De kunst van literatuurverkenning

Als student sta je voor een van de grootste uitdagingen tijdens je academische reis: het schrijven van je scriptie. Maar voordat je kan beginnen met het schrijven van je scriptie moet je eerst relevante literatuur vinden die je onderzoek ondersteunt en je argumenten versterkt. In dit blogartikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het zoeken naar hoogwaardige literatuur voor je scriptie. We zullen bespreken waar je deze literatuur kunt vinden, wat het begrip “standaardwerken” precies inhoudt en waarom het belangrijk is tijdens het zoeken van literatuur voor je scriptie.

Hoe vind je goede literatuur?

Het vinden van goede literatuur voor je scriptie vereist een systematische aanpak. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

1. Definieer je onderzoeksvraag

Voordat je op zoek gaat naar literatuur, moet je een duidelijke onderzoeksvraag formuleren. Dit helpt je om je zoekopdracht te richten en specifieke literatuur te vinden die relevant is voor je onderwerp.

2. Gebruik zoekwoorden en zoektermen

Identificeer relevante zoekwoorden en zoektermen die betrekking hebben op je onderzoeksvraag. Deze woorden zullen de basis vormen voor je zoekopdrachten in bibliotheken en databases.

3. Maak gebruik van online zoekmachines en databases

Online zoekmachines en academische databases zijn krachtige hulpmiddelen voor het vinden van literatuur. Enkele veelgebruikte databases zijn:

 • Google Scholar. Hiermee kun je zoeken naar wetenschappelijke artikelen, boeken en conferentiepapers.

 • JSTOR. Hierbij start je met vooraf gedefinieerde categorieën of concepten op basis van bestaande theorieën of literatuur. Je past deze categorieën vervolgens toe op je gegevens om te zien of ze van toepassing zijn.

 • PubMed. Voor medische en biologische wetenschappen.

 • IEEE Xplore. Voor technische en technologische onderwerpen.

4. Bibliografieën van relevante bronnen raadplegen

Bekijk de bibliografieën van boeken en artikelen die je al hebt gevonden. Dit kan je helpen om andere relevante bronnen te ontdekken die je anders misschien over het hoofd zou zien.

5. Praat met je docenten en medestudenten

Je docenten en medestudenten kunnen waardevolle aanbevelingen doen voor literatuur over je onderwerp. Aarzel niet om hun expertise te benutten.

6. Gebruik referentiebeheertools

Tools zoals EndNote, Mendeley en Zotero kunnen je helpen bij het organiseren en bijhouden van de literatuur die je verzamelt. Ze bieden ook handige functies voor het genereren van citaties en bibliografieën.

Waar vind je goede literatuur?

Nu je weet hoe je goede literatuur kunt vinden, laten we eens kijken waar je deze literatuur kunt vinden.

1. Online bibliotheken

Nu je weet wat standaardwerken zijn, laten we eens kijken waarom ze zo belangrijk zijn voor het schrijven van je scriptie:

 • Google Scholar. Google Scholar is een uitstekende bron voor het vinden van academische artikelen, proefschriften, boeken en conferentiepapers. Je kunt eenvoudig zoeken op trefwoorden en specifieke auteurs volgen. Zorg ervoor dat je de instellingen van Google Scholar configureert om toegang te krijgen tot de volledige tekst van artikelen die beschikbaar zijn via je universiteitsbibliotheek.

 • JSTOR. JSTOR is een digitale bibliotheek met een uitgebreide verzameling academische tijdschriften, boeken en primaire bronnen. Het biedt diepgaande informatie op een breed scala van onderwerpen.

 • Online universiteitsbibliotheken. Veel universiteiten bieden online toegang tot hun bibliotheekcollecties, waaronder e-boeken, tijdschriften en databases. Deze bronnen zijn vaak toegankelijk voor studenten en medewerkers van de universiteit.

2. Fysieke bibliotheken

Fysieke bibliotheken zijn nog steeds waardevolle bronnen voor het vinden van literatuur. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van fysieke bibliotheken:

 • Catalogi. Raadpleeg de catalogus van de bibliotheek om boeken en tijdschriften over je onderwerp te vinden.

 • Librarians. Vraag hulp aan bibliothecarissen, die je kunnen begeleiden naar relevante bronnen.

 • Interbibliothecair lenen. Als je bibliotheek een boek niet heeft, kun je vaak gebruik maken van interbibliothecaire lening om het van een andere bibliotheek te lenen.

3. Studieboeken

Studieboeken zijn een andere bron van waardevolle informatie voor je scriptie. Ze bieden vaak een overzicht van het onderwerp en kunnen verwijzingen bevatten naar primaire onderzoeksartikelen en auteurs die relevant zijn voor je onderzoek.

Standaardwerk

Een essentieel concept bij het zoeken naar literatuur voor je scriptie is het begrip “standaardwerk”. Maar wat is precies een standaardwerk?

