Studeren in amsterdam - afbeelding 1

Hierom wil je in Amsterdam studeren

Amsterdam is niet alleen onze prachtige hoofdstad, maar ook een studentenstad bij uitstek. Er studeren maar liefst meer dan 100.000 studenten, en dat is ook niet gek. De stad heeft alles te bieden om het studentenleven ultiem te kunnen beleven. We geven je alvast enkele relevante cijfers:

  • Er wonen 67.620 studenten in Amsterdam

  • Er studeren ongeveer 123.590 studenten

  • Er zijn 24 hogescholen en 7 universiteiten

  • Er zijn 1064 cafés, 70 musea, 25 bioscopen en 47 theaters

  • De gemiddelde huurprijs is 520 euro per maand

  • De gemiddelde kamergrootte is 16 vierkante meter

  • Gemiddeld betalen studenten 32 euro per vierkante meter. Het landelijk gemiddelde ligt op 25 euro.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van studeren in Amsterdam en over de persoonlijke hulp die Scriptium aan jou als student in Amsterdam kan bieden.

De stad Amsterdam

Wanneer je op zoek bent naar een stad om te gaan studeren, moet je Amsterdam zeker in overweging nemen. Amsterdam is een echte wereldstad en heeft enorm veel te bieden. Dit aanbod bestaat uit meer dan enkel de vele coffeeshops en het Red Light District ‘de Wallen’. De prachtige grachten, oude pakhuizen, de musea zoals het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis maken de stad uniek. Amsterdam heeft ook een internationaal karakter dat steeds verder groeit. Niet alleen de vele toeristen in Amsterdam dragen daar aan bij. Ook de vele internationale studenten en zakenlui zorgen ervoor dat je op alle hoeken van de straat een andere taal hoort.

Momenteel studeren er meer dan 100.000 studenten. Elk jaar weer kiest een groot aantal nieuwe studenten voor deze stad. Wist je dat Amsterdam in 2018 is uitgeroepen tot vierde studentenstad van Europa, naast Berlijn, Lissabon en München? Genoeg redenen waarom jij in Amsterdam wilt studeren dus.

Studies in Amsterdam

Dat veel studenten Amsterdam kiezen als stad om te studeren, is niet zo gek. Op het gebied van onderwijs is er namelijk veel mogelijk. Je vindt hier de twee populaire universiteiten: de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UVA). Aan deze beide universiteiten studeren gezamenlijk meer dan 50.000 studenten. 

Naast de universiteiten vind je ook nog eens meer dan twintig hogescholen. Enkele populaire hogescholen zijn NHL Stenden Hogeschool, de Hogeschool InHolland Amsterdam en de Hogeschool Amsterdam. Op deze hogescholen kun je kiezen uit een breed aanbod Hbo-studies. Toekomstige leerkrachten kunnen zich laten opleiden op Hogeschool IPABO en toekomstige verloskundigen kunnen een studie volgen aan de Academie Verloskunde. Maar ook de kunst- en cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Amsterdam. Amsterdam heeft namelijk een groot aanbod kunstopleidingen die je kunt volgen aan onder andere de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie, de Gerrit Rietveld Academie of de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Welke studierichting je ook op wilt, een passende studie vind je in Amsterdam.

Of je nu studeert aan een universiteit of aan een hogeschool, Scriptium staat klaar met professionele en persoonlijke hulp. Neem bijvoorbeeld een paar uur bijles voor eender welk vak in Amsterdam. Met een persoonlijke bijlesdocent kun je doelgericht betere cijfers halen voor moeilijke vakken. Of schakel een scriptiebegeleider in voor scriptiebegeleiding. Stuur eenvoudig een verzoek in, en 48 uur later kun je al aan de slag met je begeleider of docent.

Het studentenleven in Amsterdam

In Amsterdam is er altijd wel wat te doen. Dat maakt het ook zo’n leuke stad om te studeren. Je hoeft je namelijk nooit te vervelen. Het nachtleven is bruisend. Je vindt er vele cafés, cocktailbars, restaurants, discotheken en lounges. De kroegen blijven vaak tot 03:00 ’s nachts open en de clubs en discotheken zelfs tot 05:00 of 06:00. Je kunt hier dus zeker tot in de late uurtjes genieten van het uitgaansleven. Naast de vele cafés, discotheken en restaurantjes, worden er in deze stad veel festivals georganiseerd. De grootste concertzalen zoals de Ziggo Dome en de AFAS live vind je hier ook.

Een groot nadeel aan het studentenleven in Amsterdam is het vinden van een geschikte en vooral betaalbare studentenkamer. Momenteel zijn de kamerprijzen torenhoog. Dat maakt het voor een gedeelte van de aankomende studenten onmogelijk om een kamer te bemachtigen. Ondanks het kamerprobleem, beginnen elk jaar nog steeds duizenden studenten hun studie in Amsterdam. Er zijn dan ook natuurlijk genoeg redenen om in Amsterdam te studeren.

Studentenverenigingen in Amsterdam

Wanneer je alles uit het studentenleven in Amsterdam wilt halen, kun je je aansluiten bij een van de studentenverenigingen. Je vindt er de traditionele gezelligheidsverenigingen die zich richten op het studentleven. Bij deze verenigingen zul je regelmatig een borrel hebben, maar er worden ook gala’s, diners en reisjes georganiseerd.

Amsterdam kent vele verenigingen: Het Amsterdamsch Studenten Corps en de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) is hier de grootste vereniging van zowel Amsterdam als Nederland met meer dan 2.700 actieve leden. Andere populaire traditionele verenigingen zijn onder andere; L.A.N.X, S.V. Liber en NoNoMes.

Naast deze traditionele verenigingen, vind je in Amsterdam nog tal van andere verenigingen waar je je bij kunt aansluiten. Hierbij kun je denken aan sportverenigingen, studieverenigingen, religieverenigingen, en kunst- en cultuurverenigingen.

Studiehulp van Scriptium

Studeer je in Amsterdam en ben je op zoek naar studiehulp? Bij Scriptium bieden we professionele bijles en scriptiebegeleiding aan. Onze docenten en begeleiders staan 7 dagen per week voor je klaar. Informeer gerust naar onze diensten via het contactformulier, en we komen snel bij je terug.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?