studeren in rotterdam - afbeelding 1

Studeren in Rotterdam

Zodra je eenmaal je diploma van de middelbare school hebt gehaald, sta je voor een moeilijke keuze: in welke stad ga ik studeren? Het is dan namelijk tijd voor de volgende stap en dat is niet voor iedereen even makkelijk. Juist omdat er zoveel verschillende studentensteden zijn om uit te kiezen, kan het lastig zijn om de knoop door te hakken. Wat ook vaak voorkomt is dat mensen een tijdje in een stad studeren om er vervolgens achter te komen dat ze zich hier niet thuis voelen. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je naar de juiste stad verhuist, bespreken wij verschillende studentensteden en wat je hier kunt verwachten. In dit artikel staat Rotterdam centraal.

Waarom studeren in Rotterdam?

Rotterdam is de een na grootste stad van Nederland, na onze hoofdstad Amsterdam. Volgens de reisgids Lonely Planet behoort Rotterdam tot een van de leukste steden op aarde. De stad bruist van de kunst en cultuur. Het is niet voor niets zo dat toeristen volop Rotterdam bezoeken als ze een reis maken door Nederland. De stad is heel anders dan alle andere steden in Nederland. Dit heeft voornamelijk te maken met de rijke geschiedenis van Rotterdam. Het aanbod in studies is enorm en je vindt er meer dan 3500 kroegjes, cafés en restaurants. Ook veel internationals trekken daarom naar Rotterdam. Niet alleen de stad is bruisend, maar ook het studentenleven. Genoeg redenen dus om in Rotterdam te gaan studeren. We zetten eerst enkele feiten en cijfers voor je op een rij:

  • Er wonen 39.340 studenten in Rotterdam

  • Er studeren ongeveer 72.490 studenten

  • Er zijn 15 hogescholen en 1 universiteit

  • Er zijn 423 cafés, 18 musea, 5 bioscopen en 15 theaters

  • De gemiddelde huurprijs voor een kamer is 485 euro per maand

  • De gemiddelde kamergrootte is 19 vierkante meter

De stad Rotterdam

Naast de bekende Erasmusbrug heeft de stad Rotterdam nog veel meer te bieden. Rotterdam is een moderne en urban stad met een internationaal karakter. Degenen die hebben opgelet met de geschiedenisles, zullen weten dat Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog grotendeels werd verwoest door de bombardementen. De stad moest na de oorlog opnieuw opgebouwd worden. Dat uit zich in de unieke architectuur die je terugvindt in de stad. Dit is heel anders dan in de meeste Nederlandse steden.

In deze stad wonen ongeveer 700.000 mensen, waaronder 60.000 studenten. Wat ook kenmerkend is aan Rotterdam is het internationale karakter. Je vindt hier namelijk veel toeristen, internationale studenten en zakenlui. Tijdens een wandeling door de stad is de kans groot dat je naast Nederlands veel andere talen om je heen hoort. Dat is dan ook de reden dat veel mensen naar Rotterdam verhuizen. De cultuur is hier namelijk heel anders dan in Amsterdam, maar je bevindt je nog steeds in een grote stad. Net als in Amsterdam zul je je in Rotterdam nooit vervelen.

Studies in Rotterdam

In Rotterdam vind je verschillende instellingen waar je een studie kunt volgen. De bekendste instelling is de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar kunnen meer dan 82 bachelor- en masterstudies gevolgd worden. Naast deze populaire universiteit heb je ook keuze uit meerdere hogescholen, zoals de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool In Holland en Fontys Hogeschool Rotterdam. Je hebt daar een ruime keuze in hbo-studies.

Wil je een opleiding volgen tot leerkracht? Dan kun je terecht op de pabo Thomas More. Wil je je kunstzinnige kant verder ontwikkelen, dan kun je ook absoluut terecht in Rotterdam. Zo heb je keuze uit De Nederlandse Academie Voor Beeldcreatie, Willem de Kooning Academie of Codarts. Neem vooral een kijkje op de verschillende websites van hogescholen. Je zult zeker niet worden teleurgesteld door het aanbod.

Zelfs in de voormalige coronacrisis blijft het aantal eerstejaarsstudenten stijgen. Er wordt verwacht dat dit in de aankomende jaren zo zal blijven. In de onderstaande grafiek kun je zien dat het aantal eerstejaars universitaire studenten in de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen.

