- Scriptium
- Posted on
- 6 Comments
Plan van aanpak (PvA)
Een plan van aanpak of PvA vormt de aanloop naar het schrijven van je scriptie. De richtlijnen voor het plan van aanpak kunnen per opleiding verschillen. Een PvA is over het algemeen de basis van een hbo-scriptie. Een onderzoeksvoorstel is de voorloper van een universitaire scriptie. Hoewel alle opleidingen andere eisen stellen aan plannen van aanpak, zijn er toch een aantal basiszaken die in de meeste PvA’s terugkomen. Hieronder worden ze genoemd.
Context van het onderzoek
Je begint in het plan van aanpak met een korte schets van het onderwerp. Hierin kun je ook schrijven wat het doel van het onderzoek is en wat de (maatschappelijke) relevantie ervan is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat het onderwerp zeer actueel is of dat het onderzoek bijdraagt aan de oplossing van een probleem dat nog niet onderzocht is. Daarnaast kun je in dit gedeelte kort de organisatie waarvoor je het onderzoek doet beschrijven.
De opdrachtgever
Geef in het plan van aanpak aan wie de opdrachtgever van het onderzoek is. Vaak is dit het bedrijf waarvoor je stage hebt gelopen. Noem het bedrijf bij naam (en eventueel je stagebegeleider), tenzij het bedrijf geheimhouding wenst.
Probleembeschrijving en probleemstelling
In de probleembeschrijving van je onderzoeksopzet beschrijf je het probleem waarmee het bedrijf dat je onderzoekt kampt. Indien je het onderzoek niet voor een bedrijf uitvoert, beschrijf je het probleem dat je wilt onderzoeken. Je kunt de beschrijving afsluiten met een korte, kernachtige probleemstelling. Formuleer de probleemstelling niet in de vorm van een vraag, maar in een (vast)stelling, bijvoorbeeld:Â
‘Bedrijf X heeft in 2016 te kampen gehad met teruglopende omzetcijfers’, en niet: ‘hoe moet de omzet van bedrijf X in 2017 verhoogd worden?’
Hoofd- en deelvragen
Nadat de probleemstelling in het plan van aanpak is geformuleerd, ga je over op het opstellen van de hoofd- en deelvragen. Eerst formuleer je de hoofdvraag, en vervolgens de deelvragen. Soms is het nodig om de deelvragen te verantwoorden. Je legt dan kort uit waarom je deze deelvragen gaat onderzoeken. Let erop dat de hoofd- en deelvragen aan de wetenschappelijke criteria voldoen. Dat betekent dat ze moeten voldoen aan de volgende criteria:
-
Concreet
-
Geoperationaliseerd
-
Mogen elkaar niet overlappen
-
Geen normatieve vraag
-
Geen waarom-vraag
-
Elke onderzoeksvraag bestaat uit één vraag
-
Geen vraag die je alleen met ja of nee kunt beantwoorden
Methode
Je geeft in dit gedeelte van het plan van aanpak aan welke methode je gaat gebruiken ter beantwoording van de hoofdvraag en deelvragen. Bij een kwantitatief onderzoek kun je bijvoorbeeld enquêtes gebruiken. Eventueel geef je per deelvraag aan welke specifieke methode je zult gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat iedere deelvraag een andere methode van onderzoek behoeft.
Betrokken personen en partijen
In dit onderdeel van je plan van aanpak beschrijf je welke partijen en/of personen belang hebben bij je onderzoek (stakeholders). Dit kunnen bijvoorbeeld het bedrijf zijn waarvoor je het onderzoek verricht, je onderwijsinstelling en/of de partijen of organisaties die de focus van je onderzoek zijn.
Theorie
Eventueel geef je een vooruitblik op de te gebruiken theorieën. In dat geval bespreek je kort enkele theorieën die aansluiten op je hoofdvraag en functioneel zullen zijn bij het beantwoorden ervan. Neem niet te veel theorieën op en zorg ervoor dat de besproken theorieën aansluiten op het onderzoeksgebied en onderwerp.
Planning
De planning wordt meestal aan het slot van je plan van aanpak opgenomen, eventueel samen met een analyse van de risico’s. In de planning geef je aan wat de tijdsduur van het onderzoek zal zijn en hoe lang je over elk onderdeel van de scriptie zult doen. In de beschrijving van de risico’s geef je een inschatting van de beperkingen en/of ‘gevaren’ waartegen je gedurende je onderzoek kunt aanlopen. Een voorbeeld daarvan is tijdgebrek, waardoor je niet op alle onderdelen van het onderzoek even diep kunt ingaan. Mogelijk kun je ook aangeven op welke wijze je de risico’s gaat opvangen.
Stappenplan
Bij sommige PvA’s wordt een stappenplan opgenomen. Daarin bespreek je wat uitgebreider welke stappen je gedurende je onderzoek zult nemen om uiteindelijk tot de onderzoeksresultaten te komen. Je kunt daarbij het onderzoeks- en schrijfproces schematisch weergeven.
Bronnenlijst
Aan het eind van je PvA of onderzoeksopzet neem je een lijst van gebruikte bronnen op. Let erop dat je de bronnen in de literatuurlijst in alfabetische volgorde neerzet. Is APA maar abracadabra voor jou? Dan kun je een APA-specialist van Scriptium vragen om de bronnenlijst en de verwijzingen in de lopende tekst voor je te controleren middels een APA-controle.
Professionele scriptiehulp
Het Plan van Aanpak is de voorloper van je scriptie. Het is belangrijker dat dit goed is opgesteld. Zonder een goede PvA kun je niet verder met je scriptie. Het is daarom niet aan te raden om risico’s te nemen. Heb je moeite met het creëren van een goed Plan van Aanpak? Schakel dan vandaag nog professionele hulp van Scriptium in. Wij staan 7 dagen per week voor je klaar.
Wat is precies het verschil tussen een PvA en onderzoeksvoorstel?
Hallo Willemijn,
Een onderzoeksvoorstel wordt vaker als term gebruikt op de universiteit. Een Plan van Aanpak op de hogeschool. Daarnaast is het meestal zo dat een Plan van Aanpak wat uitgebreider is dan een onderzoeksvoorstel. Sommige onderwijsinstellingen vragen eerst een kort onderzoeksvoorstel met hoofd- en deelvragen en probleemstelling, voordat je een Plan van Aanpak schrijft.
Ik ben bezig met het schrijven van een plan van aanpak. Ik heb moeite met af laten bakenen van de onderzoeksvraag. Waarop kan ik de onderzoeksvraag precies afbakenen?
Een onderzoeksvraag kun je meestal afbakenen op basis van deze 4 aspecten: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Een voorbeeld:
Hoe kunnen social media in Nederland worden ingezet om mensen in 2022 meer bewust te maken van het belang van woningisolatie?
Wie: mensen
Wat: social media
Waar: in Nederland
Wanneer: in 2022
Hallo Scriptium,
Moet de titel en subtitel van het Plan van aanpak dezelfde zijn als bij de scriptie?
Hallo Rivendell,
De titel van je PvA over jouw onderwerp hou je meestal als leidraad voor je scriptie. Mocht je tijdens het schrijven van de scriptie de titel nog willen aanpassen, dan kan dat.