geld verdienen studie - afbeelding 2

Geld

Geld mag dan volgens sommigen niet gelukkig maken, het is wel handig als je het hebt. Zo stelt een mooi bedrag op de bankrekening je in staat om op vakantie te gaan, in een mooi huis te wonen, lekker te eten en andere leuke dingen te ondernemen. Hoeveel geld je te besteden hebt, is gebonden aan je beroep. Wanneer je de keuze maakt voor een studie, leg je dus voor een deel vast hoeveel geld je na de studie gaat verdienen. Je studie bereid je namelijk voor op een beroep of een beroepsrichting.

Bij het kiezen van een studie kun je dus overwegen er eentje te kiezen waarvan je weet dat je met het diploma op zak, later gegarandeerd veel geld zult verdienen. Onthoud hierbij wel dat de keuze in veel gevallen bepaalt wat je de komende jaren gaat doen. Dan kan het maar beter iets zijn wat je erg leuk vindt.

Salaris

Net als het uiteindelijke salaris verschilt ook het startsalaris als je net bent afgestudeerd per opleidingsniveau. Wanneer je van het hbo komt, ligt het gemiddelde bruto startsalaris rond de €2.300. Voor afgestudeerden van het wo ligt dit gemiddelde bruto startsalaris rond de €2.700. Ook dit is afhankelijk van de studierichting die je hebt gekozen.

Met een aantal beroepen zit het standaardsalaris rond het hierboven genoemde salaris. Die beroepen verdienen dus meer dan €2.000 bruto per maand. Voorbeelden van deze beroepen zijn:

 • Verpleegkundige, waarvoor je de opleiding hbo verpleegkunde volgt

 • Assistent accountant, waarvoor je de opleiding hbo accountancy volgt

 • Grafisch vormgever/desktoppublisher, waarvoor je de opleiding hbo communicatie, multimedia en design volgt.

 • Als desktoppublisher kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag. Dit stelt je in staat om zelf het uurloon te bepalen en geeft veel vrijheid. In loondienst is nog nooit iemand echt rijk geworden.

Veiligheid

Wil je toch net iets meer verdienen en een bedrag boven de €3.000 per maand aantikken, dan zul je bij meer specifieke beroepen terechtkomen. Denk hierbij aan beroepen als fysiotherapeut, aannemer en leraar. Deze maatschappelijke beroepen bevinden zich in de vakgebieden waar je vaak de rest van je leven werkzaam in blijft.

Leraar is een ontzettend mooi en bijna ondergewaardeerd beroep. Je zult er echter geen grote bedragen mee binnenslepen. Kom je binnen deze maatschappelijke beroepen in een hogere functie terecht, dan zie je dat ook terug in het verschil in salaris. Zo verdient een directeur van een school aanzienlijk meer. Ook het salaris van een ambtenaar die al een aantal jaar op weg is, zal nog stijgen.

Universiteit

Ambieer je een salaris van boven de €4.000, dan zul je flink moeten studeren. De studies die je voor de beroepen in deze categorie moet volgen, zijn stuk voor stuk universitair. Het gaat dan om beroepen als advocaat, arts, psycholoog, data-scientist of bijvoorbeeld rechercheur. Om het tot een van deze beroepen te maken, zul je veel tijd aan de studie moeten besteden. Het is op veel gebieden een enorme investering. Zo ben je na zes jaar studeren en coschappen ‘pas’ basisarts. Na negen jaar studeren mag je jezelf dan eindelijk huisarts noemen.

Specialisatie

Ook wat betreft het salaris is er een overtreffende trap. Dan kun je in sommige gevallen denken aan meer dan €8.000 per maand. Bij veel beroepen gaat dit gepaard met functies waar je veel verantwoordelijkheid hebt. Wanneer je je na een opleiding geneeskunde specialiseert tot bijvoorbeeld chirurg, komt daar een hoog salaris bij kijken. Een chirurg in een ziekenhuis verdient in Nederland tussen de €7000 en €13000 bruto.

Minister is nog zo’n voorbeeld. Als minister verdien je iets meer dan €14000 bruto per maand. Het is een functie waar je vrijwel dag en nacht mee bezig bent. De functie kent veel verantwoordelijkheden, en dat zie je terug in de portemonnee. Ten slotte is er in de tandheelkunde een uitstekend salaris te verdienen (€8000 gemiddeld als tandarts) en heb je het als piloot ook niet verkeerd. Een piloot verdient tussen de €8000 en €12500 per maand. Dit kan oplopen tot zo’n €20.000 bij meer ervaring. Geld is uiteraard wel handig, maar niet het belangrijkste. Oriënteer je op de mogelijkheden maar vergeet niet te kiezen wat je leuk vindt.

Beste betaalde studie: een overzicht

De studies die tot de best betaalde jobs op hbo-niveau behoren:

 • Voertuigentechniek

 • Werktuigbouwkunde

 • Elektrotechniek

 • Technische bedrijfskunde

 • Informatica

Op wo-niveau zijn de best betaalde opleidingen:

 • Tandheelkunde

 • International business

 • Geneeskunde

 • Informatiekunde

 • Fiscaal en notarieel recht

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?