planning huiswerk - afbeelding 1j

Huiswerk plannen

 

Bergen huiswerk!

Tijdens jouw middelbareschooltijd leef je van dag tot dag en ben je absoluut niet bezig met vooruitkijken. Bovendien is het lastig om in te schatten hoeveel tijd iets kost. Er is een probleem: dit alles is niet gunstig voor het maken van een planning. Toch is een goede planning voor huiswerk belangrijk.

 

Een goede planning voor huiswerk is onmisbaar

Tijdens je middelbareschooltijd is huiswerk natuurlijk wel het laatste waar je je vrije tijd aan wil besteden. Dit leidt er vaak toe dat huiswerk oneindig wordt uitgesteld, tot dat er op een gegeven moment heel hard gewerkt moet worden om het nog op tijd af te krijgen om bij te blijven. Echter kan dit vervelende gevolgen hebben wanneer het dit uitstellen te ver komt, er afgeraffeld moet worden en het huiswerk niet eens meer af komt. Dit is uiteraard nadelig voor de schoolcijfers, maar ook voor de productiviteit en het gevoel van stress heeft dit geen positieve werking. Gelukkig biedt leren plannen dan de oplossing.

 

Vraag hulp

Is het maken van een planning voor huiswerk nou niet jouw sterkste kant? Of ben je er zo lang mee bezig dat het ten koste gaat van je tijd voor je huiswerk? Vraag dan eens rond, misschien heb je wel een vriend of vriendin die je wilt helpen. Geloof het of niet: sommigen vinden planningen maken juist heel leuk! Ze zijn misschien niet je eerste keus, maar vraag je ouders eens om hulp bij het maken van planningen. Met hen kun je vooruitblikken en juist doordat zij het allemaal van een afstand zien zijn zij vaak goed in het overzicht bewaren. Vergeet wanneer je om hulp vraagt in ieder geval niet mee te kijken zodat je er zelf ook handiger in wordt!

 

Het maken van een planning

Belangrijk bij het maken van een planning is dat je ervan bewust bent dat voor iedereen iets anders werkt. Vind je het fijn om na schooltijd even te chillen en daarna pas aan je huiswerk te gaan? Of wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn? Ontdek wat voor jou werkt en pas hier je planning op aan. Kijk in de online leeromgeving wat het huiswerk is, voor wanneer het klaar moet zijn en wanneer er toetsen zijn. Schrijf dit op en begin dan terug te tellen. Zorg dat je tijd hebt om alles minimaal één keer te herhalen. Houd tijdens het leren bij hoeveel tijd het je daadwerkelijk heeft gekost zodat je hier beter inzicht in krijgt. Dit helpt je bij het maken van de volgende planning met het nog beter inschatten van je tijd en leerstof. Bouw ook reservetijd in je planning. Dit geeft je de ruimte om te dingen te verschuiven als er iets tussenkomt of wanneer een taak langer duurde dan verwacht. Bovendien is in een goede planning naast inspanning, ook ontspanning te vinden. Zorg dus dat je ook tijd overhoudt voor sporten en andere afspraken. Probeer alleen wel altijd voorrang te geven aan de taken op de planning en onthoud dat het er soms bij hoort dat je minder vrije tijd hebt om leuke dingen te doen. Gelukkig is dit vaak te overzien en plan dan vooral leuke dingen in wanneer het wel weer kan!

 

 

Bijles

 

 

Raquel - planning voor huiswerk

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.