presenteren - afbeelding 1p

Presenteren doe je zo!

 

Het leed dat presenteren heet

Presenteren, het wordt gevreesd door veel studenten maar het is toch iets waar menig student aan moet geloven. Of het nou in de werkgroep is of bij de presentatie van je scriptie, spreken in het openbaar is een belangrijke skill en gelukkig zeker te leren!

 

Wees voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je goed bent voorbereid kom je niet voor verrassingen te staan. Begin daarom op tijd. Het is altijd fijn om op de locatie van je presentatie een generale repetitie te doen. Ook kan het goed zijn om de presentatie een keer voor de spiegel te doen of te oefenen voor je vrienden of familie. Zorg dat je alles van je presentatie een aantal keer hebt gezien en wees de baas van de stof waar je presentatie over gaat.

 

Heb vertrouwen in jezelf

Als je het verhaal wat je gaat vertellen eigen hebt gemaakt is het makkelijker om vertrouwen te hebben in jezelf. Je weet dan dat je klaar bent voor vragen die gesteld kunnen worden. Als je het vertelt in je eigen woorden ben je op elke situatie voorbereid en kun je ontspannen je verhaal doen. En wanneer jij ontspannen bent en je lichaam rustig is, kun je je verhaal rustiger overbrengen. Laat je niet afleiden door je publiek en trek je er vooral niets van aan als je het publiek rare dingen ziet doen.

 

Oefening baart kunst

Let op je houding. Het is voor jezelf en voor het publiek prettig als jij een goede houding aanneemt. Dit betekent handen uit je zakken en vermijd zenuwachtige tikken zoals met trillende handen je papiertje vasthouden of het tikken van je voeten op de grond. Doe je schouders naar achteren en voilà, dat is een mooie open houding. Ook kan het helpen om te kijken naar voorbeelden. Door andere mensen te zien presenteren en te letten op houding, intonatie en andere dingen kun je proberen dit over te nemen en het is in ieder geval zeer leerzaam!

 

Overwin de spanning

Beperk de spanning tot gezonde spanning. Natuurlijk mag je zenuwachtig zijn maar de spanning moet niet de overhand krijgen. Houd te allen tijde vertrouwen in de goede afloop van je presentatie. Geef de spanning niet te veel aandacht, haal adem en neem de tijd om te spreken. Wil je graag oefenen met iemand die verstand van zaken heeft? Dan is een studiebegeleider altijd een goed idee.

 

Enthousiasmeer!

Als je zelf enthousiast overkomt zal je dit op anderen overbrengen. Probeer een presentatie kleurrijk te maken. Of het nou gaat over een onderwerp wat je aan het hart gaat of iets wat eigenlijk heel saai is, door middel van voorbeelden en anekdotes maak je een onderwerp levendig en komt het beter aan bij je publiek. Interactie met je publiek is ook een element wat niet mag missen in een goede presentatie. Door vragen te stellen of een passend grapje te maken zorg je dat je publiek betrokken en alert blijft. Als je een presentatie geeft voor je medestudenten is er altijd wel iemand die je vraag wilt beantwoorden of het leuk vindt om met je mee te denken.

Geloof in jezelf, je kunt het!

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - presenteren

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.

Laat een reactie achter