Studentenpas afbeelding 1

Haal alles uit je studentenpas

Studeren mag dan een dure bezigheid zijn, aan je studentenpas zal het niet liggen. Veel studenten realiseren zich niet wat er allemaal te halen valt met een studentenpas. Studenten kunnen aan het begin van hun studie een pas aanvragen waarmee ze korting krijgen op van alles. Van abonnementen tot kleding. We zetten de voordelen op een rijtje, zodat jij voortaan altijd de deur uitgaat met je studentenpas op zak!

Zo kom je aan een studentenpas

Een beginnend student heeft het een en ander te regelen. Zo moet je bijvoorbeeld nieuwe studieboeken hebben. Vaak weten studenten wel dat je die meestal met studentenkorting kunt krijgen. Alleen daarvoor heb je al een studentenpas nodig. Je studentenpas vraag je daarom direct bij het starten van een studie aan. Dit doe je meestal via de website van je onderwijsinstelling. Je vult je gegevens in en stuurt een pasfoto mee, et voilà! Meestal kun je de pas al binnen een paar dagen op komen halen. Je studentenpas is vormgegeven door je onderwijsinstelling. Verder staat je naam, studentennummer en de datum tot wanneer de pas geldig is op je studentenpas. Ook staat er een pasnummer op, zodat je de pas online kunt gebruiken.

Waarvoor kun je de studentenpas gebruiken?

Studentenkorting krijg je door je studentenpas te laten zien. De korting is er omdat het voor studenten lastig is veel te verdienen naast hun studie. Met een studentenkorting is er meer toegankelijk voor studenten. Daarnaast zijn er veel bedrijven en instellingen die het belangrijk vinden dat studenten als doelgroep onder de bezoekers of klanten vallen.

Oké, korting op dure studieboeken is natuurlijk al zeer gewenst. Maar wist je dat er nog veel meer studentenkorting te halen valt? Om alles uit je studentenpas te halen zetten we alles op een rijtje waar jij jouw studentenpas kunt gebruiken voor studentenkorting. Van bekende musea tot grote merken en meer.

Bioscopen en theaters

Bioscopen geven doorgaans studentenkorting op een bioscoopkaartje. Bij Pathé kun je doordeweeks je studentenpas laten zien voor korting. In het weekend helaas niet. Kinepolis doet ook mee aan de studentenkorting. Ook bij de filmhuizen en kleinere bioscopen kun je als student vaak voor minder de bioscoopzaal in. Het enige wat je hoeft te doen is je pas te laten zien. Theaters verkopen hun kaartjes meestal ook met studentenkorting. Zo kun je doorgaans met korting bij het komedietheater Boom Chicago in Amsterdam naar binnen. Soms zijn de kaartjes daar de helft van de prijs voor studenten. Twee redenen om te lachen dus!

Musea

Eigenlijk doen de meeste musea in Nederland wel aan studentenkorting. Dat heeft ermee te maken dat musea het belangrijk vinden dat studenten kunnen blijven bezoeken, ondanks hun schaarse inkomen. Kunst is belangrijk voor de ontwikkeling, en daar pluk jij als student de vruchten van. Bekende musea als het Rijksmuseum, het Stedelijk museum en het Van Gogh museum doen allemaal aan studentenkorting. Ook bij het Mauritshuis, het Kröller-Müller en het Noord-Brabants museum ga je als student met korting naar binnen. Waar je ook studeert in Nederland, er is bijna altijd wel een museum in de buurt te bezoeken met een afgeprijsd kaartje.

Sportschool

Hoewel sporten ontzettend belangrijk is, zeker om te ontspannen na studiestress, willen we als student niet te veel kwijt zijn per maand aan een abonnement. Een sportschoolabonnement kan al snel een paar tientjes per maand kosten. Gelukkig begrijpen sommige sportscholen dat de student minder te besteden heeft. Zo krijg je bij Train More een lidmaatschap voor een studententarief. Het enige wat je nodig hebt is een geldige studentenpas. Verder zijn er sportscholen die om de zoveel tijd lidmaatschappen aanbieden met acties. De meeste abonnementen zijn af te sluiten vanaf minstens één jaar. Let daarom altijd op eventuele studentenkorting bij het afsluiten van je sportschoolabonnement.

