Koken met studentenbudget afbeelding 1

Koken met studentenbudget

De meeste mensen hebben een haat-liefde relatie met koken. De ene keer heb je zin om een vijfsterrenmaaltijd voor te bereiden. De andere keer wil je het liefst iedere soort pan vermijden. Wat je relatie met koken ook is: je zal er toch ooit aan moeten beginnen. Ben je een student? Dan moet je er vaak ook nog eens rekening mee houden dat je op je centen moet letten. De boodschappen worden namelijk steeds duurder. Toch zijn er een aantal dingen die koken een stuk makkelijker maken. Wil jij weten hoe je lekker en makkelijk kunt koken met een studentenbudget? Lees snel verder.

Sla een aantal basisingrediënten in

Er is niets vervelender dan er na een lange dag achter komen dat je geen boodschappen in huis hebt. Het is logisch dat je dan snel neigt naar UberEats of Thuisbezorgd. Komt het vaak voor dat je koelkast leeg is? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Eten thuis laten bezorgen is namelijk alles behalve goedkoop. Daarom is het handig om altijd een aantal basisingrediënten in huis te hebben. Dit zorgt ervoor dat je niet iedere dag naar de supermarkt hoeft te gaan. Maar wat voor producten moet je nou echt inslaan? Als je efficiënt wilt koken, is het handig om veel houdbare producten te kopen. Denk bijvoorbeeld aan pasta, rijst, noodles of groenten  uit blik. Dit zijn ingrediënten waar je altijd wel iets mee kunt klaarmaken. Hetzelfde geldt eigenlijk voor kruiden en sauzen. Met genoeg verschillende kruiden en sauzen kun je bijna niet de mist in gaan.

Zet een aantal producten standaard op je lijstje

Het is ook handig om producten die je standaard gebruikt regelmatig in te slaan. Eet je iedere dag wraps met eieren en kaas? Dan is het handig dat je deze producten altijd op je lijstje hebt staan. Als je weet dat het sowieso op gaat, kun je er namelijk niet genoeg van in huis hebben. Door producten die je vaak gebruikt standaard mee te nemen, voorkom je ook teleurstelling. Want hoe vervelend is het als je je favoriete lunch niet kunt bereiden? Dan ga je waarschijnlijk met honger naar de supermarkt. Je raadt het al: met trek naar de supermarkt zorgt ervoor dat je onnodige boodschappen gaat inslaan. Dat is natuurlijk zonde. Door een aantal producten standaard op je lijstje te zetten, kun je dit voorkomen.

Weet wat je gaat kopen

De gouden tip is om altijd van tevoren te weten wat je wilt kopen. Welke gerechten ga je deze week koken? Welke ingrediënten heb je hiervoor nodig? Schrijf dit allemaal op en maak vervolgens boodschappenlijstjes. Je gaat dan gefocust naar de supermarkt, omdat je weet waar je voor komt. Als je goedkoop uit wilt zijn, is het aan te raden om voor de hele week boodschappen te doen. Dit scheelt zowel tijd als geld. Meerdere keren per week boodschappen doen heeft namelijk een aantal nadelen. Ten eerste kun je hierdoor meerdere keren verleid raken van producten die je niet nodig hebt. Dit kan behoorlijk aantikken. Ten tweede is het verleidelijker om vaker eten te bestellen. Want wat doe je als je niets in huis hebt en te moe bent om boodschappen te doen? Juist: dan heb je binnen no time de Thuisbezorgd-app aangeklikt. Bespaar jezelf deze kosten en doe lekker wekelijks boodschappen.

Maak meal preps voor een aantal dagen

Soms heb je wel alle boodschappen in huis, maar ben je te moe om te koken. Juist daarom is het aan te raden om meal preps te maken voor een aantal dagen. Meal preppen houdt in dat je een maaltijd voorbereidt voor een later moment. Je hoeft het gerecht dan alleen nog maar op te warmen. Nu zul je misschien wel denken: dan kan ik toch net zo goed genoeg diepvriespizza’s inslaan? Dat is natuurlijk zo, maar dat is wel een stuk ongezonder. Daarbij ben je pizza’s op een gegeven moment wel weer zat. Daarom is het efficiënt om verschillende meal preps klaar te maken die niet vervelen. Je wilt natuurlijk niet iedere dag hetzelfde eten. Doe vooral inspiratie op, zodat je na een aantal lange dagen kunt genieten van verschillende meal preps.

Koop zoveel mogelijk seizoensproducten

Wat veel mensen niet weten, is dat verse ingrediënten vaak goedkoper zijn als ze ‘in het seizoen’ zijn. Zijn de verse producten die jij wilt kopen niet in het seizoen? Dan zullen deze producten in verhouding een stuk duurder zijn. Daarom is het aan te raden om te kijken welke groenten passen bij het seizoen waar we nu in verkeren. Dit kan je namelijk geld schelen. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, zul je merken dat seizoensgroenten vaak ook nog eens in de aanbieding zijn. Dat is natuurlijk dubbel zo fijn.

Maak een boodschappenlijstje voor je off-days

We hebben allemaal wel eens geen zin om in de keuken te staan. Daarom is het handig om specifiek een boodschappenlijst te maken voor dit soort dagen. Soms heb je nu eenmaal geen puf meer om de keukenprinses uit te hangen. Probeer dit soort gerechten te onthouden voor als je een off-day hebt. Die hebben we namelijk allemaal wel eens. Google bijvoorbeeld ‘snelle en makkelijke gerechten’. Je zult binnen no time iets vinden wat weinig tijd kost om te bereiden. Geloof ons maar: zelfs na het koken van een simpele maaltijd, zul je trots zijn dat je in ieder geval hebt gekookt.

Doe inspiratie op via sociale media

Geschreven recepten zijn leuk, maar niet echt meer van deze tijd. Vooral omdat mensen tegenwoordig een korte concentratieboog hebben. Ellenlange recepten lezen zit er dus echt niet meer bij. Gelukkig kom je op sociale media genoeg korte receptvideo’s tegen. Vaak staan er op YouTube verfilmde recepten die makkelijk te volgen zijn. Wil je liever een nog kortere receptvideo bekijken? Dan zijn zowel TikTok als Instagram aanraders. Op al deze platforms vind je recepten voor jong en oud. Er zijn zelfs accounts die receptvideo’s maken die expliciet zijn gericht op studenten. Gaan dit soort video’s je te snel? No worries. Vaak staat er ook nog eens een uitgebreide instructie met de bijbehorende ingrediënten onder de video.

Grote porties zijn vaak goedkoper

Als je liever zo min mogelijk kookt, zou je grote porties kunnen maken. Grotere verpakkingen zijn over het algemeen goedkoper. Dus je doet er zowel jezelf als je portemonnee een plezier mee. Het eten wat je overhoudt, kun je invriezen of de volgende dag weer eten. Hierdoor hoef je dus ook niet iedere dag te koken. Wel is het belangrijk dat je het gerecht de volgende dag op tijd uit de vriezer haalt. Niemand zit te wachten op een pasta die slechts voor de helft is ontdooid. Het is ook een idee om  samen met je huisgenoten te koken en de kosten te verdelen. Zo wordt koken ook een stuk gezelliger.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met Nederlands, of hulp bij klassieke talen nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?