studeren in groningen - afbeelding 1

Waarom studeren in Groningen?

Nummer 1 op het lijstje met leukste studentensteden van Nederland: Groningen. Dit is haast al reden genoeg om in Groningen te gaan studeren. Deze stad is de jongste stad van Nederland, waar maar liefst 1 op de 4 inwoners student is. Het voordeel daarvan is dat de stad voornamelijk op studenten is gericht en dat de horeca geen sluitingstijd heeft. Op zoek naar nog meer redenen om in Groningen te studeren? Lees dan snel verder. Maar eerst geven we je enkele cijfers en feiten:

  • Er wonen 40.430 studenten in Groningen

  • Er studeren ongeveer 62.510 studenten

  • Er zijn 8 hogescholen en 3 universiteiten

  • Er zijn 186 cafés, 5 musea, 5 bioscopen en 1 theater

  • De gemiddelde huurprijs is 395 euro per maand

  • De gemiddelde kamergrootte is 17 vierkante meter

De stad Groningen

Op de meeste lijstjes, net als op die van ons, staat Groningen (in de volksmond: Grunn) op nummer één van leukste studentensteden van Nederland. Heel vreemd is dat niet, 1 op de 4 inwoners is namelijk student. Dat maakt deze stad direct een enorm jonge stad, de jongste van Nederland zelfs. Met een totaal van 190.000 inwoners voelt het meer als een dorp dan als een stad. Ook vind je in Groningen veel internationale studenten. De Rijksuniversiteit Groningen staat namelijk hoog aangeschreven op de internationale ranglijsten. In combinatie met de leuke stad, zorgt dat ervoor dat veel internationale studenten een studie komen volgen in Groningen.

Maar Groningen heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan enkel het volgen van een studie. Je vindt er een mix van architectuur in het centrum. Van de Olde Grieze (De Martinitoren) tot aan het supermoderne Forum. Daarnaast is er altijd wel iets te beleven in de kroegjes, het Stadspark of gewoon op straat.

Studies in Groningen

In Groningen heb je keuze uit meer dan 250 studies, verdeeld over verschillende instellingen. Het is dus haast onmogelijk om geen leuke studie te vinden in deze studentenstad. Deze stad staat onder andere bekend om haar hoog aangeschreven universiteit; de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zo kun je aan de RUG maar liefst 45 bachelor en 160 masterstudies volgen.

Naast de RUG heb je keuze uit vier verschillende hogescholen. De meest populaire van deze vier is de Hanzehogeschool Groningen. Op de Hanzehogeschool heb je de keuze uit 70 verschillende hbo-studies die vier jaar duren. Naast hbo-studies kun je hier sinds kort ook Hbo-masters volgen, die ongeveer anderhalf jaar duren. De andere hogescholen in Groningen zijn de NHL Stenden Hogeschool, het Eurocollege Hogeschool en de SPO Groningen.

Het studentenleven in Groningen

‘Het gras van het Noorderplantsoen’; wanneer je tijdens je studententijd op stap wilt in Groningen, zul je dit nummer uit je hoofd moeten leren. En dat deze stad nooit slaapt, dat leer je ook snel genoeg. In vergelijking met de meeste steden hebben de kroegen hier geen sluitingstijd. Je kunt door tot de zon opgaat. De Peperstraat en de Poelestraat zijn de bekendste uitgaansstraten in deze stad. Hier kun je van kroeg naar kroeg hoppen. Technoliefhebbers kunnen hun hart iets verder van het centrum ophalen bij Paradigm of Kopjek.

Ook wordt er in Groningen regelmatig een festival georganiseerd. Zo vindt in augustus altijd het culturele evenement Noorderzon plaatst in het Noorderplantsoen en de concertzaaltjes. In januari vindt het bekende muziekfestijn Eurosonic Noorderslag (ESNS) plaats, waarbij kleine onbekende en internationale bands de kans krijgen om zich te laten zien en horen.

Studentenverenigingen in Groningen

Studentenverenigingen horen bij de stad Groningen. Wanneer je hier gaat studeren en het studentenleven optimaal wilt meemaken, kun je je bij een van de 13 studentenverenigingen aansluiten. In Groningen vind je een van de bekendste (en beruchtste) traditionele studentenverenigingen; Vindicat. Mocht dit je niet helemaal aantrekken, dan zijn er nog 12 andere leuke verenigingen waarbij de drempel wellicht iets minder hoog is om je aan te melden.

Andere bekende studentenverenigingen in Groningen zijn onder andere: Albertus, Diszkartes, Cleopatra en AEGEE Groningen. Naast de traditionele studentenverenigingen kun je er ook voor kiezen om je aan te sluiten bij een van de 44 studentensportverenigingen. Sluit een ACLO-pas af en lid worden van een sportvereniging kost je maar een paar tientjes per jaar. Al met al zijn er dus genoeg redenen om in Groningen te studeren!

Studiehulp van Scriptium

Studeer je in Groningen en ben je op zoek naar studiehulp? Bij Scriptium bieden we professionele bijles en scriptiebegeleiding aan. Onze docenten en begeleiders staan 7 dagen per week voor je klaar. Informeer gerust naar onze diensten via het contactformulier, en we komen snel bij je terug.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?