Studeren in Rotterdam afbeelding 2

Het studentenleven in Rotterdam

Naast dat de stad veel te bieden heeft en je voldoende keuze hebt in studies, is het uitgaansleven natuurlijk ook een erg belangrijke reden om te studeren in Rotterdam. Ook uitgaan kan zeker in deze bruisende stad. Geniet van een biertje in een van de vele cafés, lounges, discotheken en restaurants. Met veel bedoelen we ook veel. Je hebt namelijk keuze uit meer dan 3500 horecazaken.

Het Stadhuisplein is een van de populairste plekken om uit te gaan. Dit plein ligt in het centrum van de stad en er zijn veel cafés en restaurants aan te vinden. De beste avond om als student op stap te gaan is op donderdagavond. In Rotterdam mogen de clubs en kroegen tot maar liefst 06:00 open blijven, waardoor studenten tot in de late uurtjes kunnen doorfeesten. Breng dus zeker eens een bezoekje aan een van de leukste kroegjes zoals De Après-skihut of Café de Beurs.

Cultuur snuiven

Naast alle uitgaansgelegenheden die Rotterdam te bieden heeft, organiseert de stad ook regelmatig festivals, concerten en andere culturele activiteiten. Een van de bekendste evenementen onder studenten is het ‘Stukafest’ festival. Dit festival wordt georganiseerd voor en door studenten. Studentenkamers worden tijdelijk omgebouwd tot minipodia waar muzikanten, dansers, comedians en toneelspelers optreden.

Naast Stukafest vindt ieder jaar ook het Rotterdam Science Festival (RSF) plaatst. Dit evenement is wederom speciaal voor studenten en wordt georganiseerd door de Erasmus Universiteit. Tijdens dit evenement delen wetenschappers van de universiteit kennis over interessante en belangrijke onderwerpen met het publiek. Genoeg redenen om te studeren in Rotterdam dus. Er is namelijk voor iedereen wel iets te doen.

Studentenverenigingen in Rotterdam

Wil je het studentenleven optimaal beleven en medestudenten leren kennen? Rotterdam heeft meerdere studentenverenigingen waar je je bij aan kunt sluiten. In totaal heb je de keuze uit 7 traditionele ‘gezelligheidsverenigingen’, waarvan de bekendste:

  • De Rotterdamse Kamer van Verenigingen (R.K.v.V.)

  • Het Rotterdams Studenten Corps (RSC)

  • Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (RVSV)

Is een traditionele studentenvereniging niet echt iets voor jou? Dan heb je ook nog keuze uit een groot aanbod sportverenigingen, studieverenigingen, kunst- en cultuurverenigingen of levensbeschouwelijke verenigingen.

Gratis activiteiten in Rotterdam

Als student heb je niet altijd even veel te besteden. Juist daarom is het fijn als er genoeg gratis activiteiten te doen zijn, in de stad waar je woont. Woon je in Rotterdam? Dan zit dit zeker goed. Je kunt hier namelijk heel veel verschillende activiteiten doen, die je verder helemaal niets kosten. Zo kun je door de Markthal lopen. Hier vind je een enorme diversiteit aan restaurants. Welke keuken je ook zoekt, je zult het hier zeker vinden! Dit is een uitje dat eigenlijk nooit zal tegenvallen. Zelfs wanneer het stormt, kun je hier wandelen. Het is namelijk helemaal overdekt, dus je bent tegen alle weersomstandigheden beschermd.

In de zomer is het juist lekker om even buiten te zijn. In Nederland moet je immers blij zijn als de zon eindelijk gaat schijnen. Op mooie zomerdagen is het aan te raden om een kijkje te nemen in het Kralingse Bos. Dit is een prachtige groene oase in de stad waar je van alles kunt doen. Het is mogelijk om hier te fietsen of wandelen, maar ook sporten, picknicken en relaxen wordt hier in volle teugen gedaan. Als je nog nooit de molens in de Kralingse Plas hebt bezocht, is dit ook een aanrader. Hier vind je namelijk de enige nog werkende snuif- en specerijenmolens. Hoe cool is dat?

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met SPSS, worstelt met psychometrie, of hulp bij onderzoeksvaardigheden nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?