Importeren van data in SPSS

Een essentiële stap bij het analyseren van gegevens is het importeren van onderzoeksdata in SPSS. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) is een statistisch softwareprogramma. Het biedt onderzoekers de mogelijkheid om gegevens te organiseren, te analyseren en visualiseren. Hier lees je welke stappen nodig zijn om gegevens in SPSS te importeren. Daarnaast lees je praktijkvoorbeelden om de procedure te verduidelijken en je te helpen bij het effectief importeren van je eigen onderzoeksdata.

Stappenplan voor het importeren van data in SPSS

Stap 1: Voorbereiding en bestandsindeling

Voordat je de gegevens in SPSS gaat importeren, zorg je ervoor dat de gegevens goed zijn voorbereid en dat het bestand de juiste indeling heeft. Een veelgebruikt bestandsformaat voor SPSS is het Comma-Separated Values, oftewel CSV-formaat. In een CSV-bestand zijn de gegevens gescheiden door komma’s. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kolomkoppen in de eerste rij van het CSV-bestand staan en dat elke kolom een unieke naam heeft.

Stap 2: Gegevens importeren in SPSS

Nu je de gegevens hebt voorbereid, kun je beginnen met het importeren van de gegevens in SPSS. SPSS biedt verschillende opties om gegevens te importeren:

 • Het openen van een CSV-bestand,

 • Een Excel-bestand,

 • Of een databasebestand.

Dit artikel gaat over het importeren van een CSV-bestand.

Om een CSV-bestand te importeren, volg je de volgende stappen:

 • Open SPSS en maak een nieuw syntaxbestand aan.

 • Typ de syntaxopdracht 'GET DATA' gevolgd door het bestandspad en de bestandsnaam van het CSV-bestand.

 • Specificeer het bestandstype ('/TYPE=CSV') en eventuele andere opties, zoals het scheidingsteken ('/DELCASE=COMMA') en decimale scheidingsteken ('/DELCASE=POINT').

 • Voeg de opdracht 'DATASET NAME' toe om de dataset een naam te geven.

Praktijkvoorbeeld 1: onderzoek naar klanttevredenheid

Stel dat je een onderzoek naar klanttevredenheid hebt uitgevoerd en je wilt de gegevens in SPSS importeren. Je hebt een CSV-bestand met de volgende kolommen:

 • KlantID;

 • Leeftijd;

 • Geslacht;

 • Tevredenheidsscore.

Je kunt de bovenstaande stappen volgen om deze gegevens in SPSS te importeren en een dataset te maken voor verdere analyse.

Praktijkvoorbeeld 2: experimentele studie naar geheugeneffecten

Als voorbeeld kun je denken aan een experimentele studie naar geheugeneffecten. Je hebt een CSV-bestand met de volgende kolommen:

 • DeelnemerID;

 • Voorwaarde;

 • Reactietijd;

 • Nauwkeurigheid.

Met behulp van de importstappen kun je deze gegevens in SPSS importeren en een dataset maken om de effecten van verschillende experimentele voorwaarden op reactietijd en nauwkeurigheid te analyseren.

Onderzoeksdata importeren: belangrijke eerste stap

Het importeren van onderzoeksdata in SPSS is een belangrijke eerste stap bij het analyseren van gegevens. Door de juiste voorbereiding van het bestand en het volgen van de importstappen in SPSS kun jij als onderzoeker je gegevens efficiënt organiseren en analyseren. In dit artikel heb je de stappen voor het importeren van gegevens in SPSS gelezen en praktijkvoorbeelden gezien om de procedure toe te lichten. Door deze handleiding te volgen, kun je betrouwbare resultaten verkrijgen en waardevolle inzichten opdoen uit jouw onderzoeksdata.

Hulp bij statistiek nodig? Schakel een professionele begeleider van Scriptium in

Heb je moeite met statistiek? Wens je hulp te krijgen bij SPSS, STATA of R? Scriptium heeft 7 dagen per week professionele statistiekbegeleiders beschikbaar. Of je nu hulp bij statistiek in je scriptie wilt hebben, of bijles statistiek nodig hebt, we staan direct voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op, en we komen snel bij je terug.

Auteur: Ryu Jamanota 
Motto: Beter weten door zuiver meten
 

De auteur gebruikt statistiek voor het analyseren van productie- en dienstverleningsprocessen. Aan de hand van statistische analyses onderzoekt hij of een bedrijfsproces langs de kortste weg levert wat er bedoeld is en of het proces ook beheersbaar en betrouwbaar verloopt. 

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?