- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Wat te doen tegen motivatieproblemen?
De meeste studenten kampen zo nu en dan met motivatieproblemen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat Nederlandse jongeren minder gemotiveerd zijn dan jongeren uit andere landen. Deze motivatieproblemen blijken jaarlijks alleen maar toe te nemen. Dit is zonde, aangezien studenten hierdoor hun competenties onvoldoende kunnen benutten.
Juist daarom is het extra belangrijk om te kijken naar hoe dit gebrek aan motivatie verholpen kan worden. Hiervoor dient er gekeken te worden naar de intrinsieke motivatie van studenten.Â
Wat is intrinsieke motivatie?
Maar wat is intrinsieke motivatie dan precies? Intrinsieke motivatie betekent dat je vanuit jezelf iets wilt bereiken. Zo werk je aan opdrachten omdat je die zelf interessant vindt. Je wordt dus niet extern gemotiveerd om ze te doen. De drijfveer om dergelijke opdrachten voor je studie te doen komt immers uit jezelf.
Volgens de zelfdeterminatietheorie van wetenschappers Richard Ryan & Edward Deci is het mogelijk om je intrinsieke motivatie te vergroten. Dit kan echter alleen als er wordt ingespeeld op de volgende drie voorwaarden:Â
-
Autonomie
Een hoge mate van autonomie houdt in dat je vanuit eigen normen en waarden keuzes maakt. Zo vinden veel studenten het belangrijk dat ze iets vanuit vrije wil doen. Op school uit zich dit in de wens om zelfstandig te werk te kunnen gaan. Daarbij is het cruciaal dat de mogelijkheid om eigen keuzes te maken bestaat. -
Competentie
Het is ook erg belangrijk dat je het gevoel hebt dat je jezelf ontplooit. Als je weet wat je moet doen en je zeker weet dat dit gaat lukken, zul je er namelijk waarschijnlijk ook écht toe in staat zijn. Dit vertrouwen in jezelf is essentieel. -
Verbondenheid
Het is daarnaast van belang dat je het gevoel hebt ergens bij te horen. Daarom is het belangrijk dat je als student goede relaties hebt met medestudenten en docenten. Deze verbondenheid zorgt er immers voor dat je meer betrokken bent bij de lessen.
Autonomie, competentie en verbondenheid zijn dus erg belangrijk voor optimale motivatie. Maar hoe werkt dit eigenlijk in de praktijk? Om ervoor te zorgen dat jij genoeg handvatten hebt om je motivatieproblemen op te lossen, hebben we een aantal tips voor je.
Tip 1 - Geef jezelf af en toe een beloning
Er is niets fijner dan een beloning ontvangen voor je harde werk. Zo’n beloning is cruciaal als je gemotiveerd wilt blijven. Natuurlijk is een goed cijfer voor je tentamen een beloning, maar het kan ook kleinschaliger.
Vind je het lastig om gemotiveerd of geconcentreerd te blijven tijdens het lezen van een boek? Spreek dan bijvoorbeeld af om na het lezen van een paragraaf of hoofdstuk een korte wandeling te maken. Of leg om de zoveel bladzijden iets lekkers neer. Zo maak je het studeren een stuk aangenamer.
Tip 2 - Behoud een positieve mindset
Het is van groot belang om positief te blijven tijdens het studeren. Ook al lijkt het onmogelijk om een bepaald doel te bereiken, geloof in jezelf. Als je al bij voorbaat uitspreekt dat iets niet gaat lukken, zal dit waarschijnlijk ook het geval zijn. Je moet het zo zien: je kunt zelf een situatie veranderen. Oftewel, jij kunt er zelf voor zorgen dat je bijvoorbeeld een moeilijk vak haalt. Zodra je in jezelf gelooft, zal de motivatie vanzelf toenemen.
Tip 3 - Ga negativiteit uit de weg
Als het goed is, studeer je voor niemand anders dan voor jezelf. Juist daarom is het belangrijk om negativiteit uit de weg te gaan. Dit gaat om zowel negatieve reacties als gedachten. Als je je daardoor laat leiden ga je er mogelijk aan onderdoor. Jij bent immers degene die beïnvloedt of je je doelen zult behalen of niet. Laat je dus niet sturen door negativiteit.
Tip 4 - Werk met een planning
Motivatieproblemen ontstaan vaak wanneer je tegen een bepaalde taak opkijkt. Het gebeurt dan vaak dat je juist die taak laten liggen tot het laatste moment. Mocht je er dan toch aan willen beginnen, dan is het soms te laat. Daarom is het aan te raden om dit soort taken in delen te doen. Dit kan onder andere door middel van een planning. Kijk ruim van tevoren naar wat je allemaal moet doen en schrijf dit op.
Maak het nog overzichtelijker door jezelf een deadline te geven. Je zult merken hoe goed het voelt om deadlines te halen. Dit motiveert alleen maar meer voor de volgende keer.
Tip 5 - Probeer groei te stimuleren
Het is niet gek dat je liever iets doet waar je goed in bent dan iets waar je minder goed in bent. Toch is het belangrijk om ook de dingen die je minder liggen een kans te geven. Natuurlijk is het niet mogelijk om altijd te slagen, maar dat maakt ook niet uit. Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat groei mede mogelijk gemaakt wordt door mislukkingen.
Tip 6 - Ga samen studeren
Heb je doorgaans een hekel aan studeren? Of vind je het lastig om jezelf aan te zetten tot actie? Juist dan is het aan te raden om samen met iemand anders te studeren. Op deze manier motiveer je elkaar om aan het werk te gaan.
Daarbij zul je niet zo snel een afspraak om met een ander te studeren last minute afzeggen. Dit terwijl een studiesessie in je eentje makkelijker te verplaatsen is. Samen studeren dient dus als extra motivatie om écht iets te doen.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Heb je motivatieproblemen of ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met statistiek, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Daarnaast bieden we studiebegeleiding aan als je worstelt met motivatie en structuur. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!