samenwerken - afbeelding 3

Groepsprojecten

Door de een geliefd, door de ander gehaat: groepsprojecten. Het idee van groepsprojecten is dat studenten goed leren samenwerken, met het oog op het feit dat ze dat later in de praktijk ook veel zullen moeten doen. Samenwerken heeft zeker voordelen, maar kan ook veel irritaties opleveren. Hoe kun je nou goed samenwerken in je projectgroep?

 

Samenwerken heeft zeker voordelen

Probeer altijd de voordelen te zien van samenwerken. Zo werkt samenwerken heel motiverend doordat je weet dat mensen op je rekenen. Verder blijkt uit onderzoek dat je veel leert van het uitleggen van de stof. Hulp geven aan mensen uit je projectgroep geeft je de mogelijkheid om actief met de stof om te gaan. Tijdens het uitleggen zal je ook merken wat je nog niet tot in de puntjes beheerst en als je vragen terugkrijgt van je medestudent word je nog extra getest op je kennis. Daarnaast zal je later bij veel beroepen ook in situaties komen waar je moet samenwerken. Het is dus goed om tijdens je studie van de gelegenheid gebruik te maken om te oefenen met samenwerken en alles wat daarbij hoort zoals luisteren en het oplossen van conflicten.

 

Moeilijkheden van samenwerken

Doordat je bij samenwerken afhankelijk bent van verschillende mensen in een groep verloopt de samenwerking lang niet altijd vlekkeloos. Er zijn verschillende rollen in elke projectgroep. Zo zal er altijd iemand tussen zitten die heel duidelijk weet wat hij of zij wilt en ook wilt dat de rest zich daaraan houdt en alles op die manier verloopt. Ook is er altijd wel iemand die van begin tot eind geen idee heeft wat de bedoeling is en die misschien wel doet alsof hij of zij heel druk is maar uiteindelijk nog niks heeft bijgedragen.

En dan heb je nog die persoon die zich wel heel verantwoordelijk voelt en het grootste deel van het werk op zich neemt. Er zullen dan ook altijd mensen zijn die minder hebben geïnvesteerd in de opdracht en die alsnog hetzelfde cijfer krijgen. Onthoud vooral dat jij het voor jezelf doet en blijf je inzetten ook al doen anderen minder hun best.  Tenslotte is het soms is moeilijk om tot compromissen te komen of om te gaan met persoonlijke verschillen. Het is goed om te leren hoe je hiermee om moet gaan, want de kans is groot dat je later ook wel een keer moet samenwerken met iemand die je niet zo goed ligt.

 

Succesvol samenwerken

Soms heeft de samenwerking toch verbetering nodig. Veel irritaties en problemen zijn op te lossen door simpelweg goed met elkaar te communiceren. Vertel wat je vervelend vind en wat je graag van de ander zou willen zien, misschien heeft de ander niet eens door dat je iets dwarszit en past hij of zij zich wel meteen aan. Bovendien kan een goede taakverdeling een goede preventieve oplossing zijn voor veel gedoe. Als iedereen het met zijn taak eens is, is het duidelijk wat er van je verwacht wordt. Dit maakt het ook makkelijker om elkaar aan te spreken als iemand zijn taak niet nakomt. Let er bij de taakverdeling op dat het bij het samenvoegen wel één geheel wordt. Tenslotte werkt het goed om elkaars verschillen te erkennen en zolang iedereen respectvol met elkaar om gaat is het samenwerken in een projectgroep alleen maar een gezellig en leerzaam proces.

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter