propedeuse halen - afbeelding 1

Het eerste studiejaar

Heb je je havo- of vwo-diploma gehaald en ben je op zoek naar een studie, of ben je al bezig met een studie? Dan heb je vast wel eens gehoord van het woord ‘propedeuse’. De propedeuse is een belangrijk onderdeel van het eerste studiejaar. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk om het te halen? In dit artikel vertellen wij jou alles over de propedeuse.

Wat is een propedeuse?

Een propedeuse wordt door studenten ook wel de ‘P’ genoemd. Tijdens het eerste studiejaar zul je het ook regelmatig met je medestudenten en docenten hebben over je ‘P’ en of je deze wel of niet gaat halen. Maar wat is een propedeuse nu eigenlijk? Een propedeuse is een certificaat dat je ontvangt wanneer je alle studiepunten (ECTS) van het eerste jaar van je bachelor haalt. Vaak dien je deze punten binnen een bepaalde periode te halen. Normaliter is dit binnen het eerste studiejaar.

Het aantal punten dat je kunt behalen ligt bij de meeste hogescholen en universiteiten rond de 60 punten. Haal je al deze punten binnen het eerste jaar, dan haal je je propedeuse en wordt er vaak een speciale propedeuse-uitreiking georganiseerd. Tijdens deze uitreiking wordt het certificaat op een feestelijke manier uitgereikt. Met een propedeuse wordt aangetoond dat je het niveau van de studie aan kunt en dat er wordt verwacht dat je deze succesvol kunt afronden binnen de gebruikelijke termijn.

Hoe behaal je de propedeuse?

Wil je de propedeuse in het eerste studiejaar halen en aanwezig zijn bij de feestelijke propedeuse-uitreiking? Dan zul je alle studiepunten in het eerste jaar moeten behalen. Vaak zijn dit 60 ETCS. Deze 60 studiepunten kun je halen door bijvoorbeeld het maken (en halen) van tentamens, het uitvoeren van projecten en het schrijven van papers. Hoe deze studiepunten zijn verdeeld per opdracht verschilt per studie en per instelling. Het belangrijkste voor het behalen van de propedeuse is dus dat je alle opdrachten succesvol afrondt en alle studiepunten in je eerste jaar verdient.

Je kunt de propedeuse ook halen buiten het eerste studiejaar. Is het bijvoorbeeld niet gelukt om alle 60 punten in je eerste jaar te halen? Dan kun je in het tweede jaar herkansingen krijgen om deze punten alsnog te verdienen.

Om te zorgen dat je alle studiepunten in het eerste jaar behaalt, kun je gebruikmaken van de hulp van Scriptium. Schakel bijvoorbeeld een bijlesdocent in bij een belangrijke herkansing, of laat je verslagen nakijken door één van onze correctoren.

Wat kun je met een propedeuse?

Oké, je hebt hard geknokt tijdens het eerste studiejaar. Je hebt alle 60 punten verdiend en mag je propedeuse in ontvangst nemen. Wat nu? Wat kun je eigenlijk met deze propedeuse?

Het halen van de propedeuse kan vooral voor studenten van een hbo-opleiding voordelen met zich meebrengen. Wanneer je in het eerste jaar je propedeuse behaalt, kun je in principe doorstromen naar een universitaire opleiding. Dit is voor sommige hbo-studenten dan ook de reden om extra hard te werken tijdens het eerste studiejaar. Je moet hierbij wel opletten dat niet alle universitaire opleidingen toestroom via een hbo-propedeuse accepteren. Check dit dus goed bij de opleiding die je wilt volgen.

Wil je gewoon je hbo-studie blijven doen of volg je al een universitaire studie, dan zal het behalen van de propedeuse niet veel impact hebben. Je kunt namelijk gewoon verder met de studie. Uiteraard kun je wel op je CV zetten dat je in één jaar je propedeuse hebt behaald. Dit laat bij toekomstige stagebedrijven of baantjes zien dat je een doorzetter bent.

Wat gebeurt er als je de propedeuse niet haalt?

Het kan gebeuren dat je in het eerste jaar de propedeuse niet haalt. Dit betekent dat je dus niet alle 60 studiepunten hebt verdiend. Dit kan gebeuren en is absoluut geen reden tot paniek. Het is namelijk mogelijk om de propedeuse in het tweede jaar alsnog te halen. Hier zit echter wel een voorwaarde aan. Als je wilt doorstromen naar het tweede studiejaar, maar nog geen propedeuse hebt, moet je minimaal 45 studiepunten hebben gehaald. Heb je die 45 studiepunten niet, dan zul je waarschijnlijk een negatief bindend studieadvies, ook wel BSA genoemd, krijgen.

Dit bindend studieadvies houdt in dat je moet stoppen met de opleiding. Heb je die 45 punten of meer, dan kun je gewoon door naar het tweede jaar en daar tentamens, projecten en papers uit het eerste jaar herkansen. Zo kun je alsnog de propedeuse halen. Een nadeel aan het niet behalen van de propedeuse in het eerste studiejaar is wel dat je dus niet direct kunt doorstromen naar een universitaire studie.

Studiehulp van Scriptium

Ben je bezig met je propedeuse en heb je moeite met studeren? Wil je graag bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter