De eindstreep is in zicht

Je hebt er zo hard aan gewerkt. Er zitten uren aan bloed, zweet en tranen in, en daar, eindelijk, op je computerscherm… Jouw scriptiedocument. Je vraagt je nog eens af hoe je het voor elkaar hebt gekregen om toch dat gigantische hoge woordenaantal te bereiken en je moet toegeven: het klinkt allemaal nog best wel professioneel en academisch ook. Dus de tekst is af, het onderzoek staat en je bent klaar om het document in te sturen, toch? Scriptium zegt: ho, stop! Neem nog even afstand van je document en doorloop de onderstaande 6 stappen om je scriptie te controleren en er zeker van te zijn dat je scriptie klaar is voor inzending.

criptie controleren afbeelding 1

Stap 1: Taal & Toon

Oké, we gaan er vanuit dat je op dit moment in je scriptieproces inhoudelijk een goed onderzoek hebt staan. Je hebt immers een scriptiebegeleider gehad die je geholpen heeft met het opzetten en opbouwen van het onderzoek, je onderzoeksopzet of plan van aanpak is goedgekeurd geweest, en je praktijkonderzoek is uitgevoerd. Het is ontzettend belangrijk dat al die informatie op een professionele en academische manier is opgeschreven. Natuurlijk moet je scriptie vrij zijn van taal- en spelfouten, maar ook je toon en stijl moet kloppen. Heb je wel professioneel genoeg geschreven? Is er sprake van spreektaal? Heb je echt nergens je eigen mening stiekem toch verwerkt in de tekst? Het is soms heel lastig om van je eigen tekst nog te zien of je fouten hebt gemaakt of niet. Daarom is het altijd een goed idee om de tekst te laten nalezen door een ander, iemand in je omgeving te vragen die goed is in taal, of om een professional alle fouten te laten verbeteren en de toon te laten nakijken. Voor dat laatste kun je een corrector van Scriptium inschakelen en je scriptie laten nakijken op taal & structuur.

Stap 2: Bronvermeldingen

Een scriptie is altijd een onderzoek dat is gebouwd op onderzoek dat al eerder is uitgevoerd. Dat betekent dat je geen informatie uit je duim mag zuigen of informatie uit bronmateriaal mag gebruiken zonder die bron te vermelden. Je kunt je scriptie controleren op correcte toepassing van bronvermeldingen. Hier bedoelen we twee dingen mee: je moet even nagaan of alle feitelijke uitingen in je scriptie voorzien zijn van een bronvermelding en je moet nagaan of de daadwerkelijke bronnotaties voldoen aan verwijzingsregelgeving. Dit laatste geldt dan voor de bronvermeldingen in de lopende tekst en in de literatuurlijst natuurlijk. Het is soms een hele uitdaging om alle kleine regeltjes en eisen goed toe te passen, zeker ook omdat regels nogal eens willen veranderen en omdat er verschillen bestaan in verwijzingsstijlen, schrijftaal en land. Helaas is het zo dat veel onderwijsinstellingen in Nederland een scriptie niet nakijken of voorzien van feedback als de bronvermeldingen niet op orde zijn. Steek hier dus extra aandacht in, ook al is het misschien saai en prutswerk. Je kunt ook een bronnenspecialist van Scriptium vragen of hij/zij de bronvermeldingen in je tekst kan controleren. We kunnen je scriptie controleren op bronvermelding als het gaat om APA of de Leidraad voor Juridische Auteurs.

