Resultatensectie

Na het afronden van je onderzoek en analyses is het dan eindelijk tijd om met je resultaten van start te gaan! Zoals de kop al doet verwachten komen hier je belangrijkste resultaten aan bod. Dit doe je ook door hier de deelvragen te beantwoorden. Maar hoe geef je dat nou vorm? Hieronder zal worden uiteengezet welke aanpak je het beste kunt gebruiken om bij zowel een kwantitatief als kwalitatief onderzoek je resultaten te verwerken.

 

Resultaten in de juiste vorm op papier zetten

Allereerst heb je natuurlijk je onderzoek uitgevoerd. Analyseer de resultaten die je hebt behaald door middel van bijvoorbeeld een enquête. Afhankelijk van het type onderzoek dat je hebt verricht, kwantitatief of kwalitatief, verwerk je de resultaten met behulp van een regressieanalyse of bijvoorbeeld een t-toets.

Dan is het tijd om de resultaten uit een te zetten. Dit doe je het beste door je deelvragen, deelhypotheses, deelonderwerpen en onderzoeksmethoden stuk voor stuk te behandelen. Voor een heldere structuur kun je dit het beste per deelvraag of deelhypothese doen die je in je inleiding hebt vermeld. Uiteindelijk vormen alle deelvragen en deelhypotheses samen het antwoord op je onderzoeksvraag. Dit zorgt ervoor dat je met de resultaten die je in dit hoofdstuk verwerkt, vervolgens je onderzoeksvraag kan gaan beantwoorden in de conclusie. Voor het antwoord op deze vraag heb je tenslotte het hele onderzoek van je scriptie uitgevoerd.

Vervolgens kun je de betekenis van de door jouw gevonden analyses voor de deelvragen en deelhypotheses in een compacte deelconclusie toelichten. Om je resultaten te ondersteunen kun je gebruik maken van grafieken, tabellen of dergelijke modellen. Vergeet hierbij tijdens het schrijven niet te verwijzen naar de grafiek of tabel die bij het resultaat hoort. Onthoud ook dat de grafiek, tabel of andere figuur op zichzelf duidelijk is voor de lezer en geen verdere uitleg behoeft.

Tenslotte ga je na of alle relevante uitkomsten nu verwerkt zijn. De irrelevante resultaten die desondanks ook een plekje in je scriptie verdienen, kun je bij de bijlage van de scriptie voegen.

 

Extra aandachtspuntjes

Het is van groot belang dat je in jouw resultatenhoofdstuk alleen de door jou behaalde resultaten naar voren brengt. Verwerk absoluut geen resultaten uit andere onderzoeken. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je de resultaten niet interpreteert. Vermijd eigen interpretaties te allen tijde. Dit geldt overigens ook voor de conclusie.

 

Let op: resultaten zijn niet hetzelfde als de conclusie!

In je resultatenhoofdstuk bespreek je per deelvraag of deelhypothese een deelconclusie die uit ongeveer twee zinnen bestaat. Belangrijk is dat de betekenis van het resultaat hier nog niet wordt gelinkt aan de onderzoeksvraag/hoofdvraag van de scriptie. Dat is wat er in de conclusie gebeurt. Alle deelconclusies samen vormen het antwoord op de onderzoeksvraag, en dat is wat in de conclusie centraal staat.

 

Wil je meer over de conclusie te weten komen? Dan vind je dat artikel hier!

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter