Behalve dat de basisbeurs weer wordt ingevoerd, is er door de overheid ook het STAP-budget ontwikkeld. Hoe zit dit dan precies? De regering heeft een bepaald bedrag beschikbaar gesteld voor iedereen die graag een nieuwe opleiding zou willen volgen. Dit bedrag wordt dus het STAP-budget genoemd. Met dit budget kunnen tussen de 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget. Dit gaat om een bedrag van €1000 per persoon. Zowel studenten als andere werkenden of niet-werkenden kunnen hier aanspraak op maken. Hieronder zal worden uitgelegd hoe dit precies in zijn werking gaat.

  • Zijn studiekosten voor een opleiding voor mijn werk nog aftrekbaar?

Vanwege de komst van het STAP-budget zijn studiekosten die je maakt sinds 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar. Studiekosten die je in 2021 hebt betaald, zijn uiteraard wel nog aftrekbaar voor de aangifte inkomstenbelasting 2021. Het is wel zo dat je enkel noodzakelijke kosten mag aftrekken. Denk hierbij aan kosten als collegegeld, vereiste leermiddelen en examengeld. Dit betekent dus dat de aftrek niet geldt voor zaken, zoals: rente voor studieschulden, kosten van levensonderhoud, kosten voor studiereizen en ga zo maar door. Het gaat echt om middelen en bedragen die vereist zijn voor je opleiding.

  • Hoe kan ik mijn aftrek berekenen?

Wil je weten hoe hoog bedrag van de aftrekbare studiekosten precies is? In principe wordt dit automatisch gedaan en hoef je hier zelf dus niet naar om te kijken. Toch nieuwsgierig? Dan kun je het volgende doen: tel je studiekosten bij elkaar open en trek eventuele vergoedingen van de kosten en het drempelbedrag van €250 van dit bedrag af. Het bedrag dat je overhoudt, is je aftrek.

  • Waarom zijn studiekosten onder het STAP-budget niet aftrekbaar?

Zoals eerder benoemd, zijn studiekosten niet meer aftrekbaar in 2022. Dit heeft alles te maken met het STAP-budget. De invoering van het STAP-budget heeft namelijk als doel om mensen te stimuleren cursussen en opleidingen te volgen, zodat hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Wanneer je dit geldbedrag aanvraagt kun je dit gebruiken voor haast iedere cursus of opleiding die je wilt volgen. Een deel van je studiekosten wordt dus eigenlijk betaald door middel van dit budget.

Het zogenoemde STAP-budget is dus in principe een budget dat ervoor zorgt dat mensen niet pas achteraf hun studiekosten af te hoeven trekken. Oftewel: studiekosten zijn nu niet meer aftrekbaar, maar je krijgt een bedrag uitgekeerd waar je zelf deels je studiekosten mee kunt betalen. Meld je dus vooral op tijd aan voor het STAP-budget, want je krijgt het bedrag niet vanzelfsprekend op je rekening wordt gestort. Hierover lees je hieronder meer.

  • Wanneer kan ik mij aanmelden voor het STAP-budget?

Je kunt het STAP-budget aanvragen als je bijvoorbeeld wilt beginnen aan een nieuwe opleiding, vanwege wat voor reden dan ook. Wil je je laten omscholen omdat je nieuwsgierig bent naar een andere sector? Ook dan is het mogelijk om aanspraak te maken op dit budget. Dit budget moet je zien als een subsidie. Het gaat dus om een subsidie van €1.000,- per persoon. Het is wel belangrijk dat je je opleiding of training afrondt als je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Rond je de opleiding niet af? Dan zul je het budget uiteindelijk terug moeten betalen.

Het STAP-budget wordt in 2022 in 5 tijdvakken vrijgegeven. Dit betekent dat je iedere 2 maanden een nieuw budget kunt aanvragen.

Daarbij is het goed om te weten dat, mits je recht hebt op het STAP-budget, je wel op tijd moet zijn met je aanvraag. Het budget is geen geldkraan die eindeloos blijft stromen, dus op=op. Oftewel: als het STAP-budget op is voor het tijdvak waarin je het aanvraagt, dan is het niet meer mogelijk om een STAP-aanvraag te doen bij het UWV. Het is daarom aan te raden om een e-mailalert aan te zetten, zodat je op de hoogte blijft van wanneer je een aanvraag kunt doen.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Engels, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

chiara blogschrijfster

Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.

chiara blogschrijfster

Mijn naam is Chiara Mers en ik schrijf sinds maart 2022 teksten voor Scriptium. Ik werk nu iets langer dan een half jaar als tekstschrijver, met enorm veel plezier! Naast mijn werk als tekstschrijver, studeer ik Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Als student weet ik dus als geen ander waar studenten tegenaan lopen. Juist daarom heb ik een grote affiniteit met het schrijven van studentenblogs.

Laat een reactie achter