studeren in leiden - afbeelding 1

Studeren in Leiden

Wil je net als Prins Pils studeren in een van de leukste studentensteden van Nederland? Dan is Leiden een aanrader voor jou. In deze stad vind je de oudste universiteit van Nederland, waar je meer dan 150 bachelor- of masterstudies kan volgen. Daarnaast vind je in Leiden talloze kroegjes en een bruisend uitgaansleven. Genoeg redenen om in deze stad te studeren dus.

De stad Leiden

De stad Leiden wordt regelmatig genoemd in de lijstjes met leukste studentensteden van Nederland. Verder staat Leiden bekend om haar historische binnenstad, leuke kroegjes en om de Universiteit van Leiden, wat de oudste universiteit van Nederland is. Daarnaast vind je in Leiden veel eeuwen oude monumenten, romantische hofjes, oude bruggen en verschillende interessante musea. Een groot voordeel aan Leiden is dat het een compacte stad is. Hierdoor kun je lopend of op de fiets vrijwel overal heen zonder gebruik te hoeven maken van het openbaar vervoer.

Een hoogtepunt dat je in deze stad zeker niet wilt missen is de Burcht. Deze vind je midden in het centrum en daarmee kijk je uit over de hele stad. Wil je liever de creatieve kant zien van de stad? Dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen bij Het Pieterskwartier. In deze wijk vind je ook direct leuke restaurantjes en terrasjes. Uiteraard vind je in de rest van de stad ook enorm veel leuke restaurantjes, cafeetjes, lounges en winkeltjes. In Leiden is er veel te doen, eigenlijk te veel om op te noemen. Genoeg redenen dus om in Leiden te gaan studeren.

Leiden is een echte studentenstad. Dat is terug te zien in de cijfers:

  • 20% van alle Leidenaren is tussen de 18 en 26 jaar oud. Dit staat tegenover een landelijk percentage van 11%

  • Leiden kent meer dan 30.349 studenten in het wetenschappelijk onderwijs alleen

  • De gemiddelde maandelijkse huurprijs voor een studentenkamer in Leiden ligt rond de €441,- per maand

  • De gemiddelde studentenkamer in Leiden is 18,5 m2 groot

Studies in Leiden

In Leiden vind je de oudste universiteit van Nederland: de Universiteit van Leiden. Deze instelling stamt uit 1575 en heeft een rijke geschiedenis. Je kunt er momenteel maar liefst 64 bachelorstudies en 89 masters gaan volgen. Het is goed om te weten dat Leiden een echte universiteitstad is. Het aanbod hbo-studies is beperkt. Wil je wel een hbo-studie volgen in Leiden, dan kun je naar de Hogeschool van Leiden. Op de Hogeschool Leiden heb je keuze uit zo’n 50 erkende hbo-studies. Ondanks het beperkte aanbod in hbo-studies, studeren toch nog zo’n 30.000 studenten in Leiden. Iets meer dan 50% van deze studenten woont ook daadwerkelijk in de stad en daarom ben je altijd omringt door medestudenten. Wist je dat zelfs onze Koning Willem Alexander in deze stad heeft gestudeerd, waar hij zijn bijnaam Prins Pils aan heeft over gehouden.

Het studentenleven in Leiden

Veel kroegen in Leiden zijn elke avond open, en dat maakt het direct een hele geschikte stad om uit te gaan en het studentenleven te ervaren. Wil je graag leeftijdsgenoten en medestudenten leren kennen? Ga dan op dinsdag of donderdag op stap. Dit zijn de echte studentenavonden, waar je met een studentenkaart soms korting krijgt. Leiden moet het wel echt hebben van de kroegjes, veel discotheken zal je er niet vinden. Er zijn namelijk maar drie discotheken te vinden: Hifi, Next en DansSalon InCasa.

Wat wel goed is om te weten is dat je in deze stad overal voor 02:00 binnen moet zijn. Na deze tijd zullen de portiers je niet meer binnenlaten. De meeste kroegen zullen vervolgens rond 06:00 ‘s ochtends sluiten, genoeg tijd om een dansje te wagen. Wanneer je op zoek gaat naar leuke kroegjes, breng dan een bezoekje aan de Nieuwe Rijn. Dit ligt rondom de Hooglandse Kerk en de Beestenmarkt. Check ook altijd even de zijstraatjes; hier zitten ook leuke cafeetjes verstopt.

Studentenverenigingen in Leiden

Je aansluiten bij een studentenvereniging is de perfecte manier om je zo snel mogelijk thuis te voelen in Leiden. Je leert razendsnel medestudenten kennen en maakt vrienden voor het leven. In Leiden zijn een tal van populaire, traditionele studentenverenigingen te vinden. Eén daarvan is de beruchte Minerva waar Prins Pils in zijn studententijd ook lid van was. Met meer dan 2000 leden is dit een van de grotere studentenvereniging in Leiden en ze staat bekend om haar borrels en feesten.

Naast Minerva is Augustinus een populaire studentenvereniging en dit is tevens de grootste in Leiden. Andere verenigingen zijn Njord, Quintes, Catena en de christelijke NSL-navigators. Naast traditionele verenigingen kun je je aansluiten bij een tal van andere verenigingen. Denk hierbij aan studieverenigingen, sportverenigingen, internationale verenigingen, muziekverenigingen, religieuze verenigingen, en culturele- en debatverenigingen. Er zit dus zeker wel een vereniging bij die bij jou past!

Studentenverenigingen in Leiden

Voor doelgerichte studiehulp in Leiden kun je Scriptium in schakelen. We verzorgen persoonlijke bijles en tentamentraining. Voor alle vakken en opleidingsniveaus zijn trainingen beschikbaar van gescreende docenten. Ook kun je een scriptiebegeleider inschakelen voor scriptiebegeleiding tijdens het afstuderen. Laat bovendien gerust je tekst of scriptie nakijken op taal en inhoud voor een optimaal cijfer. 

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?