Een standaardwerk verwijst naar een publicatie, boek of artikel dat binnen een specifiek vakgebied als een autoriteit wordt beschouwd. Het is een bron die als fundamenteel en betrouwbaar wordt beschouwd voor het begrijpen van een bepaald onderwerp. Standaardwerken hebben vaak een aantal kenmerken die ze onderscheiden:

1. Breedte en diepgang

Standaardwerken behandelen een onderwerp uitgebreid en diepgaand. Ze bieden een grondige analyse van de belangrijkste aspecten van het onderwerp.

2. Betrouwbaarheid

Deze bronnen zijn doorgaans geschreven door experts op het gebied en zijn gebaseerd op solide onderzoek en jarenlange ervaring. Ze bevatten weinig tot geen fouten en onnauwkeurigheden.

3. Citatiewaarde

Standaardwerken worden vaak veelvuldig geciteerd door andere auteurs en onderzoekers. Ze vormen een fundament waarop andere studies en onderzoek zijn gebaseerd.

4. Relevantie in de tijd

Hoewel sommige standaardwerken mogelijk enigszins verouderd zijn, blijven veel van hen relevant in de tijd. Ze bevatten vaak kernprincipes en concepten die van blijvende waarde zijn voor het begrip van een vakgebied.

Voorbeelden van standaardwerken zijn onder meer:

 • In de filosofie: "Kritik der reinen Vernunft" (Kritiek van de zuivere rede) van Immanuel Kant.

 • In de natuurkunde: "Principia Mathematica" (Mathematische Beginselen van de Natuurfilosofie) van Isaac Newton.

 • Welke positieve aspecten worden geassocieerd met online leren tijdens de pandemie?

Standaardwerken kunnen van onschatbare waarde zijn voor je scriptie, omdat ze een solide basis bieden voor je onderzoek. Ze helpen je bij het begrijpen van de geschiedenis, theorieën en concepten binnen je vakgebied en bieden vaak uitgebreide bibliografieën met verwijzingen naar aanvullende bronnen.

Het belang van standaardwerken voor je scriptie

Nu je weet wat standaardwerken zijn, laten we eens kijken waarom ze zo belangrijk zijn voor het schrijven van je scriptie:

1. Autoriteit en geloofwaardigheid

Het gebruik van standaardwerken in je scriptie geeft je werk autoriteit en geloofwaardigheid. Door te verwijzen naar deze erkende bronnen, toon je aan dat je je hebt verdiept in de kernprincipes en de meest betrouwbare informatie binnen je vakgebied hebt gebruikt.

2. Ondersteuning van je argumenten

Standaardwerken bieden sterke ondersteuning voor je argumenten. Je kunt verwijzen naar de inzichten en bevindingen van experts om je eigen standpunt te versterken en te onderbouwen.

3. Toegang tot belangrijke concepten

Standaardwerken bevatten vaak cruciale concepten en definities die je nodig hebt om je onderzoek te begrijpen en te contextualiseren. Ze fungeren als een kompas waarmee je de richting van je scriptie kunt bepalen.

4. Ideeën voor verder onderzoek

Tijdens het lezen van standaardwerken kun je nieuwe onderzoeksvragen en ideeën ontdekken die je kunt verkennen in je scriptie. Ze kunnen dienen als inspiratiebron voor je eigen onderzoek.

5. Verwijzingen naar aanvullende literatuur

Standaardwerken bevatten vaak uitgebreide bibliografieën met verwijzingen naar andere relevante bronnen. Dit kan je helpen bij het vinden van aanvullende literatuur voor je scriptie.

Het is belangrijk op te merken dat standaardwerken niet de enige bronnen zijn die je moet raadplegen voor je scriptie. Je moet een breed scala aan literatuur gebruiken om een volledig beeld van je onderwerp te krijgen. Standaardwerken dienen echter als een solide basis waarop je je onderzoek kunt bouwen.

De weg naar academische excellentie

Het vinden van goede literatuur is een essentieel onderdeel van het schrijven van een scriptie. Door een duidelijke onderzoeksvraag te formuleren, relevante zoektermen te gebruiken, online en offline bronnen te raadplegen en standaardwerken te gebruiken kun je een sterke basis leggen voor je scriptie. Vergeet niet om de bibliografieën van gevonden bronnen te bekijken en advies in te winnen bij docenten en medestudenten. Met de juiste aanpak en bronnen kun je een overtuigende en goed onderbouwde scriptie schrijven die je academische prestaties naar een hoger niveau tilt. Succes met je onderzoek!

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Neem scriptiebegeleiding om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Gewoon een vraag stellen aan een expert of scriptiehulp inschakelen? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!  

Zeineb is een scriptieblogschrijver bij Scriptium. Ze heeft Medische Natuurwetenschappen en Applied Cognitive Psychology gestudeerd. Ze is geïnteresseerd in alles wat wetenschappelijk is en schrijft er graag over.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?