Stap 3: Lay-out controleren

Slordigheden in de lay-out van je document zijn zeer jammer. De professionaliteit van je scriptie wordt tien keer hoger als je aandacht besteed aan de look & feel van je document. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je allerlei kekke kleurtjes kiest of een voorpagina ontwerpt met WordArt, maar je mag wel een kleurenthema kiezen en dat bijvoorbeeld laten terugkomen in tussenkopjes. Denk eens na over de algehele vormgeving van je document. Welke kleuren zijn van nature van toepassing bij jouw onderwerp? Stel je schrijft een scriptie over logistiek beleid bij Scriptium, dan zijn de kleuren donkerblauw en geel van toepassing. Schrijf je over het marktaandeel van MediaMarkt in Nederland? Dan is rood een geschikte kleur. Bovendien moet de lay-out wel correct zijn. Besteed aandacht aan regelafstanden, laat je scriptie controleren op lay-out, let op ruimte tussen alinea’s en hoofdstukken, de verschillende groottes en lettertypen van tussenkopjes en titels en zorg natuurlijk voor een kloppende en volledige inhoudsopgave.

Stap 4: Eisen van je opleiding

Oké, nu de taal op orde is, de bronvermeldingen zijn gecheckt en je de lay-out hebt gefixt, is het belangrijk dat je nog even de scriptiehandleiding van je onderwijsinstelling erbij pakt. Als het goed is, bestaat er ergens een document waarin de basiseisen die gelden voor jouw scriptie vermeld staan. Dit kan een letterlijke scriptiehandleiding zijn, maar ook een document vanuit de Examencommissie. In dat document staan basiseisen zoals het gevraagde lettertype, de lettergrootte, de regelafstand en letterkleur. Ook staat er informatie in over welke andere eisen gesteld worden aan het document. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een plagiaatverklaring, samenvatting, abstract of andere scriptieonderdelen die niet altijd standaard onderdeel zijn van het document. Het allerlaatste wat je wil is dat je scriptie niet wordt nagekeken of wordt afgekeurd omdat je een documentje mist.

scriptie controleren afbeelding 2

Stap 5: Het woordenaantal

Het klinkt misschien logisch, maar toch gebeurt het vrij vaak dat studenten er last-minute achter komen dat hun scriptiedocument niet voldoet aan de eisen met betrekking tot woordenaantallen. Vaak staat er één minimum woordeneis voor de gehele scriptie en daar moet je je natuurlijk aan houden. Sommige opleidingen stellen echter ook woordenaantallen aan de losse scriptieonderdelen zoals de inleiding, methodesectie, resultatensectie en conclusie. Ook geldt er soms een maximaal aantal woorden voor de bijlagen. Let bijvoorbeeld ook even op de eventuele marge. Bestaat er één absoluut maximaal of minimaal aantal woorden? Of mag je daar met een marge van 10% vanaf wijken. En meer is overigens niet altijd beter! Ook boven het minimum aan woorden zitten is niet aan te bevelen. Blijkt dat jouw onderzoek niet voldoet aan het woordenaantal? Dan kun je altijd een scriptiebegeleider van Scriptium vragen om te helpen bij het bijschrijven van woorden of het schrappen van tekstdelen die minder relevant zijn.

Stap 6: Voorwoord/Dankwoord

Het is niet altijd verplicht, maar het toevoegen van een dankwoord of voorwoord is wel aan te bevelen. Het is namelijk je enige kans om iets persoonlijks over je scriptie te zeggen en ook mensen te bedanken die essentieel zijn geweest voor je proces. Controleer nog even of het verplicht is om een dergelijk stuk tekst op te nemen in je onderzoek, en zo ja, ga even goed na wie je allemaal moet bedanken. Het is namelijk nogal lullig als je iemand vergeet of overslaat. Standaardmensen die je opneemt in je voorwoord of dankwoord zijn je scriptiebegeleider(s) van school, je eerste en tweede lezer, en je opdrachtgever. En laat je je scriptie controleren door een externe partij, vrienden of familie, dan kun je hen ook vermelden.

Bonusstap: Geniet ervan!

Als laatste willen we zeggen: geniet van het moment dat je de scriptie instuurt. Het is een lang proces geweest en je hebt er veel energie in gestoken. Voor nu zit het er even op en kun je even rustig achterover leunen.

Laat een reactie achter