Non-response in enquêtes

Het uitvoeren van enquêtes is een veelvoorkomende methode in wetenschappelijk onderzoek. Het verzamelen van gegevens via enquêtes kan echter uitdagingen met zich meebrengen. Een veelvoorkomend probleem bij enquêtes is non-response. Non-response kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en betrouwbaarheid van je scriptieonderzoek. In dit artikel zullen we bespreken wat non-response is, waarom het belangrijk is, welke gevolgen het kan hebben, wat de oorzaken zijn, en hoe je het kunt beperken. Daarnaast geven we een praktisch voorbeeld en specifieke tips voor verschillende typen enquêtes.

Wat is non-response?

Non-response houdt in dat deelnemers weigeren deel te nemen aan een enquête of niet reageren op uitnodigingen om deel te nemen. De mensen die niet reageren kunnen dan verschillen van degenen die wel reageren. Dit kan leiden tot een onvolledige dataset en bias in de resultaten.

Waarom is non-response belangrijk?

 • Representativiteit. Een hoge non-response kan leiden tot vertekeningen in de steekproef , waardoor de resultaten niet meer representatief zijn voor de populatie.

 • Interne en externe validiteit. Non-response kan de geldigheid van de onderzoeksresultaten in gevaar brengen, zowel binnen de steekproef als bij generalisatie naar de gehele populatie.

 • Efficiëntie. Het verhogen van de respons kan de efficiëntie van het onderzoeksproces verbeteren. Je besteed dan minder tijd en middelen aan het benaderen van non-respondenten.

Oorzaken van non-response

Non-response kan verschillende oorzaken hebben. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

1. Tijdgebrek

Respondenten hebben mogelijk niet genoeg tijd om de enquête in te vullen.

2. Moeite

Als de enquête te lang of te complex is, kunnen mensen besluiten om niet deel te nemen.

3. Desinteresse

Sommige mensen hebben simpelweg geen interesse in het onderwerp van de enquête.

4. Privacyzorgen

Respondenten kunnen bezorgd zijn over de privacy van hun antwoorden.

5. Verkeerde targeting

Als de enquête niet gericht is op de juiste doelgroep, is de kans op non-response groter.

Typen enquêtes en manieren om non-response te beperken

Afhankelijk van het type enquête dat je uitvoert, zijn er verschillende strategieën om non-response te beperken:

1. Online enquêtes

Online enquêtes zijn tegenwoordig populair vanwege hun gemak. Ze kunnen echter gevoelig zijn voor non-response omdat deelnemers vaak afhaken voordat ze de enquête hebben voltooid. Om non-response te beperken kan je je je houden aan de volgende punten:

 • Kort en eenvoudig. Houd enquêtes kort en eenvoudig. Lange en complexe enquêtes kunnen respondenten ontmoedigen.

 • Herinneringen. Stuur herinneringen naar niet-respondenten om hen aan te moedigen de enquête in te vullen.

 • Incentives. Overweeg het aanbieden van kleine beloningen, zoals cadeaubonnen, om de respons te verhogen.

2. Telefonische enquêtes

Telefonische enquêtes kunnen een persoonlijke aanpak bieden, maar ze krijgen vaak te maken met weerstand van deelnemers. Om non-response te minimaliseren, kan je je houden aan deze tips:

 • Goed getraind personeel. Zorg voor goed getraind personeel dat de enquête uitvoert en in staat is om eventuele vragen te beantwoorden.

 • Bel-tijden. Bel op verschillende tijdstippen om een breder scala van respondenten te bereiken

3. Schriftelijke enquêtes

Schriftelijke enquêtes kunnen non-response veroorzaken vanwege hun gebrek aan directe interactie. Hier zijn enkele suggesties om de non-response voor deze enquête te verminderen:

 • Aantrekkelijke vragenlijsten. Het gebruik van aantrekkelijke vragenlijsten, duidelijke instructies en het benadrukken van het belang van de enquete kan de response berekenen.

 • Persoonlijke brieven. Gebruik persoonlijke brieven om deelname aan te moedigen en de betrokkenheid te vergroten.

 • Prepaid retour enveloppen. Voeg prepaid retour enveloppen toe om deelname eenvoudiger te maken

4. Face-to-face enquêtes.

Face-to-face enquêtes kunnen de hoogste responspercentages opleveren, maar ze kunnen ook tijdrovend zijn. Daarom zijn de volgende punten belangrijk om aan te houden:

 • Goede communicatie. Het is belangrijk om een goede relatie met de respondent op te bouwen. Duidelijke communicatie kan non-response voorkomen.

 • Getrainde Interviewers. Zorg voor getrainde interviewers die de enquête persoonlijk afnemen.

 • Flexibele Afspraken. Bied flexibele afspraakmogelijkheden om respondenten tegemoet te komen.

5. Mixed-mode enquêtes

Het combineren van verschillende enquêtemethoden kan de non-response verminderen. Bijvoorbeeld, je kunt een online enquête volgen met een follow-up per telefoon voor deelnemers die nog niet hebben gereageerd.

Algemene tips voor het beperken van non-response

Dan zijn er nog een paar algemene strategieën die je kan toepassen:

 • Pilot test je enquête. Voer een kleine test uit om eventuele problemen te identificeren voordat je de enquête naar een grotere steekproef stuurt.

 • Duidelijke en beknopte vragen. Formuleer vragen helder en beknopt om verwarring te voorkomen.

 • Persoonlijke benadering. Laat deelnemers weten waarom hun deelname belangrijk is voor jouw onderzoek.

 • Follow-up. Overweeg het sturen van herinneringen naar deelnemers die nog niet hebben gereageerd om hun betrokkenheid te vergroten.

Non-response overwinnen

Het beperken van non-response is essentieel om de kwaliteit van je scriptieonderzoek te waarborgen. Door aandacht te besteden aan de oorzaken van non-response en de juiste strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je enquête representatief en betrouwbaar is.

In dit artikel hebben we besproken wat non-response is, waarom het belangrijk is, de gevolgen ervan, de oorzaken, en hoe je het kunt beperken. Met deze kennis in handen, ben je beter voorbereid om non-response aan te pakken en succesvol scriptieonderzoek uit te voeren.

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Neem scriptiebegeleiding om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Gewoon een vraag stellen aan een expert of scriptiehulp inschakelen? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!  

Zeineb is een scriptieblogschrijver bij Scriptium. Ze heeft Medische Natuurwetenschappen en Applied Cognitive Psychology gestudeerd. Ze is geïnteresseerd in alles wat wetenschappelijk is en schrijft er graag over.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?