- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hoe kies jij je middelbare school?
Het kiezen van een middelbare school is voor iedereen een spannende periode. In groep 8 krijg je een advies over welk niveau volgens jouw juf of meester het beste bij je past. Op basis daarvan wordt er een middelbare school uitgekozen. Niet alleen het advies, maar nog veel meer factoren spelen een rol bij het kiezen van een middelbare school.
Scholen vergelijken
Voordat je een school kiest, kun je de scholen in je regio vergelijken. Dit kun je doen op scholenopdekaart.nl. Op deze site van de overheid vind je veel relevante informatie over scholen bij jou in de buurt. Zo kun je zien hoeveel leerlingen op de school zitten, welk type onderwijs geboden wordt, welke profielen examenkandidaten kiezen, en zelfs wat de tevredenheid van de leerlingen met de school is.Â
Open dagen
Veel middelbare scholen houden zo rond januari of februari open dagen. Dit is de perfecte gelegenheid voor leerlingen uit groep 8 om een kijkje te nemen in hoe het gaat op die middelbare school. Op open dagen krijg je vaak de kans een praatje te maken met de leraren of leerlingen, en om vragen te stellen. Een eerste kennismaking met nieuwe vakken of een rondleiding door de school zijn vaste onderdelen van het programma.
Meeloopdagen
Naast open dagen bieden sommige middelbare scholen je ook de kans om een dagje mee te lopen. Vaak zijn dit leerlingen die je dan de hele dag laten zien hoe een dag er voor hen uitziet op de middelbare school. Je ervaart bijvoorbeeld voor de eerste keer hoe zo’n pauze in de kantine er nu echt uitziet. Verder kunnen andere schooltijden als op de basisschool ook even wennen zijn. Meeloopdagen zijn naast open dagen de uitgelezen kans om jouw vragen te stellen.
Wat vindt jij prettig?
Bedenk bij het kiezen van een middelbare school waar jij je het meest op je gemak voelt. Voor de een is de sfeer op school het belangrijkste. Een ander vindt communicatie of doorstroommogelijkheden belangrijker. Om uit te vinden waar jij je het meest op je gemak voelt, zul je wel wat actie moeten ondernemen. Kijk op websites, bezoek een open dag of vraag een meeloopdag aan. Er zijn mogelijkheden genoeg.
Kwaliteit van de school
Als je wilt weten of een middelbare school goed aangeschreven staat, kun je dat nagaan op de website van de Onderwijsinspectie. Daar staat onder andere informatie over het slagingspercentage, het onderwijsbestuur en de resultaten van veel onderzoeken. Daarnaast is er te vinden wat de waardering van de ouders is voor de school.Â
Gun jezelf tijd
Als je op tijd begint met het kijken naar de mogelijkheden, zal dat je een hoop stress besparen. Open dagen zijn vaak al in januari, terwijl het nieuwe schooljaar pas in augustus begint. Naar een nieuwe school gaan is een grote stap voor veel leerlingen. Door jezelf de tijd te gunnen en goed na te denken over je keuze, zul je met een geruster gevoel beginnen op de middelbare school.
Wennen hoort erbij
Op het moment dat je je gaat oriënteren op verschillende middelbare scholen, zul je veel nieuwe dingen tegenkomen. Andere vakken, elk uur een ander vak, andere schooltijden. Op de basisschool ben je waarschijnlijk gewend dat je de hele dag door dezelfde juf of meester hebt. Dat is op de middelbare school niet zo. Daar zul je voor elk vak een andere docent hebben. Verder willen de leraren op een middelbare school meestal met ‘meneer’ of ‘mevrouw’ aangesproken worden.
Aanmeldingsprocedure
Middelbare scholen mogen een leerling weigeren. Redenen voor weigering zijn bijvoorbeeld godsdienst of levensbeschouwing. Sommige middelbare scholen willen dat elke leerling achter het geloof of de levensovertuiging van de school staat. Verder kan een leerling geweigerd worden als deze niet in het bezit is van bepaalde kennis of vaardigheden. Het kan daarom handig zijn om van te voren te weten wat de toelatingseisen zijn. Ook komt het wel eens voor dat middelbare scholen zo populair zijn dat er meer aanmeldingen binnenkomen dan dat ze kunnen begeleiden op school. De school is vol. Er wordt dan door middel van loting bepaald welke leerlingen wel en welke leerlingen niet aangenomen worden.
Vanwege deze procedure is het verstandig om je op verschillende middelbare scholen in te schrijven. Dat mag gewoon, je mag je zelfs op zoveel scholen inschrijven als je wilt. Als je dan niet aangenomen wordt bij de ene school, heb je altijd nog een back-up achter de hand.
Kies voor jezelf
Voor sommigen zal de middelbare school een nieuwe start zijn. Andere leerlingen vinden het juist fijn om met hun vriendjes en vriendinnen van de basisschool op dezelfde middelbare school terecht te komen. Hoe verleidelijk het ook is om je keuze te laten beïnvloeden door je vrienden, kies voor jezelf op welke middelbare school jij je het prettigst voelt. Bovendien kun je op de middelbare school gewoon weer nieuwe vrienden en vriendinnen opzoeken.
Goede voorbereiding
Voor de start op de middelbare school heb je een aantal nieuw spullen nodig. Een goede, stevige rugzak is uiteraard handig. Meestal kun je op de website van jouw gekozen middelbare school vinden welke schoolspullen je zelf allemaal moet aanschaffen. Over het algemeen moet je denken aan de volgende zaken:
-
Schooltas
-
Pennen
-
Potloden
-
Gum
-
Schaar
-
Markeerstiften
-
Puntenslijper
-
Kaftpapier
-
Schriften
-
Liniaal
-
Geodriehoek
-
Passer
-
Agenda
-
Etui
-
Ringbandmappen
-
Snelhechters
-
Rekenmachine
-
Woordenboeken
-
Bosatlas
-
USB-stick
Professionele hulp van Scriptium
Als je er na de start op de middelbare school achter komt dat je een bepaald vak heel moeilijk vindt, biedt Scriptium jou verschillende mogelijkheden. Je kunt bij ons bijles van professionele docenten krijgen. We hebben docenten voor elk vak, bijvoorbeeld wiskunde, scheikunde, economie of biologie. Zij begeleiden jou op persoonlijke wijze bij het leren van de stof die je moet begrijpen voor een toets. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.