Schrijfstijl

Sommige studenten schrijven op een natuurlijke manier, andere studenten hebben er juist iets meer moeite mee. Onderzoek doen en daarbij data verzamelen is één onderdeel van het scriptieproces, maar uiteindelijk moet je het ook allemaal opschrijven. Als je niet zo goed bent in taal, of bijvoorbeeld dyslexie hebt, kan dit nog best lastig zijn. Toch is het heel belangrijk dat je scriptie in een goede schrijfstijl is geschreven. De scriptie komt dan een stuk professioneler over. Scriptium heeft 8 tips die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je schrijfstijl. Zo lever jij straks een perfect geschreven scriptie in.

Vermijd passieve zinnen

Probeer daar waar nodig actieve zinnen te gebruiken in de scriptie. In een actieve zin voert het onderwerp een handeling uit. In een passieve zin ondergaat het onderwerp een handeling. Actieve zinnen maken de scriptie leesbaarder en zorgen er automatisch voor dat omslachtige zinnen wegvallen. Soms komt er passief taalgebruik in een scriptie voor om de ik-vorm te vermijden. Kijk goed waar passieve zinnen echt nodig zijn en waar niet.

Vermijd vaag taalgebruik

Wees in je scriptietekst altijd duidelijk en to-the-point. Probeer vaag taalgebruik dus zoveel mogelijk te vermijden. Vaag taalgebruik zit hem in onduidelijke verwijzingen en onnauwkeurige woorden. Het is de bedoeling dat je met een scriptietekst geen vragen achterlaat bij de lezer. Alles moet direct duidelijk zijn tijdens het lezen. Om vaag taalgebruik te voorkomen moet je goed weten waar je over schrijft. Als je de informatie zelf nog niet helemaal duidelijk kunt opschrijven, heb je het waarschijnlijk nog niet helemaal onder de knie. Het kan helpen om een schrijfplan te maken waarmee je de informatie van tevoren kunt ordenen.

Vermijd onnodige woorden

Soms bevat een zin onnodig veel woorden. Deze woorden voegen dan niets toe aan de betekenis van de zin. Kijk nadat je een stuk tekst hebt geschreven altijd of zinnen korter en duidelijker kunnen. Kijk hierbij ook of de woorden die je wel laat, staan nauwkeurig genoeg zijn. Door de zinnen zo helder mogelijk te maken wordt de scriptie makkelijker te lezen. Hierdoor oogt je scriptie ook meteen een stuk professioneler.

Vermijd omslachtige zinnen

Omslachtige zinnen zijn niet helder genoeg voor een scriptie. Kijk je tekst dus altijd goed na en verander omslachtige zinnen waar nodig. Omslachtige zinnen maken een tekst onnodig lang en maken deze moeilijker om te lezen.

Vermijd 'maar' of 'en' aan het begin van de zin

Begin een zin nooit met ‘maar’ of ‘en’, dit zijn verbindingswoorden die zinsdelen met elkaar verbinden of een opsomming aanduiden. ‘Maar’ gebruik je bijvoorbeeld achter een komma en ‘en’ om twee zaken met elkaar te verbinden. Je kunt fouten hierin makkelijk checken door in je document te zoeken naar deze twee woorden. Zo weet je zeker dat je hier geen punten op verliest.

Vermijd herhaling

Deze tip is op meerdere manieren op te vatten. Ten eerste moet je voorkomen dat je informatie herhaalt. Dit maakt de scriptie helderder en voorkomt dat je boven het maximumaantal woorden komt. Ten tweede is het belangrijk dat je niet te veel dezelfde woorden gebruikt in de scriptie. Heb je eerder al beschreven dat iets interessant is? Gebruik hier in de volgende zin dan een ander woord voor. Zo komt je tekst minder houterig over en leest het makkelijker. Je kunt dit oplossen door synoniemen te gebruiken. Wees echter wel consistent. Bij een bepaald begrip moet je wel telkens hetzelfde woord gebruiken. Als je het hebt over de Tweede Wereldoorlog, dan zeg je later in de tekst niet ineens Wereldoorlog II.

Herschrijven, herschrijven, herschrijven

Het is belangrijk dat je je eigen teksten vaak naleest en herschrijft. Zo lees je niet over bepaalde fouten of onnauwkeurigheden heen. Een scriptie schrijven gaat over herschrijven, herschrijven en herschrijven. Dit doe je tot je jouw verhaal op de meest heldere manier hebt opgeschreven. Maak dus ook tijd in je planning vrij om je scriptie nog een aantal keer na te lezen. Zo weet je zeker dat je niet in de stress raakt en rustig de tekst nog kunt perfectioneren.

Laat anderen de tekst lezen

Twijfel je over de tekst die je hebt geschreven voor je scriptie? Laat het dan eens aan een aantal anderen lezen. Misschien ken je wel iemand die goed is in taal en dit leuk vindt om te doen. Je kunt er ook samen met iemand naar kijken, zodat je er ook nog wat van kunt leren. Daarnaast kun je altijd nog Scriptium inschakelen voor professionele hulp.

Professionele scriptiehulp

Heb je commentaar gekregen dat je scriptie vaag taalgebruik bevat, of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Desgewenst controleren we je scriptie zelfs op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.

Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

 1. Hallo Carella,
   
  Spreektaal is een veelvoorkomend probleem in scripties. Je kunt deze tips aanhouden om spreektaal te vermijden:
   

 2. – Gebruik geen overdrijving zoals ‘heel veel’, ‘heel erg’. Beter is ‘veel’.
 3. – Spreek de lezer niet rechtstreeks aan met ‘je’ of ‘u’. Bijvoorbeeld: In afbeelding 6 zie je het aantal verkeersovertreders. Beter is: In afbeelding 6 staat het aantal verkeersovertreders.
 4. – Haal herhaling van woorden weg. Bijvoorbeeld: Tevens is ook gebleken dat… ‘Ook’ is hier overbodig. Dit kan beter zo: Tevens is gebleken dat…
 5. – Gebruik geen stopwoordjes en informele woorden. Voorbeelden van dat soort woorden zijn: eigenlijk, op zich, wel, best, nou, etc. Voorbeeld: De klanten waren van mening dat de service eigenlijk tekortschoot. ‘Eigenlijk’ kan hier weg.
 6. – Gebruik geen spreekwoorden en gezegden. Voorbeeld: Een wig drijven tussen het management en het personeel of iemand in de wielen rijden. In plaats van spreekwoorden gebruik je concrete, specifieke taal.
 7.  
  Zie verder dit artikel voor meer tips.

Laat een reactie achter