- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Leeslijst Nederlands
Veel leerlingen moeten in het begin van het jaar een leeslijst voor het vak Nederlands samenstellen. Dit kan best lastig zijn als je nog niet goed weet wat je graag leest, of als je misschien helemaal niet van lezen houdt. Toch is er altijd wel een boek dat je aanspreekt. Verdiep je dus goed in welke opties er zijn. Meestal begin je met het kiezen van een thema. Je kiest je boeken rond dit thema, en gebruikt dit vervolgens als leidraad in je mondeling of verslag. Er bestaan veel thema’s in de literatuur en vaak is er op school ook een lijst van aanwezig. Wij hebben 8 thema’s op een rijtje gezet die je kunt gebruiken voor je leeslijst Nederlands. Daarbij geven we ook een aantal leestips om je alvast verder te helpen. Welk thema spreekt jou het meeste aan?
Psychische problemen
Het eerste thema houdt zich bezig met psychische problemen. Vaak worden deze boeken beschreven vanuit de gedachte van een personage. Eigenlijk krijg je een kijkje in het hoofd van een personage met een psychisch probleem. Andere boeken gaan juist over hoe je als buitenstaander omgaat met iemand met een psychisch probleem. Het is een interessant thema voor leerlingen die zich graag verdiepen in de innerlijke mens en zijn gedachteprocessen.
Ouder-kindrelatie
Binnen het thema ouder-kind relatie bestaan ook weer sub thema’s, zoals: moeder-zoon relatie, moeder-dochter relatie, vader-zoon relatie en vader-dochter relatie. Wat is de relatie tussen de ouder en het kind? In verhalen is er altijd een conflict aanwezig, dus deze relatie kan bijvoorbeeld problematisch zijn. Het thema is interessant voor leerlingen die graag lezen over familiedynamieken.
Oorlogsverhalen
Het thema oorlogsverhalen bevat boeken die zich tijdens de oorlog afspelen, of boeken die zich daarna afspelen en de nasleep van de oorlog beschrijven. Er zijn veel boeken geschreven die binnen dit thema passen. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om boeken te kiezen die allemaal vanuit verschillende perspectieven zijn geschreven. Dit kan bijvoorbeeld het perspectief van een kind zijn, iemand die vocht in de oorlog, of juist een tegenstander. Het thema is interessant voor leerlingen die zich graag verdiepen in de geschiedenis.
Maatschappijkritiek
Dit thema klinkt misschien nog wat vaag, maar maatschappijkritiek past juist goed in de huidige tijd. Boeken binnen dit thema geven kritiek op de bestaande situatie binnen een maatschappij. Dit kan bijvoorbeeld een politieke kritiek zijn, maar het kan ook over iets kleiners gaan. Zoek eens op welke boeken er binnen dit thema passen, en misschien spreekt het je wel aan. Het thema is interessant voor leerlingen die kritisch nadenken en graag boeken lezen die wat verder gaan dan alleen het verhaal zelf.
Traumaverwerking
De boeken binnen het thema traumaverwerking gaan over de tijd na een traumatische gebeurtenis, vaak jaren later. Er is bijvoorbeeld iets ergs gebeurt in de jeugd van het hoofdpersonage. Hoe gaat hij hiermee om nu hij volwassen is? Vaak zijn dit heftige verhalen. Het thema is interessant voor mensen die zich willen verdiepen in het psychologische aspect van de mens.
Misdaadliteratuur
Hou je van spanning en sensatie? Dan spreken de boeken binnen het thema misdaadliteratuur jou misschien aan. Er moet bijvoorbeeld een moord worden opgelost, of er is een overval gepleegd. Ook binnen dit thema kan het interessant zijn om boeken met verschillende perspectieven te lezen. Wat is de gedachtegang van een misdadiger? Wat doet de politie? Hoe leeft een slachtoffer verder na de misdaad? Het thema is interessant voor leerlingen die graag spannende verhalen lezen.
Ouderdom
Ouderdom is een groot thema binnen de literatuur. De boeken binnen dit thema gaan bijvoorbeeld over het geestelijk aftakelen van een oud personage. Het kan ook gaan over een personage die vrijheid vindt in het ouder worden, of juist een personage die bang is om oud te worden. Het thema is interessant voor leerlingen die zich graag verdiepen in de verschillende fases van het menszijn.
Een volledige lijst
Ben jij er al uit welk thema en welke boeken je gaat kiezen voor je leeslijst Nederlands? Hopelijk helpen deze tips jou bij je keuze. Houd in je achterhoofd dat het belangrijk is om boeken te kiezen die jou aanspreken. Zo ervaar jij veel plezier tijdens het lezen en spreek je er straks makkelijk over tijdens je mondeling. Heb je al wel een thema gekozen, maar twijfel je over je boeken? Spreek dan eens je docent Nederlands of de mediatheekmedewerker aan. Als jij aangeeft waar je geïnteresseerd in bent, dan kunnen zij je vast een paar tips geven. Veel leesplezier!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met Frans, of hulp bij Duits nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.