pro-actief studeren - afbeelding 1

Pro-actief studeren

Als student heb je bijna nooit zin in het studeren thuis. Je hebt tenslotte al de hele dag in de collegebanken gezeten, en als dan eindelijk de verlossende laatste zoemer gaat heb je helemaal geen zin in het vooruitzicht om thuis ook nog te moeten studeren. Bovendien ben je in je vrije tijd na college-uren veel liever leuke dingen aan het doen met vrienden, lekker zelf aan het Netflixen en waarschijnlijk heb je ook nog een paar dagen per week sporttrainingen en wedstrijden. Door actief, effectief en efficiënt te leren kost het thuis studeren zo min mogelijk tijd, waardoor je met een voldaan gevoel het pro-actief studeren snel aan de kant kunt schuiven en tijd hebt voor leuke dingen. Met behulp van de volgende tips ga jij actief aan de slag met je studie.

 

Afwisseling – WRTS

Allereerst is het belangrijk om te weten dat afwisseling in de manieren van leren er niet alleen voor zorgt dat het pro-actief studeren leuk blijft, maar dat afwisseling er ook voor zorgt dat je hersenen fris blijven. Hiermee voorkom je dat je op een gegeven moment alleen nog maar naar je boek op laptopscherm aan het staren bent, wat natuurlijk helemaal niet actief en effectief is.

Manieren die ervoor zorgen dat je hersenen getriggerd blijven worden zijn leerapps en andere websites. WRTS is bijvoorbeeld een hele fijne site (en app) om vocabulaire te leren, vaktermen door te nemen of formules te oefenen. Door actief op te letten bij het invoeren van de input en de bijbehorende output zorg je ervoor dat je vervolgens bij de overhoring via WRTS al een groot deel hebt gezien en onthouden!

 

Ezelsbruggetjes

Daarnaast een truc die je ouders waarschijnlijk ook nog wel zullen kennen: ezelsbruggetjes. Voor talen geldt dat veel woorden uit het Frans en Spaans tot Engels woorden te herleiden zijn, probeer dus te kijken welke woorden op elkaar lijken om zo makkelijker die link te leggen. Voor Duits geldt natuurlijk dat sommige woorden ook op het Nederlands lijken, maar als je een andere taal hebt gekozen zoals Chinees, dan zal je toch echt moeten gaan stampen.

Een aantal bekende ezelsbruggetjes zijn de volgende twee: TV-TAS voor de Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. En bij wiskunde kan deze handig zijn: Hoe Moeten We Van Die Onvoldoendes Afkomen: (haakjes), machtsverheffen en worteltrekken, vermenigvuldigen en delen, optellen en aftrekken.

Bovendien geldt dat er ook veel persoonlijke ezelsbruggetjes te bedenken zijn. Kijk dus waar jij zelf een associatie mee hebt en probeer dat aan elkaar te koppelen. Jij bent immers de enige die het moet kunnen onthouden!

 

Mindmappen

Tenslotte is de techniek van mindmappen ontzettend handig om te brainstormen, verbanden voor jezelf te leggen en duidelijk te krijgen, stof samen te vatten en stof beter te onthouden. Een mindmap is een diagram waarin je begrippen, verbanden of plaatjes rond een centraal thema verwerkt. Door een mindmap te maken ga je actief aan de slag met de stof en zal je wat je geleerd hebt ook beter onthouden. Mooi meegenomen: een mindmap is ook meteen een kleine samenvatting die je uiteindelijk bij het leren voor je toets er gewoon weer bij kunt pakken!

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter