Relevantie

De relevantie van het onderwerp van een scriptie is van groot belang. Als je een relevant onderwerp hebt, houdt dit in dat je scriptie en het onderwerp van dienst zijn voor de wetenschap en/of de maatschappij. Een van de eerste en belangrijkste stappen in het schrijven van de scriptie is dat je zorgt dat het onderzoek relevant is. Naast het criterium dat het op wetenschappelijk en/of maatschappelijk gebied relevant moet zijn, geldt dit vereiste van relevantie ook voor je studie en je opdrachtgever.

In principe komt de relevantie van het onderwerp tot uiting in de uitvoering van je probleemanalyse. Daarover wordt uitgebreidere informatie gegeven in het artikel Starten met het schrijven van je scriptie. Vervolgens zul je na het onderzoek de relevantie van de scriptie beargumenteren in de inleiding.

Wetenschappelijke relevantie

Je scriptie moet wetenschappelijk relevant zijn. Dit houdt in dat de scriptie als het ware een leegte of hiaat in de wetenschap opvult. Het onderzoek van de scriptie breidt dan de bestaande wetenschappelijke kennis uit. Je onderscheid je op het gebied van relevantie door niet alleen een probleem vast te stellen, maar ook de oplossing voor dit vastgestelde probleem te bieden.

Door te zoeken naar een onderwerp waar nog niet veel informatie over bekend is, zorg je ervoor dat jouw scriptie wetenschappelijk relevant is. Zulke onderwerpen kun je bijvoorbeeld vinden in wetenschappelijke artikelen of vaktijdschriften. Door middel van een vervolgonderzoek, waarbij je dus voortborduurt op eerder onderzoek, draag je ook bij aan de wetenschappelijke relevantie. Je voegt immers nieuwe kennis toe.

Een voorbeeld van wetenschappelijke relevantie:

Maatschappelijke en praktische relevantie

Naast de wetenschappelijke relevantie in je scriptie, dien je ook de maatschappelijke relevantie van het onderzoek te benoemen. Zo kun je op zoek gaan naar een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Je kunt ook bepaalde situaties die zich afspelen in de huidige praktijk aan de kaak stellen. In ieder geval zal je onderzoek op een of andere manier van toegevoegde waarde moeten zijn voor de maatschappij.

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat het onderzoek van je scriptie maatschappelijk en praktisch relevant is. Allereerst kun je nalopen of een bestaande methode foutloos functioneert of niet. Daarnaast kun je conclusies trekken over methodes of feiten uit de huidige maatschappij of binnen een bedrijf. Ten slotte kun je met de vastgestelde resultaten uit je onderzoek aanbevelingen doen. Met de verkregen resultaten kunnen dan verbeteringen worden doorgevoerd, waardoor de maatschappij of bedrijven efficiënter kunnen werken en bedrijven hun omzet kunnen verhogen.

Het verschil met wetenschappelijke relevantie is te vinden in het feit dat het er niet alleen om draait dat jouw onderzoek de wetenschap vooruithelpt en van nieuwe inzichten voorziet, maar ook dat personen, bedrijven of organisaties nuttig gebruik kunnen maken van de resultaten van je onderzoek.

Een voorbeeld van praktische relevantie:

Een voorbeeld van maatschappelijke relevantie:

Relevantie voor je studie en opdrachtgever

Het is wat voor de hand liggend, maar het onderwerp van de scriptie dient natuurlijk voldoende aan te sluiten bij de studie die je volgt. Let er dus op dat je onderwerp niet alleen aan bovenstaande criteria voldoet, maar ook relevant is voor je opleiding. Ten slotte is de relevantie voor jouw opdrachtgever ook van belang. Voor hbo-studenten is dit de persoon of het bedrijf waar je stage loopt. Het onderwerp moet relevant zijn en van waarde zijn voor het bedrijf.

Hulp van een professional

Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om je scriptie goed op touw te zetten? Het je moeite met het beschrijven van de relevantie? Dan is het wellicht een idee om scriptiehulp van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders en correctoren kunnen uitstekend helpen met het verbeteren van je tekst. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Zij studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft een passie voor taal en communicatie, en schrijft diverse inhoudelijke artikelen over onderzoek doen, leren en studeren.

4 reacties

 1. Hallo Scriptium. bedankt voor jullie artikel. Ik vroeg me af of de relevantie voor de opleiding ook besproken moet worden. Ik doe namelijk een  onderzoek doen dat heel praktijk gericht is, voor het bedrijf waarvoor ik stage loop. Maar het moet ook aansluiten op mijn studierichting. 

 2. Hallo Tentl,
   
  Dank voor je vraag. Je hoeft niet per se de relevantie voor je opleiding te bespreken in je onderzoek, omdat het als vanzelfsprekend wordt beschouwd dat het onderzoek aansluit op je studierichting. Tenminste, dat hoort zo te zijn als je een passend onderzoek doet. Daarnaast is het niet de bedoeling dat je jezelf als onderzoeker en je opleiding betrekt in je onderzoek.

 3. Hallo Rachid,
   
  in de meest complete vorm bevat de probleemanalyse inderdaad ook de relevantie van het onderzoek. Je kunt ons artikel over de probleemanalyse doornemen om te zien welke onderdelen je daarin kunt opnemen.

Laat een reactie achter