leukste studentensteden - afbeelding 1

De leukste studentensteden in Nederland

Ga je binnenkort studeren? Dan ben je vast op zoek naar de leukste studentenstad van Nederland! Studeren is meer dan enkel blokken en goede cijfers halen. Genieten van de stad en het studentenleven is essentieel. Om jou op weg te helpen met het vinden van een leuke studentenstad om te gaan studeren, hebben we in deze blog de 5 leukste studentensteden van Nederland op een rijtje gezet.

1. Groningen

Er gaat niets boven Groningen, en dat maakt deze studentenstad ook absoluut waar. Groningen is dé studentenstad bij uitstek. Hier vind je bijvoorbeeld veel verenigingen. Zo heeft deze stad maar liefst 13 studentenverenigingen. De populairste (en beruchtste) verenigingen Vindicat en Albertus vind je ook in deze stad. Naast studentenverenigingen vind je veel sportverenigingen. Aansluiten bij een van de 44 studentensportvereniging is in Groningen vaak erg voordelig. Voor een paar tientjes per jaar ben je al lid.

Is een studentenvereniging niet echt iets voor jou? Zonder vereniging is je studententijd in Groningen absoluut niet minder leuk. In Groningen is op de hoek van elke straat gezelligheid te vinden. Neem eens een kijkje bij het Noorderplantsoen, het Stadstrand of de terrassen op de Grote Markt.

Welke studies vind je in Groningen?

Naast het leuke studentenleven heeft Groningen wat betreft studies ook veel te bieden. Je vindt hier onder andere:

  • Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

  • Hanzehogeschool Groningen

  • NHL Stendenhogeschool

  • Academie Verloskundigen Groningen

In Groningen heb je de keuze uit meer dan 250 studies, op zowel bachelor- als masterniveau. Je vindt dus gegarandeerd een leuke studie in de leukste studentenstad van Nederland.

Introductieweek Groningen

Wil je als nieuwe student Groningen goed leren kennen? Schrijf je dan in als KEI-loper voor de KEI-week. De KEI-week wordt georganiseerd door de eerdergenoemde instellingen. Tijdens deze introductieweek, in augustus, leer je het studentenleven en de stad direct goed kennen.

2. Rotterdam

Een stad die ook niet mag ontbreken op het lijstje met leukste studentensteden van Nederland, is Rotjeknor oftewel Rotterdam. Studenten vind je genoeg in Rotterdam. Er studeren namelijk meer dan 60.000 studenten in deze stad. Ook naast de studie is er in Rotterdam voldoende te doen. Er zijn maar liefst 400 verschillende kroegjes om eens uit te proberen. Ook zijn er in Rotterdam verschillende studentenverenigingen waar je je bij kunt aansluiten.

Dat Rotterdam een leuke stad is, is niet onopgemerkt gebleven. In 2016 werd Rotterdam door Lovely Planet uitgekozen tot één van de topsteden om te bezoeken. In Rotterdam heb je gegarandeerd een leuke studententijd.

Welke studies vind je in Rotterdam?

De populairste instelling in Rotterdam is de Erasmus Universiteit. Naast de Erasmus Universiteit beschikt Rotterdam uit nog 14 verschillende hogescholen. Bijvoorbeeld de Hogeschool Rotterdam, Codarts en Inholland hebben een breed scala aan HBO-studies. In Rotterdam heb je de keuze uit meer dan 100 verschillende studies, op zowel bachelor- als masterniveau.

Introductieweek in Rotterdam

De Erasmus Universiteit organiseert ieder jaar de Eureka week. Tijdens deze week maak je kennis met de universiteit en de stad, en leer je medestudenten kennen. Aangezien de Eureka week alleen wordt georganiseerd voor studenten van de Erasmus Universiteit, bieden de hogescholen vaak een eigen introductieweek aan.

3. Amsterdam

Amsterdam is, naast de hoofdstad van Nederland, ook een van de leukste studentensteden. In deze grote stad is altijd genoeg te beleven. Amsterdam heeft talloze musea, clubs, cafés en restaurantjes die je kan bezoeken. Verder vinden er regelmatig leuke festivals en culturele evenementen plaats. Een nadeel aan deze studentenstad is echter de torenhoge huurprijzen, waardoor het voor nieuwe studenten vaak minder aantrekkelijk is om in Amsterdam te gaan wonen. Toch wordt de stad zeker niet vermeden door studenten. Meer dan 100.000 studenten, zowel Nederlands als Internationaal, volgen hier een studie. Wil je je studententijd in Amsterdam optimaal beleven? Sluit je dan aan bij één van de 14 studentenverenigingen.

