- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Schoolmoe! Wat doe ik als ouder?
De meeste jongeren gaan graag naar school en worden nooit schoolmoe. Gelukkig maar. Niet alleen omdat ze daar prikkelende nieuwe dingen leren, maar ook omdat ze vrienden maken. De vriendschapsbanden met hun klasgenoten zijn voor sommige jongeren de belangrijkste reden om ’s morgens op de fiets te springen.
Anderen vinden op school structuur. Ze volgen graag een strakke dagindeling, met af en toe pauze en momenten om te eten. Zo hoeven ze niet te veel na te denken. Niet iedereen kan thuis rekenen op zo’n dagindeling die ze zonder veel nadenken kunnen volgen. Deze gelukkige jongeren zijn emotioneel goed in balans en zullen niet snel schoolmoe worden.
Een baaldag is geen schoolmoe
Er zijn ook jongeren die niet graag naar school gaan. En dan hebben we het niet over die ene keer waarop alles tegenzit en ze liefst lekker thuis zouden willen blijven. Op zulke baaldagen krijgen hun ouders het vaak heel erg te verduren, en dat kan best heftig zijn. Slaande deuren, geschreeuw, je kent het wel. Meestal hebben deze baaldagen een eenvoudige oorzaak. Het vriendje of vriendinnetje maakte het uit, ze zijn met het verkeerde been uit bed gestapt, de puberteit speelt op, ze hebben te weinig geslapen, etc.
Schoolmoeheid is hardnekkig
We hebben het bij schoolmoeheid niet over die ‘eenvoudige’ baaldagen die heel intens kunnen zijn. Van alle jongeren die aangeven dat ze niet naar school willen gaan, valt slechts een minderheid onder de categorie schoolmoeheid. Worden de klachten hardnekkig en lijkt alles wat met school te maken heeft een enorme hindernis, dan is dat voor ouders een reden tot ongerustheid. Schoolmoeheid kan immers de schoolprestaties van je kind negatief beïnvloeden. Als het niet wordt opgevolgd, kan het leiden tot schooluitval, spijbelen, depressie, etc.
Oorzaken van schoolmoeheid
Bij schoolmoeheid spreken we over een hardnekkige weerstand om naar school te gaan, met oorzaken die vaak complex zijn. Schoolmoeheid dreigt als je kind ongelukkig is op school of een te grote druk ervaart. Er zijn tal van oorzaken mogelijk:
-
Je kind zit in de verkeerde studierichting en is er eigenlijk niet in geïnteresseerd.
-
Je kind vindt de studierichting te zwaar en haalt vaak slechte cijfers.
-
Je kind ervaart op school te veel prikkels, bijvoorbeeld als het autistisch of hoogbegaafd is.
-
Je kind heeft een leer- of ontwikkelingsstoornis.
-
Je kind wordt op school uitgesloten of gepest.
-
Je kind heeft verlatingsangst.
-
Je kind heeft faalangst en blokkeert.
-
Je kind heeft last van een negatieve klassfeer.
Signalen herkennen
“Ik heb zo’n hekel aan school! Mag ik alsjeblieft thuisblijven? Ik heb zo’n buikpijn.”
Niet zelden klagen kinderen over lichamelijke klachten als ze last hebben van (beginnende) schoolmoeheid. Vaak is dat buikpijn of hoofdpijn. Ze kunnen hun ‘ziektegevoel’ geloofwaardig brengen. Als ouder ga je er soms goedbedoeld in mee. De dokter kan meestal niet veel meer doen dan geloven wat je kind zegt, en hij schrijft misschien enkele dagen rust voor. Maar dat lost het probleem niet op.
Soms doorzie je de klachten en wil je ze als ouders niet al te ernstig nemen. Je kind draait uiteindelijk wel bij als je even heel kordaat reageert. In situaties van acute stress kan rust helpen, om er daarna weer helemaal te staan. Als je kind schoolmoe is, dan is een andere aanpak nodig. Tijd voor actie dus.
Wat kun je doen als ouder?
-
Voer een goed gesprek
Als je als ouder merkt dat je kind weerstand biedt om naar school te gaan, probeer er dan eens over te praten. Wacht een rustig moment af waarop jullie een tijdje alleen zijn. In de auto bijvoorbeeld, op weg naar de sportclub. Laat je niet afschepen door typische korte antwoorden van je kind, en ook niet als de smartphone bovenkomt. Vraag door op de dingen en stimuleer je kind om na te denken. En het belangrijkste: reageer begripvol en oordeel niet over wat je te horen krijgt. Luister alleen om te luisteren en te begrijpen.
-
Ligt de oorzaak op school?
Ligt de oorzaak op school, dan is het van groot belang om met de school in dialoog te gaan. Meestal is je eerste aanspreekpunt de klasleraar. Maar het kan evengoed een vakleraar of een leerlingbegeleider zijn. Ga in gesprek en vertel wat je zelf denkt dat de oorzaak is. Misschien is er een concrete aanleiding zoals pesten, of een conflict met een leraar.
Is je kind hoogsensitief of hoogbegaafd, dan zal het vaker aangeven dat het niet naar school wil gaan. Overprikkeling op school kan leiden tot groot energieverlies. Maar ook onderprikkeling heeft dat effect. Misschien heeft je kind extra uitdaging nodig. Ga dus in gesprek met de school om na te gaan wat er aan het probleem kan gebeuren, en om erger te voorkomen.
Er zijn nog andere oorzaken die het best op school worden aangepakt. Een verandering van studierichting, begeleiding bij faalangst, een remediëringstraject om slechte punten weg te werken. Leraren zijn bereid om je kind met al deze problemen te helpen als je met hen bespreekt. Aarzel dus niet om dat te doen, en stel je voldoende kwetsbaar en vragend op. Ouders die willen samenwerken, worden op school altijd geholpen.
-
Ligt de oorzaak bij je kind?
Soms ligt de oorzaak bij je kind zelf. Bijvoorbeeld als het worstelt met iets in de lichamelijke of geestelijke ontwikkeling. Of een trauma heeft opgelopen en zich niet kan concentreren, of een verlies heeft geleden en dat niet heeft verwerkt, verlatingsangst ervaart als het de vertrouwde thuisomgeving verlaat. Deze oorzaken liggen bij het kind, en dan is het aangewezen om professionele hulp in te schakelen.
Een oplossing is mogelijk
De oorzaken van schoolmoeheid kunnen heel complex zijn. Ze liggen soms in de schoolomgeving zelf en soms ook helemaal niet. In beide gevallen zijn oplossingen met veel geduld te bereiken. Het probleem detecteren, in gesprek gaan en hulp inschakelen, zal in de meeste gevallen tot een oplossing leiden. Geen reden dus tot paniek. Aan de andere kant van al je inspanningen staat een gelukkig kind. En dat is elke investering waard.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar studiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met biologie, of hulp bij scheikunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!