- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Groepsprojecten
Door de een geliefd, door de ander gehaat: groepsprojecten. Het idee van groepsprojecten is dat studenten goed leren samenwerken, met het oog op het feit dat ze dat later in de praktijk ook veel zullen moeten doen. Samenwerken heeft zeker voordelen, maar kan ook veel irritaties opleveren. Hoe kun je nu goed samenwerken in je projectgroep?
Samenwerken heeft zeker voordelen
Probeer altijd de voordelen te zien van samenwerken. Zo werkt samenwerken heel motiverend doordat je weet dat mensen op je rekenen. Verder blijkt uit onderzoek dat je veel leert van het uitleggen van de stof. Hulp geven aan mensen uit je projectgroep, geeft je de mogelijkheid om actief met de stof om te gaan. Tijdens het uitleggen zul je ook zien wat je nog niet tot in de puntjes beheerst. Als je vragen terugkrijgt van medestudenten, word je extra getest op je kennis. Daarnaast zul je later bij veel beroepen ook in situaties komen waar je moet samenwerken. Het is dus goed om tijdens de studie van de gelegenheid gebruik te maken om te oefenen met samenwerken en alles wat daarbij hoort, zoals luisteren en het oplossen van conflicten.
De moeilijkheden van samenwerken
Doordat je bij samenwerken in een groepsproject afhankelijk bent van verschillende mensen in een groep, verloopt de samenwerking lang niet altijd vlekkeloos. Er zijn verschillende rollen in elke projectgroep. Zo zal er altijd iemand tussen zitten die heel duidelijk weet wat hij of zij wil en ook wil dat de rest zich daaraan houdt, en dat alles op die manier verloopt. Ook is er vaak iemand die van begin tot eind geen idee heeft van wat de bedoeling is. Deze persoon kan dan doen alsof hij het erg druk heeft, maar heeft uiteindelijk nog niets bijgedragen.
Dan heb je nog de persoon die zich zeer verantwoordelijk voelt en het grootste deel van het werk op zich neemt. Er zullen dan ook altijd mensen zijn die minder hebben geïnvesteerd in de opdracht en alsnog hetzelfde cijfer krijgen. Onthoud vooral dat je het voor jezelf doet. Blijf je inzetten, ook al doen anderen minder hun best.Â
Ten slotte is het soms moeilijk om tot compromissen te komen of om te gaan met persoonlijke verschillen. Het is goed om te leren hoe je hiermee om moet gaan. De kans is namelijk groot dat je later ook een keer moet samenwerken met iemand die jou niet zo goed ligt.
Succesvol samenwerken
Hieronder volgen enkele van onze tips voor een succesvolle samenwerking tijdens een groepsproject.
-
Breng de opdracht helder in kaart
Bespreek samen met de groep wat de bedoeling van de taak is. Stel vragen aan de andere groepsleden als iets je niet duidelijk is, of vraag om verheldering aan je leraar. Zodra jullie weten wat de taak precies behelst, weet je wat je moet doen om het beoogde resultaat te behalen.
-
Verdeel de taken
Soms is de samenwerking voor verbetering vatbaar. Veel fricties en problemen zijn op te lossen door simpelweg goed met elkaar te communiceren. Vertel wat je vervelend vindt en wat je graag van de ander zou willen zien. Misschien heeft de ander niet eens door dat iets je dwarszit en past hij of zij zich meteen aan. Bovendien kan een goede taakverdeling een preventieve oplossing zijn voor gedoe. Als iedereen het met zijn taak eens is, is het duidelijk wat er van je verwacht wordt. Dit maakt het ook makkelijker om elkaar aan te spreken als iemand zijn verplichtingen niet nakomt.
Let er bij de taakverdeling op dat het bij het samenvoegen één geheel wordt. Ten slotte werkt het goed om elkaars verschillen te erkennen. Zolang iedereen respectvol met elkaar omgaat, is het samenwerken in een projectgroep alleen maar een gezellig en leerzaam proces.
-
Kies een taak waar je goed in bent
Het is verstandig als jullie in kaart brengen welke taken bij wie passen. De kwaliteiten en vaardigheden van iemand worden dan optimaal ingezet. Er kan zo effectiever en efficiënter te werk worden gegaan. Bovendien geeft het iedereen een beter gevoel. Dit verhoogt de productiviteit en voortgang van het project.
-
Geef elkaar feedback
Open en eerlijke feedback geven en ontvangen, maakt dat de kwaliteit van het eindproduct verhoogd wordt. Evalueer het project voordat het wordt ingeleverd en organiseer tussentijdse meetings. Wat gaat er goed? Wat kan er verbeterd worden? Schroom niet om ook feedback aan je docent of projectleider te vragen.
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met het schrijven van verslagen, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!