Probleemanalyse scriptie

Soms moet je voor je scriptie een probleemanalyse maken. Deze fase komt nog voor het formuleren van je onderzoeksvraag. Een probleemanalyse is net even wat anders dan een probleemstelling, wees je hier bewust van. Maar wat moet er dan precies in een probleemanalyse staan? Op deze pagina lees je alles over wat een probleemanalyse precies is en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is een probleemanalyse?

Bij het schrijven van een probleemanalyse maak je twee dingen duidelijk: wat het probleem precies is en waarom het opgelost moet worden. Door hierover na te denken kom je tot een goede probleemstelling. Daarnaast kom je tot een doelstelling. Hierin beschrijf je wat je precies met je onderzoek wilt bereiken. Vaak kom je in je scriptie niet letterlijk met een oplossing, maar draag je er wel aan bij. Dit verschilt overigens wel per studie. Het kan voorkomen dat je bij een praktische hbo-opleiding wel tot een letterlijke oplossing komt. Bij een universitaire opleiding schrijf je eerder een theoretische probleemanalyse.

Wanneer schrijf je een probleemanalyse?

De probleemanalyse schrijf je nadat je een globaal onderwerp hebt gekozen. Het schrijven van de probleemanalyse kan je vervolgens helpen om het onderwerp specifieker te maken. Van een groot onderwerp of probleem kies je een kleiner gedeelte om aan te pakken in de scriptie. Uit je probleemanalyse ga je vervolgens je hoofdvraag formuleren. Niet iedereen hoeft een probleemanalyse te schrijven voor zijn scriptie of onderzoek. Ga dus goed na wat de richtlijnen zijn op jouw studie.

Hoe stel je een probleemanalyse op?

Er zijn een paar vragen die je jezelf stelt bij het opstellen van een probleemanalyse. Deze vragen maken je analyse volledig. De richtlijnen voor een probleemanalyse kunnen verschillen per studie. Ga dus eerst na welke eisen er aan jouw probleemanalyse worden gesteld. Vervolgens kun je deze vragen gebruiken om je probleemanalyse te checken.

 • Wat is de aanleiding tot het onderwerp of probleem? Voordat je een probleemanalyse gaat schrijven heb je al een globaal onderwerp gekozen. Schrijf in je analyse hoe je tot dit onderwerp gekomen bent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er vraag naar een probleemoplossing is in je omgeving. Het is belangrijk om de aanleiding op te schrijven, omdat dit een logische verklaring geeft voor wat je precies wilt gaan onderzoeken in je scriptie.

 • Wat is precies het probleem? En welk gedeelte ga jij onderzoeken? Schrijf eerst het probleem in zijn volledigheid op, dit is de probleemstelling. De probleemstelling komt vaak natuurlijk voort uit de aanleiding die je hiervoor hebt beschreven. Vervolgens is het van belang dat je vermeldt welk gedeelte van het probleem je precies gaat onderzoeken. Je kunt niet het gehele probleem oplossen, dan maak je het wel erg moeilijk voor jezelf. Denk aan de kennis die jij hebt opgedaan tijdens je studie. Op welk gebied kun je iets betekenen? Hoe kun je als ‘marketeer’, ‘engineer’, of ‘historicus’ bijdragen aan een oplossing voor het probleem?

 • Welke kennis bestaat er al over jouw onderwerp? In dit gedeelte van je probleemanalyse beschrijf je de context van het probleem. Waarschijnlijk heb je al wat literatuur over jouw onderwerp gelezen. Die kun je gebruiken bij het schrijven van de probleemanalyse. Wat is er al over bekend? Hoe kun je dit gebruiken in je scriptie? En hoe kun jij hier als onderzoeker iets aan toevoegen? Het is goed om te kijken of er al eerder onderzoek is gedaan naar een oplossing voor het probleem. Waarom heeft die oplossing toen niet gewerkt?

 • Waarom en voor wie is het relevant? Bij het starten van je scriptie is het altijd van belang om te kijken op welke manier jouw onderwerp relevant is. Hetzelfde geldt voor een probleemanalyse. Het is goed om te weten waarom het relevant is om een oplossing te zoeken voor het probleem. Daarnaast schrijf je op voor wie het relevant is. Stel je voor dat je wil onderzoeken hoe het personeelstekort kan worden opgelost in verzorgingstehuis X. Waarom is het relevant? Een oplossing kan de levenskwaliteit van de bewoners van het verzorgingstehuis verbeteren. Daarnaast zou het de hoge werkdruk onder het bestaande personeel kunnen verlagen. Voor wie is het relevant? Dit zit eigenlijk al in de waarom-vraag. Het onderzoek is relevant voor de bewoners en het personeel.

 • Wat is het doel van jouw onderzoek? Hier beschrijf je eigenlijk je doelstelling. Wat wil je bereiken met het onderzoek? Een doel kan bijvoorbeeld zijn om erachter te komen hoe je met een nieuw logistiek plan het personeelstekort binnen verzorgingstehuizen kunt verhelpen. Hier komt vaak op natuurlijke wijze je onderzoeksvraag uit voort. Als je nog over de doelstelling twijfelt, dan heb je het probleem waarschijnlijk nog niet helemaal helder voor je. Pas als je doelstelling duidelijk is, kun je een onderzoeksplan gaan opstellen.

Hulp van een professional

Heb je moeite met het opstellen van de probleemanalyse? Wil je graag hulp van een professional die je ondersteunt bij het schrijven van de scriptie? Scriptium kan helpen met persoonlijke scriptiebegeleiding. Of het nu gaat om een kwalitatief of kwantitatief onderzoek, we hebben altijd een geschikte begeleider beschikbaar. Daarbij staan we 7 dagen per week voor je klaar.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

4 reacties

 1. Hallo Ramona,

  De probleemstelling maakt onderdeel uit van de probleemanalyse. Door middel van een probleemanalyse kom je tot de probleemstelling. Je eindigt de probleemanalyse dus met de probleemstelling en doelstelling.

 2. Hallo Scriptium, ik heb wel een goede onderzoeksvraag naar mijn idee maar ik heb moeite om een probleemstelling op te stellen. Ik onderzoek jongeren met autisme die in behandeling zijn bij een zorgboerderij. Mijn hoofdvraag is: Met welke sociale problemen worden jongeren met autisme geconfronteerd en wat vraagt dit van hun persoonlijk begeleiders?

 3. Hallo Wouter,
   
  Bedankt voor je vraag. Je hebt al een onderzoeksvraag opgesteld, maar het is de vraag of de hoofvraag betrekking heeft op een probleem dat binnen de organisatie speelt. Mij lijkt het een logische redenering dat jongeren met autisme tegen sociale problemen kunnen stuiten, dus in die zin is je onderzoeksvraag gerechtvaardigd. Je zult binnen je organisatie moeten nagaan of dit probleem een rol speelt. Als dat het geval is, kun je de hoofdvraag behouden.
   
  Je kunt gebruikmaken van de 6w’s om het probleem te analyseren en te komen tot een probleemstelling:
   

 4. – Wat is het probleem?
 5.  

 6. – Wat is de aanleiding van het probleem?
 7.  

 8. – Wie heeft het probleem?
 9.  

 10. – Wanneer doet het probleem zich voor?
 11.  

 12. – Waar doet het probleem zich voor?
 13.  

 14. – Waarom is het een probleem?
 15.  

Laat een reactie achter