stoppen met de studie - afbeelding 1

Een koude kermis

Ben je vol enthousiasme begonnen aan je nieuwe opleiding maar is het toch niet helemaal wat je ervan had verwacht? Misschien heb je nog geen voldoende weten te halen of gaat het wat ten aanzien van je cijferlijst hartstikke goed maar zit je toch doodongelukkig in de collegebanken en boeken. Dan is het tijd om te kijken wat je opties zijn en wellicht zelfs te stoppen met je studie. Een op de drie studenten stopt tijdens het eerste jaar met zijn of haar studie. Het is helemaal niet gek en je bent dus zeker niet de enige. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van de gevolgen van het stoppen met je studie, wat het betekent voor de rest van het jaar, wat je allemaal moet regelen en het allerbelangrijkste: hoe je zorgt dat je volgend jaar wel de juiste studiekeuze maakt.

 

Maak een weloverwogen keuze

Er is niets mis met stoppen met je studie, maar het hoeft niet de enige en eerste oplossing te zijn. Elke studie bestaat uit verschillende vakken, verschillende periodes en verschillende projecten. Als je zo’n periode even tegen vindt vallen betekent dat absoluut niet direct dat de studie niet bij je past en dat het niet meer te redden valt. Geef de studie dus wel een kans en probeer ook even door te bijten voordat je besluit om definitief te stoppen met je studie.

Twijfel je nog? Denk dan nog eens over de volgende dingen na:

 • Ga goed na of je zeker weet dat het echt niet leuker gaat worden.
 • Weet je welk beroep je wilt uitoefenen en sluit de studie daar juist wel of niet op aan?
 • Welke rol speelt het niveau van de studie? Is het te moeilijk of juist te makkelijk?
 • Heb je een alternatief waardoor je weet dat dit de studie niet is en er een andere studie is die wel helemaal bij jou past?

 

Zoek contact met een studieadviseur

Naast het feit dat het altijd fijn is om even met een ander je besluit door te spreken, kan een studieadviseur je inlichten over al je opties. Zo kun je bijvoorbeeld al beginnen met het volgen van vakken van je nieuwe studie (dan moet je natuurlijk wel weten welke studie je graag zou willen gaan doen). Via deze weg hou je in een deel van je bachelor tijd over waardoor je dan ruimte hebt om een tijdje naar het buitenland te gaan, een extra stage te doen of bij een commissie te gaan.

Zit je op de hogeschool? Dan is het wellicht een optie om de studie te blijven volgen om zo na je eerste jaar je propedeuse te halen waarmee je vervolgens door kunt stromen naar de universiteit. De universiteit biedt weer een hele hoop andere studies, dus mocht deze manier van leren bij je passen en is er een universitaire studie die je ontzettend leuk lijkt, dan is dit ook een goede optie!

 

Wat moet ik allemaal regelen als ik wil stoppen met mijn studie?

 • Dit ligt nogal voor de hand maar: schrijf je allereerst uit bij de hogeschool of universiteit.
 • Ten tweede moet je je studenten OV stopzetten. Zorg dat je dit op tijd doet, want vanaf het moment dat je geen recht meer hebt op je studenten OV omdat je niet langer studeert, kan het een heel duur grapje worden! Dat is als arme (ex-)student zeker zonde, dus ga naar de ophaalautomaat op het station en dan is het zo geregeld!
 • Naast je studenten OV moet je ook de algehele studiefinanciering stopzetten. Na het uitschrijven bij je opleiding kun je via DUO de uitschrijfdatum doorvoeren en wordt je studiefinanciering stopgezet.

 

Ik ben definitief gestopt met mijn studie, wat nu?

Je wordt niet langer meer verwacht in de collegebanken en de werkgroepen en je hebt opeens zeeën van tijd. Je bent in een soort tussenjaar belandt, maar hoe ga je dat nu indelen? De belangrijkste tip is om deze tijd goed te benutten. Doe werkervaring op of ga in deze periode naar het buitenland, nu het nog kan! Je kunt een vreemde taal gaan leren of vrijwilligerswerk doen. Het is ontzettend goed voor je ontwikkeling en het staat ook nog eens goed op je cv. Of je nou met een kokosnoot in je hand op het strand ligt in je tussenuur tijdens je taalreis of dat je druk bezig bent met scholen bouwen in een ontwikkelingsland, vergeet je niet op tijd te oriënteren op je nieuwe studiekeuze.

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

2 reacties

 1. Er staat een fout in het artikel mbt de 1 februari regeling. Deze regeling is van DUO en gaat over de omzetting van de aanvullende beurs en ov. Dat wordt dan een gift.

  Het heeft dus niets te maken met je collegegeld. Daarvan krijg je altijd het te veel betaalde terug als je je eerder uitschrijft (behalve na 1 juni). Ook als je in een hoger jaar zit.

  1. Beste Remco, bedankt voor je reactie en bedankt dat je ons gewezen hebt op deze fout. Het klopt inderdaad dat collegegeld gewoon vergoed wordt (het overschot) als je je eerder uitschrijft. We zullen het artikel aanpassen zodat het er voor iedereen correct en duidelijk staat.

Laat een reactie achter