Literatuurlijst: verwijzen naar internetbronnen 4.72/5 (64)

Verwijzen naar internetbronnen

Onder internetbronnen wordt een breed scala aan media geschaard. In principe is elke pagina op internet een mogelijke bron zolang deze maar als betrouwbaar en valide wordt bewezen. Internetbronnen kunnen onder andere websites, blogs, social media, databanken en online tekstbestanden zijn. Voor elk medium gelden andere APA-richtlijnen. Voor alle media geldt dat er rekening gehouden moet worden met de ontvankelijkheid van het internet. Als er in jouw bron wijzigingen aangebracht kunnen worden (bijvoorbeeld een actualiteitenwebsite die regelmatig wordt bijgewerkt of een tekstbestand in een databank dat onderhevig is aan updates), dient dat gereflecteerd te worden in de literatuurlijst. In de basis ziet een verwijzing naar een internetbron er als volgt uit:

          Auteursnaam, voorletter(s). (jaar, dag maand). Titel cursief. Geraadpleegd op dag maand jaar, van link van website

          Van den Heuvel, W.Q. (2004, 12 maart). Alles over wolven. Geraadpleegd op 30 april 2017, van https://allesoverwolven.nl/homepage

Net als bij een online kranten- of tijdschriftartikel, wordt bij het ontbreken van de auteursnaam de achterliggende organisatie genoemd. Als er tevens geen organisatie bekend is, dient de titel van de website, databank, blog en/of social media als begin van de verwijzing. De datum waarop de internetbron gecreëerd is, wordt doorgaans onderaan de pagina vermeld. Toch is het vaak zo dat een datum niet te vinden is. In dat geval dien je de bronvermelding z.d. (zonder datum) toe te passen:

          Van den Heuvel, W.Q. (z.d.). Alles over wolven. Geraadpleegd op 30 april 2017, van https://allesoverwolven.nl/homepage

 

Verwijzen naar een onlinenaslagwerk

Als je een bron hebt geraadpleegd die gepubliceerd is in een onlinenaslagwerk, dient dat vermeld te worden in de literatuurlijst. Aan de standaardbronvermelding voor websites zoals hierboven weergegeven staat, wordt toegevoegd in welk naslagwerk de informatie vinden is. Een correcte bronvermelding volgens het APA-format komt er dan als volgt uit te zien:

           Van den Heuvel, W.Q. (2004, 12 maart). Alles over wolven. In DierenencyclopedieGeraadpleegd op 30 april 2017, van

                      https://dierenencyclopedie.nl/allesoverwolven

Let er op dat de titel van de website en/of internetbron niet langer cursief is. De naam van het onlinenaslagwerk wordt wel cursief weergegeven.

 

Verwijzen naar een onlinewoordenboek

Soms is het voordelig voor je scriptie om de definitie van een term rechtstreeks uit een erkend woordenboek te halen. Uiteraard dient er dan wel op correcte wijze naar dat woordenboek en de website waarop je de definitie gevonden hebt, verwezen te worden. Een (online) woordenboek heeft geen auteur en daarom wordt de bronvermelding begonnen met het woord waarvan je de definitie in je scriptie gebruikt:

          Sociale media. (2014). In Nederlands woordenboek. Geraadpleegd op 4 juni 2015, van https://woordenlijst.org/woord/socialemedia

 

Verwijzen naar een databank

Als je een internetbron middels een databank gevonden hebt, kun je ervoor kiezen om dit in de literatuurlijst te vermelden. Dit is niet verplicht, maar vergroot wel de betrouwbaarheid en vindbaarheid van je bronnenlijst. Een verwijzing naar een databank wordt tussen vierkante haakjes geplaatst:

          Hoogeboom, I. (z.d.). Geboortecijfers in Europa door de eeuwen heen [Statista]. Geraadpleegd op 18 mei 2008,

                    van https://statista.com/geboortecijfers/europa/geboortecijfers-in-europa-door-de-eeuwen-heen

Let erop dat de vermelding van de databank achter de websitetitel en voor de punt komt.

 

Verwijzen naar social media

Er zijn nog geen richtlijnen en/of regels opgesteld door de American Psychological Association voor het verwijzen naar materiaal op social media. Zij zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een uitgebreidere APA-handleiding voor verwijzen naar internetbronnen en daar zal het verwijzen naar social media in opgenomen worden. Tot die tijd zijn er wel enkele basisrichtlijnen die gelden voor verwijzen naar social media. Bij gebrek aan titels worden Twitterberichten bijvoorbeeld volledig genoemd in de literatuurlijst. Bij Facebookberichten kopieer je enkel de eerste zin. Het social medium wordt vermeld tussen vierkante haakjes na de berichtindicatie en voor de punt. Een verwijzing naar een Twitterbericht komt er dan als volgt uit te zien:

           De Rooij, J. (2016, 8 september). Weet onze premier wel dat er zat Nederlanders waren die niet op zijn partij gestemd hebben?

                    #luisternaardeoppositiejongeman [Tweet]. Geraadpleegd op 9 september 2016, van https://twitter.com/

                    derooijjannetje#83792009ooo3827hkjnbhb3338/

Hier volgt een voorbeeld van een verwijzing naar een Facebookbericht:

          ActieSport. (2017, 23 februari). Kom binnenkort naar onze filialen in het westen voor gratis advies over hardloop- en atletiekschoenen

          [Facebook]. Geraadpleegd op 27 februari 2017, van https://facebook.com/actiesportpr/post=839292298/

Laat een reactie achter