Welke studies vind je in Amsterdam?

In Amsterdam vind je de Universiteit van Amsterdam. Deze universiteit scoort als 3e op de ranglijst met beste universiteiten van Nederland en zelfs 60 op de wereldwijde ranglijst van Times. Daarnaast heb je natuurlijk ook de Vrije Universiteit Amsterdam in deze stad. Het aanbod aan studies is ook enorm in Amsterdam. Met 223 bachelors en 273 masters kun jij vast een leuke studie vinden!

Introductieweek in Amsterdam

In Amsterdam vind je meerdere introductieweken. Bij welke introductieweek je kunt aansluiten, is afhankelijk van de instelling waar je een studie gaat volgen. Zo organiseert de Universiteit van Amsterdam de Intreeweek. De Vrije Universiteit houdt de VU Introductiedagen. Meedoen aam een introductieweek raden wij zeker aan, vooral in zo’n grote stad als Amsterdam. Bij alle introductieweken leer je de stad, het studentenleven en andere nieuwe studenten alvast kennen.

4. Utrecht

Op nummer 4 in het lijstje met leukste studentensteden van Nederland staat Utrecht. Naast de mooie grachten en de Domtoren, heeft deze stad nog veel meer te bieden. De stad heeft talloze kroegjes en cafés, die onder andere te vinden zijn op de Neude en in de Nobelstraat. Mocht je gek zijn op kunst en cultuur, dan is Utrecht de stad voor jou. Zes keer per jaar vindt de Culturele Zondag plaatst. Verspreid over de stad is er een cultureel programma met muziek, theater, dans, literatuur, beeldende kunst en workshops. Wil je het studentenleven optimaal beleven in Utrecht, dan kun je je aansluiten bij een van de 20 studentenverenigingen.

Welke studies vind je in Utrecht?

In Utrecht vind je onder andere de Hogeschool Utrecht en Universiteit van Utrecht. Naast dat het beide leuke instellingen zijn, is de Universiteit van Utrecht al jarenlang de beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Niet zo gek dus dat momenteel meer dan 30.000 studenten een studie volgen aan deze universiteit. Ook de creatievelingen onder ons kunnen hun hart ophalen in de Domstad. In Utrecht vind je namelijk één van de grotere kunsthogescholen van Europa: de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Introductieweek in Utrecht

De UIT is de algemene introductieweek van Utrecht. Deze introductieweek wordt georganiseerd in opdracht van de Hogeschool Utrecht en de Universiteit van Utrecht. Tijdens de UIT-week leer je naast andere studenten ook de stad goed kennen. Je bezoekt samen met je groepje en mentoren musea, workshops, kroegen, restaurants en nog veel meer. Alles om je studententijd goed te beginnen.

5. Leiden

Wil jij net als onze ‘Prins Pils’ Koning Willem-Alexander studeren in een van de leukste studentensteden van Nederland? Dan is Leiden de stad voor jou. De stad Leiden staat bekent om haar Historische binnenstad, leuke kroegjes en natuurlijk de oudste universiteit van Nederland. Naast kroegjes heeft Leiden veel culturele activiteiten te bieden, zoals musea en bioscopen. Wil je Prins Pils helemaal achterna, dan kun je je aansluiten bij een van de vele studentenverenigingen die de Stad Leiden te bieden heeft.

Welke studies vind je in Leiden?

In Leiden vind je de oudste universiteit van Nederland. De Universiteit van Leiden stamt uit 1575. Tegenwoordig kun je hier maar liefst 64 bachelors en 89 masters volgen. Goed om te weten is dat Leiden echt een universiteitsstad is. Veel hbo-studies zul je hier niet vinden.

Introductieweek in Leiden

Je studententijd goed starten doe je met de EL CID, de introductieweek van Leiden. Deze introductieweek wordt georganiseerd door de Universiteit van Leiden. In vijf dagen krijg je een eerste indruk van je faculteit en studie. Daarnaast leer je andere studenten, het studentenleven en de stad kennen.

Welke leuke studentensteden zijn er in België?

Naast studeren in Nederland, kun je natuurlijk ook kiezen om in België te gaan studeren. België heeft tal van prachtige universiteiten en steden om een geweldige studententijd te ervaren. Hieronder een lijstje met mogelijke bestemmingen:

  • KU Leuven in Leuven

  • Universiteit Gent in Gent

  • Vrije Universiteit Brussel in Brussel

  • Universiteit Antwerpen in Antwerpen

  • Universiteit Hasselt in Hasselt

Studiehulp van Scriptium

Studeer je in één van de studentensteden en heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met Duits, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?