Swapfiets

We zijn al tot de conclusie gekomen dat een student niet vast wil zitten aan een duur abonnement. Dat geldt ook voor het Swapfiets-abonnement. Het is je vast wel eens opgevallen dat veel studenten fietsen op een Swapfiets. De Swapfiets is een huurfiets waar je maandelijks voor betaalt. In ruil daarvoor kun je de fiets op ieder gewenst moment laten repareren. Maar wist je ook dat er in een aantal gevallen studentenkorting te krijgen is op je Swapfiets-abonnement? Scheelt zo een paar euro per maand. Helaas is die korting niet in alle regio’s te verkrijgen, dus check bij het abonneren of de studentenkorting in jouw regio geldt.

Apple en software

Zelfs Windows-gebruikers kunnen niet om de populariteit van Apple heen. De meeste studenten tikken tijdens een hoorcollege op MacBooks. Apple verkoopt allerlei apparatuur waar studenten fan van zijn, alleen is het grote nadeel van Apple dat de apparatuur en accessoires loeiduur zijn. Daarom biedt Apple studenten producten aan met korting. Die korting bedraagt doorgaans tussen de 6 en 10%. Dat scheelt natuurlijk enorm bij de aankoop van een laptop. Neem je pas mee naar de Apple Store of vul de gegevens van je pas in op hun website voordat je tot betalen overgaat.

Overigens kun je ook korting krijgen op software. Moet je bijvoorbeeld Adobe-programma’s gebruiken voor je studie? Kijk dan eerst of er via een andere website pakketten te verkrijgen zijn voor een studentenprijsje. Zo betaal je niet de volle prijs. Let natuurlijk wel op of het om dezelfde officiële software gaat. Surfspot is een betrouwbare website en heeft verschillende pakketten met studentenkorting. Je hoeft alleen online de gegevens van je studentenpas in te vullen.

Kledingwinkels en webshops

We proberen als duurzame student de laatste tijd steeds minder nieuwe spullen aan te schaffen. Maar als we dat dan toch doen, is het wel zo fijn als die te betalen zijn. Gelukkig doen een aantal hippe kledingmerken aan studentenkorting, zoals de Urban Outfitters. De Urban Outfitters is al jaren een gulle gever als het gaat om korting voor studenten. Je krijgt daar het hele jaar door 10% korting op je aankopen. Ook Dr. Martens, tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld, geeft je korting bij het laten zien van je studentenpas. Hetzelfde geldt voor Nike, Weekday en JD Sports. In de meeste gevallen pronken kledingmerken met studentenkorting, maar ga altijd zelf even op zoek op de website, zodat je geen korting misloopt.  

Uitgaansgelegenheden

Het is een hobby van menig student, maar niet meer zo goedkoop als het ooit was: uitgaan. De barprijzen rijzen de pan uit. Zo kost een biertje op sommige plekken zelfs bijna 4 euro. Bovendien betaal je tegenwoordig al snel een tientje voor entree. Om het een beetje leuk te houden kun je bij sommige uitgaansgelegenheden nu naar binnen met studentenkorting.

In Utrecht doe je dat op twee plekken: bij de Woolloomooloo en TivoliVredenburg. De Woolloomooloo, een echte studentenclub onder organisatie van het U.S.C., laat studenten uit heel Nederland naar binnen met korting. Bij TivoliVredenburg kun je op de donderdagnacht zelfs volledig gratis feesten als student. Het enige wat je hoeft te doen is vóór 00:00 binnen te staan. En dansen maar.

In Amsterdam is er bierkorting voor studenten. Op vertoon van je studentenpas krijg je bij Café Milo in Oost en Café de Waag in het centrum een biertje voor een paar euro minder. Steeds meer bars en uitgaansgelegenheden doen mee aan dit initiatief. Check daarom van tevoren de menukaart of de website, voordat je je drankje bestelt of ergens aansluit in de rij.

Korting met studentenpas? Vraag er zelf naar

Er is op nog veel meer plekken studentenkorting te krijgen. Van kapsalons tot zwembaden en rijscholen. Studentenkorting wordt niet altijd duidelijk vermeld in winkels en op websites. Als tip geven we je daarom mee om alert te zijn op studentenkorting. Vraag het vooral als je aan de kassa staat. Zo betaal je niet per ongeluk onnodig veel. Bovendien, niet geschoten is altijd mis. En onthoud: voortaan nooit meer de deur uit zonder studentenpas! 

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met biologie, of hulp bij accountancy nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?