Je scriptie herkansen...

Na maanden hard werken aan je scriptie is het moeilijk te verwerken als je een onvoldoende haalt. Je scriptie herkansen is een hele klus, en de grootste uitdaging is omgaan met de teleurstelling en de initiële afwijzing. Dit artikel gaat echter niet over dealen met de bijkomende emoties. Dit artikel gaat over hoe je na de afwijzing weer vol goede moed aan de herkansing kan beginnen. Lees onze tips voor een vliegende start als het gaat om een scriptieherkansing en het behalen van een mooie voldoende bij de tweede kans.

scriptie herkansen - afbeelding 2

Tip 1: Feedback is goud waard

Het grootste voordeel van je scriptie herkansen is dat je de kans krijgt om op gedetailleerd niveau feedback te ontvangen van je schoolbeoordelaar(s). Natuurlijk heb je tijdens het scriptieproces ook al feedback gehad, maar de eindbeoordeling verhult niets meer. Je schoolbeoordelaar(s) moeten hun eindoordeel namelijk goed onderbouwen en vertellen daardoor precies wat ze afkeuren in je scriptie en waar de verbeterpunten zitten. Je scriptie herkansen betekent dus automatisch dat je de kans krijgt om een product af te leveren dat precies aansluit op de wensen van je beoordelaars. Ze hebben je eigenlijk bijna letterlijk vertelt wat je zou moeten doen om een voldoende te scoren. Als je het idee hebt dat de feedback die meekomt met je onvoldoende nog te beknopt of onduidelijk is, raden we je zeer aan om je schoolbeoordelaar(s) om verdere uitleg te vragen. Ze zullen deze aanvullende uitleg over het algemeen graag geven en daarna kun je zeer doelgericht je scriptie gaan herwerken voor het aankomende tweede inlevermoment.

Tip 2: Je bent geen uitzondering

Als onderwijsbureau dat gespecialiseerd is in het helpen bij het afstuderen en het geven van scriptiehulp, weten we dat je scriptie herkansen vaker voorkomt dan veel studenten denken. Je bent geen uitzondering als je niet in één keer een voldoende haalt voor je scriptiedocument. Je moet namelijk altijd onthouden dat je scriptieproces een educatieve oefening is. Dat betekent eigenlijk twee dingen: je schoolbeoordelaar(s) willen jou iets leren en er bestaat niet zoiets als een ‘perfecte scriptie’. Zelfs al zou je in theorie de beste scriptie die er ooit geweest is inleveren, dan nog zal je feedback krijgen. Het is immers een leerproces en van “dit is goed. Je hoeft hier niets meer aan te doen” leer je in feite niets. Sommige opleidingen geven vanuit dit oogpunt sneller een onvoldoende dan een andere opleiding. Onthoud in ieder geval dat jaarlijks duizenden studenten hun scriptie herkansen en dat ook een heel groot percentage van die groep gewoon slaagt.

Tip 3: De scriptie als één geheel

Bij het verwerken van de feedback die je ontvangen hebt, is het heel belangrijk dat je niet de scriptie als geheel uit het oog verliest. We zien helaas vaak dat studenten die hun scriptie herkansen alleen verbeteringen aanbrengen op de punten die de schoolbeoordelaar(s) benoemd hebben. Enerzijds is dit logisch, want in de rest van de tekst was immers niets op te merken. Anderzijds is je onderzoek altijd één geheel, en als je ergens een wijziging doet, zou dit door moeten stromen naar alle andere volgende scriptieonderdelen. Een voorbeeld hiervan is feedback op de methodesectie van je scriptie. Stel je moet je gekozen methode verder academisch onderbouwen. Dan begin je natuurlijk met het toevoegen en zoeken van literatuur die precies jouw methode in jouw type onderzoek onderbouwt. Heb je die gevonden? Dan is het mooi klaar, toch? Nou, niet helemaal. Je moet vervolgens namelijk diezelfde nieuwe literatuur ook verwerken in je theoretisch kader, aanhalen in je conclusie, en natuurlijk vermelden in je bronnenlijst.

Tip 4: Vraag om hulp bij je begeleider

Soms voelt het misschien anders, maar aan het einde van de dag willen opleidingen niets liever dan dat hun studenten slagen. Het is niet leuk om studenten te laten zakken of een jaar over te laten doen, en uiteindelijk zal dit alleen zo gebeuren als het noodzakelijk is. Daarom zeggen wij altijd: als het niet lukt met het herkansen van je scriptie kun je om extra hulp van je schoolbegeleider vragen. Denk hierbij bijvoorbeeld om vragen van uitstel of extra tijd, of om extra uitleg bij feedback. Je kunt ook vragen of je wellicht de scriptie toch nog een keer tussentijds mag inleveren voordat de uiterlijke deadline van de scriptieherkansing ingeleverd moet worden. Mochten ze bij jouw opleiding niet de tijd hebben om dit soort dingen te regelen? Dan nog is het een goed idee om het te vragen. Nee heb je, en ja kun je krijgen. En in het ergste geval heb je je gemotiveerd en toegewijd getoond: dat kan nooit kwaad.

Tip 5: Vraag om externe hulp als het nodig is

Je scriptie herkansen is een enorme klus, en het is ook niet gek als je eigenlijk niet meer zo goed weet hoe het aan te vliegen. Zelfs met extra feedback, extra uitleg en uitstel van een deadline, kan het nog als een onbedwingbare berg voelen. Ook is het voor veel studenten heel lastig om te beginnen met het verwerken van feedback. Dit heeft te maken met het feit dat je het scriptiedocument zag als een product dat ‘af’ was, en nu moet je er toch weer in gaan sleutelen. Dat kan voelen alsof je een taart hebt gebakken, en je, nadat die uit de oven is gekomen, probeert de aardbeienvulling in het midden toe te voegen. Je krijgt dan een gevoel van: “dat kan niet!”. Maar het kan wel, en soms heb je iemand van buitenaf nodig die je helpt dat te zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klasgenoten die al wel geslaagd zijn, een familielid met veel verstand van teksten of onderzoek, of een professional van een onderwijsbureau als Scriptium. Wie of wat het ook is: je staat er in ieder geval niet meer alleen voor en een extra paar ogen is altijd welkom.

Laat een reactie achter