- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Ben je over of niet?
Het einde van het schooljaar levert voor veel scholieren een spannend moment op. Blijf je zitten of ga je over? Zittenblijven wordt door sommige scholieren ervaren als een van de ergste dingen die hen kan overkomen. Andere scholieren hebben juist veel kansen laten schieten om over te gaan, waardoor ze eigenlijk al verwachten dat ze blijven zitten. In beide gevallen is het geen leuk nieuws. Hoe ga je er precies mee om als je moet blijven zitten? En hoe vind je de motivatie om toch weer door te gaan?
Je bent niet de enige
Al lijkt het soms wel zo, je bent zeker niet de enige. Elk jaar zijn er op elke school altijd een aantal leerlingen die blijven zitten. Er zijn zelfs een aantal beroemde mensen die ook ooit zijn blijven zitten. Check hieronder:
-
Winston Churchill, de beroemde minister-president van Engeland, moest een jaar op de middelbare school opnieuw doen.
-
Albert Einstein kon niet spreken tot aan zijn vierde levensjaar, en kon niet lezen tot aan zijn zevende.
-
Thomas Edison, een briljante wetenschapper en uitvinder van de gloeilamp, werd van school gestuurd omdat hij zeer slecht was in wiskunde en zich moeilijk kon concentreren. Zijn leraar zei: ‘’Hij was te dom om ook maar iets te leren.’’
-
De beroemde schilder Pablo Picasso had een zeer moeilijke tijd op school en werd als dyslectisch aangemerkt.
-
Leonardo Da Vinci, uitvinder, ingenieur, schilder en beeldhouwer, had ADD.
-
Steve Jobs gaf niet veel om school en werd regelmatig gepest.
-
Regisseur Steven Spielberg viel uit op de middelbare school. Hij werd overtuigd om terug te keren, maar werd in een klas voor moeilijk lerende kinderen geplaatst.
Cijfers en feiten over blijven zitten
Er zijn altijd leerlingen die blijven zitten. Dit heeft verschillende oorzaken. Maar hoe groot is het probleem precies? Hieronder zie je de cijfers en feiten over blijven zitten in het Nederlands onderwijssysteem.
-
Iets meer dan een kwart van de leerlingen blijft een keer zitten in hun schoolcarrière.
-
In het middelbaar onderwijs is blijven zitten toegenomen tot 6% in 2019. Door corona daalde het percentage weer.
-
De meeste kinderen blijven zitten in de hogere klassen van het voortgezet onderwijs.
-
Het percentage leerlingen dat blijft zitten ligt bij vmbo en havo aanzienlijk hoger dan op het vwo.
Oorzaken en gevolgen van blijven zitten
Persoonlijke omstandigheden, niet hard genoeg je best doen of te druk met andere dingen. Er zijn allerlei oorzaken waardoor je als leerling kunt blijven zitten. Misschien lukt het niet om je te concentreren? Of het leren lukt simpelweg niet? Misschien heb je het gevoel dat het niet aan jou ligt, maar aan de school of docenten. Dit haalt echter weinig uit. Als de docenten van mening zijn dat je de stof van het jaar nog niet voldoende beheerst, besluiten ze dat je het schooljaar over moet doen.
Nederland kent veel zittenblijvers. Uit het onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijkt dat blijven zitten op de lange termijn niet effectief is en juist demotiverend werkt. Toch zijn er ook leerlingen die positief zijn over het blijven zitten, dus je hoeft zeker niet in paniek te raken als je moet blijven zitten. Van alle scholieren die het een ramp vonden om te blijven zitten, is tweederde uiteindelijk heel positief over zijn doublurejaar. Dat blijkt uit een panelonderzoek van EenVandaag.
Het is begrijpelijk dat je je daar nu niks bij voor kunt stellen. Toch stelt het merendeel van de zittenblijvers dat het extra jaar voor hen voordelig heeft uitgepakt. Ondanks het feit dat blijven zitten voor velen in het begin natuurlijk geen pretje is, viel het uiteindelijk mee en pakte het soms zelfs beter uit. Een aantal ondervraagde scholieren geeft aan dat ze in hun doublurejaar hogere cijfers haalden en daardoor beter waren voorbereid op toetsen en examens.
Vrienden
Blijven zitten doe je vaak niet met je hele vriendengroep. Voor veel scholieren is het moeilijkste aspect van blijven zitten dat je vrienden en klasgenoten wel overgaan, maar zonder jou. Toch geven veel scholieren aan dat ze snel hun plekje hadden gevonden in hun nieuwe klas. Er is dus geen reden dat dit voor jou niet zo zal zijn. Daarbij kun je het ook van de positieve kant bekijken: je kunt weer nieuwe vrienden maken in jouw nieuwe klas. Je oude vrienden kun je gelukkig in de pauzes nog ontmoeten.
Praat met anderen
Heb je het gevoel dat je de enige bent die is blijven zitten? Kijk toch eens goed of er anderen zijn in jouw jaar die ook moeten blijven zitten. Daarnaast kun je kijken of je scholieren kent die al eerder zijn blijven zitten. Met hen kun je over het blijven zitten praten. Misschien hebben ze wel tips voor je of kunnen ze je een positiever gevoel geven over het blijven zitten.
Leren van je fouten
Ga na waar het het afgelopen jaar fout is gegaan. Heb je niet genoeg tijd besteed aan leren? Zijn er vakken waar je veel moeite mee hebt? Of heb je niet genoeg opgelet tijdens de lessen? Door te leren van je fouten zorg je ervoor dat je niet nog een keer moet blijven zitten. Je kunt met je ouders of mentor kijken naar hoe je het dit jaar beter kunt aanpakken.
Het is zo voorbij
Nu lijkt het een ramp te zijn, maar uiteindelijk zul je zien dat het jaar dat je over moet doen zo voorbijvliegt. Achteraf gezien is het maar een jaar dat je over moet doen. Op een heel leven is dat heel weinig. Probeer het zittenblijven van de positieve kant te bekijken.
Professionele hulp
Wil je nu echt niet blijven zitten, en heb je het idee dat dat wel gaat gebeuren als je dezelfde trend doorzet? Raap dan al je motivatie bij elkaar om het tij te keren. Het is lang niet altijd te laat. Ga bijvoorbeeld op huiswerkbegeleiding of neem bijles van Scriptium om je kennis bij te spijkeren. Streef naar een stijgende lijn die getuigt van goede wil en inzet. Dit vinden je docenten ook belangrijk om te zien. Geef niet op, want wie weet is een eindsprint alles wat ervoor nodig is om over te gaan.
Houd vol!
Is het toch niet gelukt om je cijfers op te krikken en luidt het besluit van de docenten dat je moet blijven zitten? Dan is er als laatste optie nog de zomerschool. Zomerschool houdt in dat je gedurende de zomer je achterstand probeert weg te werken. Het doel is om te zorgen dat je de stof van het jaar voldoende beheerst, waardoor je toch klaar bent om door te gaan naar het volgende schooljaar.
Je wilt op dit moment natuurlijk niet horen dat blijven zitten niet het einde van de wereld is. Toch is dit echt niet zo, uiteindelijk zal het allemaal meevallen. Jij kunt niet meer dan je best doen, dus ga daar vooral mee door. Blijf je toch echt zitten? Probeer dan zoveel mogelijk uit het jaar te halen en het dit keer echt te rocken!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met natuurkunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!