onthouden - afbeelding 1e

Onthouden

 

Boost je geheugen

Dingen leren is sterk verbonden aan dingen onthouden. Het vermogen om te leren is dan ook een van de belangrijkste vaardigheden om te beheersen. Leren gaat dus gepaard met het belang van onthouden waardoor het enorm zinvol is om uit te zoeken hoe je het best kunt onthouden. Ieder zal zijn persoonlijke voorkeur hebben voor manieren die hem of haar helpen om dingen beter te onthouden, dus kijk vooral goed naar onderstaande tips en ontdek wat voor jou waarde kan zijn om beter te onthouden!

 

Leg uit en vertel aan anderen

Uit onderzoek blijkt dat wanneer men wat leest zij na een week al ontzettend veel vergeten zijn. Zij weten dan namelijk nog maar 10 procent van wat ze hadden gelezen. Ook wanneer het aankomt op luisteren is dit percentage laag. Als men heeft geluisterd naar een verhaal weten zij hier na een week nog maar 20 procent van. Bij het zien stijgt dit percentage weer iets naar 30 procent, maar dat is natuurlijk nog niet optimaal. Wat werkt dan wel? Het werkt om hetgeen wat je gezien of gelezen hebt te bespreken met een ander, op die manier stijgt het percentage al naar 75 procent. En om het allerbeste resultaat te bereiken zal je hetgeen wat je gezien of gelezen hebt moeten uitleggen aan anderen. Als je het kunt navertellen en uitleggen beheers je de stof dusdanig dat je zelfs 90 procent onthoudt van wat je hebt uitgelegd.

 

Uit de oude doos

Ezelsbruggetjes, ken je ze nog? Er is niks mis met wat trucs om te zorgen dat je beter gaat onthouden. Zo kun je op een makkelijke manier iets moeilijks onthouden. Ezelsbruggetjes zorgen ervoor dat je hersenen een verbinding leggen die makkelijk op te halen is.

 

Graaf naar herinneringen

‘Retrieving’ is het terughalen van bepaalde ideeën of methodes uit je geheugen. Bijvoorbeeld studeren met flashcards is hier een voorbeeld van. Met deze methode vraag je je hersenen bij elk kaartje weer om een idee op te halen uit het geheugen. Retrieving versterkt de natuurlijke banden tussen onderwerpen in je hersenen en is daarom een goede manier om beter te onthouden. Het is ook een goede methode om grote hoeveelheden stof te onthouden voor tentamens en examens.

 

Verbind nieuwe kennis met oude kennis

Een van de makkelijkste manieren om dingen beter te onthouden is door het eigen te maken. Dit doe je door nieuwe kennis te koppelen aan je eigen ervaringen. Zo heb je meteen een beeld van wat je nou eigenlijk aan het leren bent. Hoe meer verbanden je tussen je oude en nieuwe kennis legt, hoe beter je de nieuwe kennis zult onthouden.

 

Eerst de oplossing, dan het antwoord

Je zult het vast wel herkennen ‘’eerst zelf nadenken voor je het antwoord opzoekt’’. Het is ook zeker verleidelijk om bij een vraagstuk meteen naar het antwoord te gaan als je er niet meteen uitkomt en het antwoord voorhanden is. Toch is het zo dat je veel sneller leert en onthoudt als je eerst zelf het antwoord bij elkaar puzzelt, dan wanneer iemand anders het je onmiddellijk uitlegt of je meteen naar het antwoord grijpt. Kies dus niet altijd voor de makkelijke weg, want uiteindelijk heb jij er het meeste baat bij als je het beter onthoudt.

 

 

Studiebegeleiding

 

 

Raquel - onthouden

Raquel is blogschrijfster bij Scriptium. Ze heeft een haat-liefdeverhouding met haar workouts, maar compenseert dit met haar passie voor gezond eten. Ze wordt gelukkig van vrienden en familie en beleeft haar geluksmomentjes zowel in de kroeg als gezellig thuis.